Giljen: Slovan je ozbiljan, ali ozbiljni smo i mi

Vidjeli smo da možemo - to je glavna stvar iz koje crpimo samopouzdanje pred revanš - kaže golman Sutjeske Vladan Giljen, uz strijelca Kojaševića najznačajniji Rakojevićev čovjek u Bratislavi (1:1)
2643 pregleda 1 komentar(a)
Briljirao u Bratislavi: Vladan Giljen, golman Sutjeske, Foto: Savo Prelević
Briljirao u Bratislavi: Vladan Giljen, golman Sutjeske, Foto: Savo Prelević

Bez mnogo euforije i pompe fudbaleri Sutjeske vratili su se juče iz Slovačke, sa meča 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, iako su - barem za naše prilike i ono što crnogorski klubovi posljednjih godina pružaju u Evropi - ostvarili čudesan rezultat (1:1).

Projektil Damira Kojaševića deset sekundi prije isteka sudijskog dodatka, koji je zaledio Bratislavu, doveo je tim Nikole Rakojevića u poziciju da se itekako pita u revanšu kraj Bistrice, gdje bi i remi bez golova bio dovoljan za senzacionalni prolazak u 2. kolo kvalifikacija za LŠ.

Do kompletnog podviga je, međutim, i dalje dugačak put, svjesni su toga Vladan Giljen i drugovi, ali su mnogo više nego prije prve utakmice uvjereni da mogu da urade ono što nijedan crnogorski tim nije uspio do sada.

- Vidjeli smo da možemo - to je glavna stvar iz koje crpimo samopuzdanje pred revanš - kaže Giljen, uz strijelca Kojaševića najznačajniji Rakojevićev čovjek u Bratislavi.

Odbranio je 29-godišnji čuvar mreže nekoliko velikih prilika domaćina, čak i kada su svi vidjeli loptu u mreži, nije mogao ništa samo osam minuta prije kraja, kada su domaći fudbaleri doveli svog napadača Šporara u matnu poziciju.

- Slovan je ozbiljna ekipa, napadačka, dobro izgleda na terenu, sa nekoliko izuzetnih pojedinaca i bilo je logično očekivati da će napraviti neke šanse, da nećemo moći baš sve da zatvorimo. Trebalo nam je, međutim, malo sreće, i imali smo je - prije svega da ne primimo gol na samom početku utakmice, a mogli smo, jer nismo baš najbolje ušli u meč, slabo smo odigrali prvih 10 minuta. Vremenom smo se oslobađali, pa domaćin od 20. minuta, pa sve do drugog dijela drugog poluvremena, nije pravio neke šanse - dodaje Giljen.

Slovaci su napravili pritisak, gol Šporara u 82. minutu jeste bio zaslužen, ali je maestralan pogodak Kojaševića u petom minutu sudijskoj dodatka stigao kao nagrada za odvažan nastup crnogorskog prvaka na terenu velikog favorita.

- I mi smo ozbiljna ekipa, barem za naše uslove i to ne treba da krijemo. Nismo sebe potcjenjivali ni prije ove utakmice, nećemo ni sada, šta god da se dogodi u revanšu. Ušli smo u meč sa stavom i samopouzdanjem, tako ćemo se ponašati i u drugom meču - ističe golman Nikšićana.

Pogodak u 95. minutu je i neka vrsta nagrade - kada neki klub ozbiljno shvati nastup na evropskoj sceni, a Sutjeska je to uradila ovog ljeta, svašta može da se dogodi.

Od tri pojačanja, dva su odigrala važnu ulogu na terenu u Bratislavi - Kojašević je postigao gol, mogao je i defanzivac Šofranac, nakon kornera i velike šanse u 63. minutu.

- Kojašević nam je donio lucidnost, taj ekstra momenat, potez, što se vidjelo u 95. minutu, a Šofranac stabilnost i iskustvo u defanzivi. Tu je i mladi Eraković, dijete Sutjeske, koji se vratio sa pozajmice iz Lovćena, odigrao je odličnu utakmicu - kaže Giljen.

U revanšu - sve je otvoreno, iako Nikšićani i dalje prepuštaju ulogu favorita Slovanu.

- Treba da odigamo mirno, strpljivo, baš kao u prvoj utakmici. Nismo se branili ni u prvom meču, a povremena dominacija i šanse koje je imao Slovan su plod kvaliteta protivnika, a ne našeg opredjeljenja. Imaćemo šansi i kraj Bistrice - mislim da će prekidi i kontranapadi biti naše jako oružje. Trebaće nam, naravno, i malo sreće, ali ne krijemo da želimo da se plasiramo u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona - optimistički poručuje Giljen.

Optimistički glasovi stižu i iz Bratislave - napadač Šporar kaže da će biti 2:0 ili 3:0 za Slovan, ako slovački šampion odigra kao u prvom meču.

- Tako oni misle i niko im ne brani da tako misle. Imamo i mi svoju računicu. I ako mi budemo odigrali kao u prvom meču, možemo da se plasiramo u naredno kolo.

Čak i bez golčine Damira Kojaševića, crnogorski šampion je partijom u Bratislavi premašio očekivanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pogodak u gostima bi, međutim, mogao da donese i nešto ekstra - rezultatsku nagradu, kakvu niko nije očekivao...

Odgovori će se dobiti u srijedu kraj Bistrice (20.15).

Slovaci se naoštrili: Ko ne vjeruje, neka ne putuje u Crnu Goru

Fudbaleri, stručni štab Slovana, ali i mediji u Slovačkoj, navijači tima iz Bratislave, šokirani su rezultatom protiv Sutjeske na domaćem terenu (1:1), u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Nakon dominantne titule u Fortuna ligi, te sjajnih igara u pripremnim mečevima, svi su očekivali sigurnu pobjedu protiv crnogorskog prvaka.

“Očekivanja su bila velika. Šampion Crne Gore, Sutjeska Nikšić, trebalo je da bude samo ukusno predjelo prije glavnog jela. Klub za koji većina Slovanovih navijača nije ni znala da postoji”, kaže se u komentaru slovačkog portala “Sport”.

“Prvak Slovačke sada je pod velikim pritiskom. Jedna sedmica može da izbriše sav napor koji je uložen tokom cijele godine. Ali i ne mora - kvalitet je na strani Slovana. Ipak, on ne smije ostati u svlačionici. Ako Slovan bude eliminisan od Sutjeske, dominantna titula osvojena prošle sezone izgubiće sav sjaj”, piše novinar “Sporta” Marek Balicki.

Fudbaleri Slovana, kako se može zaključiti po njihovim izjavama, jedva čekaju revanš kako bi dokazali da je remi u prvom meču bio samo splet nesrećnih okolnosti, a ne realna slika.

- Ne brinem, ako budemo igrali ovako u drugom meču, pobijedićemo 2:0 ili 3:0. Vjerujem u ovu ekipu, 100 posto sam uvjeren da idemo dalje - kaže Slovenac Andraž Šporar, najbolji strijelac Slovana i autor gola u prvom meču.

- Ko ne vjeruje u prolaz, ne treba ni da putuje u Crnu Goru - nadovezao se hrvatski vezista Marin Ljubičić, nekadašnji fudbaler Hajduka.

Trener Slovana Martin Ševela bio je nešto umjereniji:

- Dobili smo šamar, koji mora da nas razbudi. Ne smijemo sada da spuštamo glave, kvalitet je na našoj strani. Siguran sam da ćemo i u revanšu stvoriti svoje šanse, ali moramo da ih realizujemo.

Bonus video: