Englezi uvrijedili Bugare pričama o rasizmu

"Snažno zahtjevam da Uefa zaustavi stvaranje nepotrebne tenzije", naveo je Mihajlov
1152 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Engleska - Bugarska, Foto: AP
Sa meča Engleska - Bugarska, Foto: AP

Bugarska u petak gostuje u Podgorici, ali se sprema i za gostovanje Engleske u ponedjeljak u Sofiji.

Pripreme su diplomatske, jer su engleski fudbaleri nagovijestili da bi na tom meču mogli da budu vrijeđani na rasnoj osnovi i da su zbog toga spremni da i da prekinu utakmicu.

Za predsjednika Fudbalskog saveza Bugraske Borislava Mihajlova riječ je o najavama bez presedana.

Mihajlov je zbog toga pisao Uefi i žalio se na ponašanje Engleza.

"FS Bugarske, bugarski narod i ja lično osjećamo se uvrijeđenim zbog nepravednog etiketiranja navijača kao osoba sklonih diskriminatorskom ponašanju. Iako smo svjesni da postoje problemi sa rasizmom u svim nivoima engleskog fudbala, iako iskreno pozdravljamo borbu koju FA vodi sa huliganizmom svih vrsta, mi smo esktremno šokirani time što se bugarski navijači uvlače u tu priču i unaprijed označavaju rasistima", navodi se u pismu Mihajlova.

"Snažno zahtjevam da Uefa zaustavi stvaranje nepotrebne tenzije", naveo je Mihajlov.

BBC podsjeća da su dva bugarska kluba - Levski i Lokomotiva Plovdiv - u avgustu kažnjena zbog rasističkog ponašanja navijača.

UEFA ima protokol od tri koraka, u slučaju da sa tribina dolaze rasistički povici - jedno upozorenje, drugo upozorenje i na kraju prekid utakmice.

"Pričali smo o protokolu, ali spremni smo i da ga ne poštujemo, odnosno da donesemo odluku da napustimo teren, ako se osjetimo ugroženim", rekao je napadač Čelsija Temi Abraham.

Bonus video: