"JESTE SE MIJEŠAO"

Savićević: Terzić zvao Tumbakovića i Ivanića, šalje poruke da mrzim Srbe

"Kakav je to način da kažeš da nisi, a zvao si igrače, prenosio poruke, slao poruke. I zvao je Tumbakovića. I rekao mu da ne treba da igra Ivanić, jer su velika sredstva uložena u njegovo dovođenje i kako ne bi bilo dobro, jer navijači neće dozvoliti da potom igra za Zvezdu", istakao je Savićević
23842 pregleda 51 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Boris Pejović
Dejan Savićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2019. 20:06h

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savićević rekao je u intervjuu za beogradski "Nedeljnik" da je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić zvao tadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore Ljubišu Tumbakovića i rekao mu da fudbaler Crvene zvezde i crnogorski reprezentativac Mirko Ivanić ne treba da igra utakmicu sa Kosovom, jer su velika sredstva uložena u njegovo dovođenje i kako ne bi bilo dobro, jer navijači neće dozvoliti da potom igra za Zvezdu.

Savićević je, piše "Nedeljnik", imao žešći konflikt u danima poslije meča Crne Gore i Kosova sa Terzićem, te da su pale baš teške riječi.

"Bilo ih je preko štampe. Nisam ga zvao. Prvi čovjek iz Srbije koji se javio da nema veze sa ovim bio je on. Niko se nije javio, eto, samo on, da kaže da nema veze i da njega igrači ništa nisu pitali. A, jeste se miješao. Kakav je to način da kažeš da nisi, a zvao si igrače, prenosio poruke, slao poruke. I zvao je Tumbakovića. I rekao mu da ne treba da igra Ivanić, jer su velika sredstva uložena u njegovo dovođenje i kako ne bi bilo dobro, jer navijači neće dozvoliti da potom igra za Zvezdu", istakao je Savićević.

On je rekao da je Terzić zvao i Ivanića, a koliko je shvatio, nije u nekoj dobroj komunikaciji sa još jednim igračem Zvezde i crnogorskim reprezentativcem koji takođe nije htio da nastupi protiv Kosova - Filipom Stojkovićem.

"Barem tada nije bio, ne znam da li su popravili odnose. I poslije je prebacio priču na to da sam ja protiv Srba. Šalje ljudima poruke da mrzim Srbe. Ali, samo da ne bude u zabludi da je neko u Crnoj Gori povjerovao u to. I što se tiče fudbalskih ljudi i ovih do kojih je njemu stalo i njegovog prijatelja kod kojeg ide uz skute. Da ne misli da je njega ubijedio... Znaće on na koga mislim", kazao je Savićević.

"Nedeljnik" navodi da je utisak da Savićević poslije svega najmanje zamjera Ivaniću i Stojkoviću, iako je cijela "afera" nastala zbog njih.

"Oni su bili u najvećem problemu, njih dvojica. Poslije utakmice sa Češkom trebalo je da se vrate u Beograd i da se jave na pripreme. Vjerovatno da bi imali problema sa navijačima u svakom smislu, pa i fizičkom", rekao je Savićević.

"Nedeljnik" piše kako je Ljubiša Tumbaković na imenovanju za selektora Srbije rekao da je na posljednjem sastanku sa Savićevićem bilo teških riječi, što prvi čovjek crnogorskog fudbala demantuje.

"Teških riječi nije bilo, ne bi to bilo dobro po njega. Ja sam izbjegavao bilo kakve teške riječi, jer znam dokle bi me to dovelo. Bježao sam od bilo kakvih diskusija sa njim, jer poznajem sebe. Na tom sastanku se skoro zaplakao. “Ja sam vas izdao”, toga se dobro sjećam. “Ne znam kako sam došao od sobe do sale za sastanke”. I tih riječi se dobro sjećam. Rekao je i da 'ovo nisu fudbalske teme'. I onda se malo povratio", rekao je Savićević.

O Ljubiši Tumbakoviću koji je u međuvremenu postao selektor Srbije, Savićević je, između ostalog rekao:

“Ne postaje se patriota u minut do 12. I to posle poziva iz kabineta. Kada smo izvukli Kosovo, mogao je da bude toliki patriota i da mi kaže: ‘Dejo, ja to ne mogu da vodim.’ Mogao je i u martu mjesecu, kad su nam prošle prve utakmice, da dođe i da mi kaže: ‘Vidi, Dejo, Kosovo dolazi, ne mogu ja to.’ I tada da mi je rekao, kazao bih mu: ‘Okej, prihvatam.'”

Predsjednik FSCG je kazao i da je poslije sastanka došao i saopštio Tumbakoviću odluku o smjeni, mada je Tumbaković već na internetu pročitao vijest da je smijenjen.

"Rekao sam mu da je to moje i mišljenje članova Izvršnog odbora, da je trebalo da vodi reprezentaciju. Posjedio je još desetak, 15 minuta, pokupio se i otišao. Izbjegavao sam da mi on objašnjava bilo šta", kazao je Savićević.

Savićević je posebno naglasio da ne vjeruje da je Tumbaković sve to uradio sa predumišljajem, da bi postao selektor Srbije.

I siguran je da u cijelom ovom slučaju Fudbalski savez Srbije (FSS) nije učestvovao.

"Ne, ne vjerujem (da je bilo smišljeno). Zaista ne. Ali kada se otvorila mogućnost, onda mu je uzvraćena usluga. Neće valjda neko da pomisli da je Tumbaković postao trener u Crnoj Gori. A Fudbalski savez Srbije nema veze s ovim. Ne bih volio da neko pomisli da je FSS učestvovao u svemu tome. Oni su imali svoje muke poslije debakla u Ukrajini. Ne krivim ih što su uzeli Tumbu", rekao je Savićević za "Nedeljnik".