Perović: Dokazao sam svima da vrijedim, nadam se da ćemo u Evropi igrati kao u Kupu

Mihailo Perović, autor het-trika, apsolutni junak ubjedljivog trijumfa Budućnosti protiv Lovćena u finalu Kupa
3222 pregleda 2 komentar(a)
Mihailo Perović, junak pobjede Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Mihailo Perović, junak pobjede Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Ako je Budućnost osvajanjem Kupa spasla sezonu, onda je Mihailo Perović pravi “spasilac” podgoričkog tima.

U revanšu polufinala Kupa protiv Sutjeske u Nikšiću, kada su Podgoričani bili u gotovo bezizlaznoj poziciji, imali gol minusa i igrača manje, 22-godišnji napadač ušao je sa klupe u finišu i samo pet minuta kasnije (80. minut) pogodio za 1:1 i plasman u finale najmasovnijeg takmičenja.

Znalo se i tada, još 1. maja, da će ekipa Branka Brnovića teško do preokreta na tabeli i prvog mjesta protiv Sutjeske, zato je sve stalo u jednu noć, 30. maja - finale Kupa protiv Lovćena.

Podgoričani su opravdali epitet favorita, u odlučujućem meču za pehar nije im se dogodio kiks kao u nekoliko posljednjih kola u prvenstvu, ponovo zahvaljujući - Mihailu Peroviću.

Nekadašnji napadač mađarskog Ujpešta, donedavno i mlade reprezentacije Crne Gore, raspalio je “rafal” po mreži protivnika, postao je prvi igrač u finalu Kupa samostalne CG koji je postigao tri gola.

- Srećan sam, naravno, osvojili smo trofej, iskupili smo se za prvenstvo, gdje nam je takođe bio cilj osvajanje pehara, ali nismo uspjeli da u drugom dijelu sezone napravimo preokret na tabeli, iako smo dobro počeli. Zbog svega toga u finalu Kupa bili smo pod još većim pritiskom, ali smo i bili prisebni, smireni, koncentrisani - ukratko, bili smo najbolji kad je bilo najpotrebnije. Rezultat sve govori, više nego zasluženo smo stigli do pehara, iako je Lovćen u dobrom dijelu meča pružio otpor, imao dvije dobre šanse - kaže Perović za “Vijesti”.

Nakon što je početkom mjeseca odlučio polufinale Kupa protiv Sutjeske, prokomentarisao je da je “imao predosjećaj da će dati gol” prije nego što je ušao u igru.

Uoči finala Mihaila Perovića je motivisalo nešto sasvim drugo:

- Neke prozivke koje su dolazile na moj račun nisu bile na mjestu. Mislim da sam nakon finala pokazao svima da vrijedim. Srećan sam zbog het-trika, mnogo mi znači, posebno što su golovi došli u tako bitnom meču. Golovi su posao svakog napadača - dodaje Perović, koji je došao ljetos i postigao 12 golova u dresu Budućnosti - sedam u prvenstvu, četiri u Kupu i jedan još jula prošle godine protiv Treničina u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Uoči finala Kupa, trener Brnović se na konferenciji za novinare izvinio Mihailu Peroviću i njegovom saigraču u napadu Dejanu Zarubici jer ih je, kako je rekao, “povrijedio izjavom” da Budućnost ima problem da stvara šanse kada Aleksandar Vujačić nije u timu.

- Možda sam brzo reagovao, izgovorio nešto što nije trebalo. Perović i Zarubica su važan dio tima, bilo je utakmica kada smo stvarali šanse, pa je i Vujačić promašivao. Ulazili smo u šanse i kada su igrali Perović i Zarubica - pojasnio je Brnović.

Upravo su Perović i Zarubica dali golove u finalu Kupa, a 22-godišnji napadač ostavlja to iza sebe.

- Sada je i nebitno, sve je riješeno, sve je izglađeno. Idemo dalje, okrećemo se u Evropi - kazao je Perović.

U Nionu, 19. juna, Budućnost će se naći u grupi povlašćenih timova na žrijebu 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Može, dakle, da očekuje lakšeg rivala od ostala dva crnogorska predstavnika, Zete i OFK Titograda.

- Sve što smo igrali na domaćoj sceni ove sezone, bila je neka vrsta pripreme za Evropu. To su posebne utakmice, koje se gledaju dvostrukim očima, i učinak u njima vrijedi dvostruko. Nadam se da je i finale Kupa bila uvertira za ono što nas čeka krajem jula. Cilj nam je da odigramo nekoliko dobrih utakmica u Evropi, da makar prođemo u drugo kolo kvalifikacija. Ova ekipa ima kvalitet i vjerujem da će to dokazati - zaključio je Perović.

Budućnost se zahvalila i svojim i navijačima Lovćena

Fudbalski klub Budućnost oglasio se saopštenjem u kojem je izrazio zadovoljstvo zbog “atmosfere i nezaboravnog fudbalskog spektakla” tokom finala Kupa protiv Lovćena.

“Želimo ovim putem da se zahvalimo našim vjernim navijačima, a posebno ‘Varvarima’ na bezrezervnoj podršci, kako tokom cijele sezone, tako i na meču u finalu Kupa”.

“Sjajan ambijent i atmosfera u kojoj je mogla da uživa cijela crnogorska sportska javnost ne bi bila ista bez navijača Lovćena, koji su ostavili nezaboravan utisak u fudbalskom spektaklu na Gradskom stadionu u Podgorici”.

“Iskreno se nadamo da će slika koja je obišla i cijeli region u najljepšoj utakmici na kraju sezone, postati nešto što ćemo moći već tokom naredne sezone da gledamo češće na našim stadionima širom Crne Gore. Crnogorski fudbal to sigurno zaslužuje, a prije svega navijači zbog kojih se i igra”, navodi se u saopštenju Budućnosti, uz zaključak:

“Brzo nas čekaju novi izazovi u Evropi - nova šansa da napunimo stadion i pokažemo svi koliko volimo našu Budućnost!”

Bonus video: