Budućnost bez Grbića u Evropi: Srećom, nije najteža povreda

Najveće ljetošnje pojačanje Budućnost, Petar Grbić, neće igrati protiv estonske Trans Narve u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope zbog povrede koljena. Iako tek treba da se uradi snimak, jasno je da je bivši crnogorski reprezentativac dobro prošao
4088 pregleda 3 komentar(a)
Sjutra će se znati dužina pauze: Petar Grbić, Foto: Filip Roganović
Sjutra će se znati dužina pauze: Petar Grbić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.07.2019. 12:32h

Budućnost će u mečevima protiv estonske Trans Narve, 11. i 18. jula u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, igrati bez najvećeg ljetnjeg pojačanja - povratnika u tim Petra Grbića, nekadašnjeg reprezentativca, koji je povrijedio koljeno na treningu.

Iako se još ne zna dužina pauze, jer 30-godišnji napadač čeka da splasne otok kako bi bio urađen snimak, jasno je da je Grbić otpisan za Estonce...

- Žao mi je što neću moći da pomognem saigračima. Krivo mi je što se to sad desilo, jer sam prošao cijele pripreme, dobro se spremio - kaže Grbić, dijete Budućnosti, koji je tek prije dvije sezone dočekao šansu da debituje za prvi tim (išao preko Mladosti, Mogrena, Olimpijakosa, Partizana...), ali je otišao po završetku prvenstva u Radnički iz Niša, nakon proljeća u kojem se uglavom mučio s povredom.

Sada se vratio ponovo - i opet povreda.

Grbić, međutim, vjeruje da je imao sreće, da nije došlo do jedne od najgorih povreda u fudbalu, da nije stradao prednji ukršteni ligament...

- Koljeno je “na mjestu”, stabilno je, osim što je natečeno - zato vjerujem da sam dobro prošao. Čekam da splasne otok, kada će se sve znati. Moguće da sam povrijedio medijalni ligament koljena, što bi značilo pauzu od otprilike dvije sedmice - kaže Grbić.

Šta god da je, Budućnost će biti oslabljena protiv Trans Narve, petoplasiranog tima estonskog prvenstva...

- Vjerujem u saigrače, vjerujem u stručni štab. Bilo bi lijepo da preskočimo prvu prepreku, ali ne smijemo da potcijenimo rivala, koji dolazi i lige koja je uveliko u toku - kaže Grbić.

Podgoričani su favoriti protiv Estonaca. Prvi meč igra se 11. jula u Narvi (17.30 po našem vremenu), revanš je sedam dana kasnije pod Goricom.

U slučaju da se plasira u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, Budućnost bi čekali znatno teži dueli sa ukrajinskom Zarjom, koja je ne tako davno igrala grupnu fazu Lige Evrope.

Podgoričani bi, međutim - ako prođu - moguće bili jači za Petra Grbića.

- Ne bih pričao unaprijed, ni kada su u pitanju utakmice protiv Estonaca, ni kada je u pitanju moja povreda. Nadam se, međutim, da će se složiti kockice i da ću moći da igram u evropskim mečevima - zaključuje Grbić.

Ekipa Branka Brnovića u Podgorici čeka evropski debi, nakon što se početkom prošle sedmice vratila sa Zlatibora. Budućnost je odigrala dva prijateljska meča, oba je dobila - Partizan sa 1:0 i ekipu Zlatiborskog okruga (4:0).

Trans Narva od maja bez pobjede

Rival Budućnosti u Evropi, Trans Narva, uveliko je u takmičarskom ritmu, pošto je prvenstvo Estonije tačno na polovini - odigrano je 18, od ukupno 36 kola.

Trans Narva je u prednosti u odnosu na podgorički tim zbog tog podatka, ali adut Budućnosti mogla bi da bude forma estonskog tima - ekipa koju predvodi 49-godišnji Rus Andrej Semin igra u očajnoj formi u svom prvenstvu, bez pobjede je već sedam utakmica.

Posljednji trijumf zabilježila je još u maju, nakon čega je uslijedila serija od četiri remija i tri poraza.

Prije dva dana, Trans Narva je imala “generalku” za Budućnost u 18. kolu estonske lige, igrala je 1:1 protiv Nome Kaljua.

Jedini gol postigao je Amerikanac Mekvuds, a u prvom timu su bila još tri Rusa, jedan fudbaler iz Obale Slonovače i te šest estonskih igrača.

Bonus video: