Pola vijeka od fudbalskog rekorda koji nikada neće biti oboren

Za Brazil i njegovog "kralja" taj datum nije mogao biti bolje odabran za ostvarivanje takvog poduhvata. Brazilski narod sada slavi taj dan pod nacionalnom zastavom, a Pele slavi rođendan svoje majke
2207 pregleda 1 komentar(a)

Za mnoge najbolji fudbaler svih vremena, Brazilac Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele danas slavi poseban dan, 19. novembar 1969. je na kultnom stadionu Marakcana u Rio de Žaneiru postigao hiljaditi pogodak u karijeri.

Za Brazil i njegovog "kralja" taj datum nije mogao biti bolje odabran za ostvarivanje takvog poduhvata - ostvaren je na rođendan njegove majke.

Mariju Seleste Arantes nije mogla da dobije bolji poklon, vidjela je kako joj sin postaje legenda.

A sudbina je htjela da Pele ne do hiljaditog gola ne dođe tri dana ranije u Salvadoru. Na kraju utakmice protiv Baije na stadionu Fonte Nova, Peleov je udarac obranjen, a onda je njegov saigrač Žair pogodio.

Pele je, tako, dobio priliku svoj da hiljaditi gol postigne na mitskoj Marakani na utakmici protiv Vasco da Game pred 80.000 gledalaca.

"Kralj" je blizu jubileja gola bio u prvom poluvremenu, ali je argentinski golman Edgardo Andrada, koji će godinama kasnije biti optužen za ubistva u korist vojne hunte u Argentini (1976.-1983.), obranio njegov udarac.

Pred kraj utakmice u 78. minutu, nad Peleom je napravljen prekršaj. I iako je kasnije u svojoj autobiografiji napisao da je "jedanaesterac kukavički način zabijanja gola", nikada mu izvođenje kaznenog udarca nije bilo tako teško jer nije smio da promaši.

Pele je bio miran, pogodio je i kada je krenuo da uzme loptu i poljubi je, desetine fotografa, novinara i navijača uletjelo je na teren kako bi slavilo heroja. A on je završio na njihovim rukama, s loptom u rukama dok su se prema njemu pružali mikrofona kako bi zabilježili njegove riječi.

Taj je trenutak bio svečan i za Peleove saigrače koji su se postrojili, a on je svakom od njih skočio u ruke. Tek je tada Pele kazao nekoliko riječi novinarima posvećujući gol "siromašnoj djeci Brazila".

I tada je dobio dres s brojem 1.000 na leđima. Obukao ga je prije nego je započeo počasni krug koji je trajao dvadeset minuta.

Na kraju svega trebalo je završiti i ovu utakmicu! Međutim posljednjih deset minuta više nisu imale nikakvu važnost ni za koga. Gledaoci su napustili stadion. Istorija je ispisana pred njihovim očima punih zvijezda, a Pele je dohvatio mjesec...

Bonus video: