Liverpul preko “Old traforda” juri ka rekordu

Jirgen Klop ljut na medije što toliko favorizuju njegov tim protiv Mančester junajteda: Ovo je cirkus, cijeli svijet je cirkus
2300 pregleda 0 komentar(a)
Spremni za Old Traford: Liverpul, Foto: Reuters
Spremni za Old Traford: Liverpul, Foto: Reuters

Pobjeda u najvećem britanskom derbiju, sjutra protiv Mančester junajteda, približila bi tim Jirgena Klopa na samo korak od istorije i najveće aktuelne serije trijumfa jednog tima u ligama petice. Generacija Bajerna na čijem je čelu bio Pep Gvardiola, vezala je od oktobra 2013. do marta 2014. čak 19 uzastopnih pobjeda, što je i danas apsolutni rekord u pet najjačih evropskih šampionata - engleskom, španskom, italijanskom, njemačkom i francuskom. Gvardiola je prije dvije sezone ugrozio sopstveni rekord, vodeći Mančester siti nanizao je 18 trijumfa, a Klop će pokušati da prevaziđe djela katalonskog trenera ostvarena i na Ostvru (Engleska) i na kontinentu (Njemačka).

Računajući i prošlu sezonu, “redsi” su zaređali 17 pobjeda u Premijer ligi, izjednačili Interovo dostignuće sa Manćinijem 2006. i 2007. na trećem mjestu, a prevazišli najveće prvenstvene serije pobjeda najvećih španskih klubova, Real Madrida i Barselone (po 16).

Da je mogao da bira, Klop bi teško izabrao legendarnije, ali i teže mjesto za nastavak niza i pomjeranje granica.

Grafika
Grafika(Foto: Graphic News)

Od 2004. godine, naime, Liverpul je samo dva puta slavio na “Old trafordu”, iako je istina da odavno na okršaj Mančester junajtedu nije putovao kao veći favorit.

Nakon osam odigranih kola u Premijer ligi ove sezone, naime, Liverpul je osvojio maksimalna 24 boda, a Mančester junajted samo devet!

Razlika na tabeli između dva kultna kluba (15) je skoro dvostruko veća od broja odigranih mečeva (osam). “Crveni đavoli” su u strahovitoj krizi, “redsi” u nikad boljem momentu, pa nije ni čudo što mediji na Ostrvu daju ogromnu prednost Maneu, Salahu, Firminu, Van Dajku i drugovima, protiv posrnule čete Ole Gunara Solskjera. Takav “tretman” u medijima žestoko je zasmetao Klopu, koji je procjene novinara i analitičara nazvao - velikim cirkusom. - Molim moje igrače da ne nasjedaju na priče o favoritu i autsajderu. Vidio sam da je ‘Skaj’ napravio idealni tim od igrača Liverpula i Junajteda i da je u tom timu 11 igrača Liverpula! Pa to je cirkus. Cijeli svijet je cirkus, a mi smo u centru fudbalskog cirkusa. Na mene to ne utiče, a trudim se da izolujem igrače - kazao je Njemac. I nije samo “Skaj”. Ugledni BBC, u analizi nekadašnjeg engleskog reprezentativca Denija Marfija, objavio je tekst po naslovom: “Evo zašto će Liverpul doći na ‘Old traford’ i pobijediti”. - Liverpul teško dobija na “Old trafordu”, tako kaže istorija. Ona možda nije važna, ali daje ti neke signale. Junajted nas čeka motivisan. Oni znaju da bi pobjedom mogli da promijene sezonu. Ovu su i utakmice koje mogu sve da promijene. Opasnost nam stiže sa svih strana - upozorio je Klop.

Osim što je u užasnoj formi, Junajted će u derbiju biti i bez najboljih igrača - golman David de Hea je povrijedio mišić i male su šanse da zaigra, dok je Pol Pogba definitivno otpao zbog povrede članka. Mnogo je znakova pitanja iznad norveškog trenera, legende kluba, ali je Solskjer i dalje miran. Ili izgleda tako...

- Nikad nisam pomislio da je ovaj posao preveliki izazov za mene. Optimista sam, imam povjerenja i u fudbalere i moj stručni štab - kazao je Solskjer.

Jedan podatak mu, doduše, ide u prilog - norveški trener je u prvih 29 utakmica kao trener Junajteda osvojio dva boda više nego Klop u prvih 29 mečeva na klupi Liverpula. Njemac je došao na “Enfild roud” 2015.

- Nakon mojih prvih 29 utakmica, nije postojalo stopostotno povjerenje u moj radi, nisu svi vjerovali da sam pravo rješenje. Zato, vjerujte u Solskjera i dajte mu vrijeme - branio je Klop mlađeg kolegu, sa kojim će se rukovati sjutra u 17.30, ali i dva sata kasnije. Derbi Junajted - Liverpul je u centru pažnje, ali nije jedini koji privlači pažnju. Šampion Mančester siti, koji ima osam bodova manje, danas gostuje Kristal Palasu, Čelsi čeka Njukasl, dok Arsenal tek u ponedjeljak gostuje Šefild junajtedu.

Bonus video: