Crnogorac u rukavicama Petera Šmajhela

Filip Đukić, čuvar mreže danskog Vidorvea, 20-godišnjak koji je rođen u porodici crnogorskih iseljenika u Danskoj, iskoristio ukazano povjerenje na golu mlade reprezentacije
5018 pregleda 0 komentar(a)
Na sedam mečeva za mlade, Đukić je četiri puta sačuvao mrežu, Foto: FSCG
Na sedam mečeva za mlade, Đukić je četiri puta sačuvao mrežu, Foto: FSCG

Sve je bilo super, i jedva čekam novo okupljanje reprezentacije - uzviknuo je golman mlade fudbalske selekcije Crne Gore Filip Đukić.

Golman danskog Vidorvea je u pobjedi nad vršnajcima iz Poljske upisao sedmi nastup za “mlade sokole”, ali i najdražu pobjedu u karijeri.

Đukić je status prvog golmana u selekciji Miodraga Vukotića zaslužio sjajnim odbranama i povredi Lazara Carevića, neposredno pred kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo sa domaćom Španijom, koju je riješio sada član najjače selekcije “furije”, Dani Olmo (2:0).

- Tačno je da utakmica sa Poljskom bila prijateljska, ali je selektor insistirao na pobjedi. Kazao je da je to ekipa svjetske klase i da bi trijumf bio ne samo doza ogromnog samopouzdanja, već i znak da svakog možemo da pobijedimo. Ispunili smo sve dogovore i savladali Poljsku, za koju mi nije morao reći da je sjajna. Sam pogled na njihovu golmansku liniju sa Bulkom iz Pari Sen Žermena ili Kamilom Grabarom iz Hadersfilda su mi bili jasan znak. Grabara je put ka uspjehu gradio u Danskoj u dresu Orhusa i znam kako je sjajan golman - priča za “Vijesti” 20-godišnji golman Đukić, rođen u porodici crnogorskih iseljenika u Danskoj.

On i njegovi vršnajci su, uprkos svemu, rezultatski daleko od plasmana na Evropsko prvenstvo u grupi 6, kojom suvereno vlada Španija. Ipak, remi na gostovanju drugoplasiranom Izraelu, pa pobjeda nad Poljskom, govori u prilog činjenici da ekipa ima kvalitet.

- Igraćemo do kraja najbolje što možemo i svi jedva čekamo novo okupljanje. Atmosfera u reperezentaciji je porodična, a mene koji sam se kasnije priključio, svi su sjajno prihvatili. U selekciji se radi organizovano, ozbiljno i planski, i sa kvalitetom na koji sam navikao tokom 13 i po godina bavljenja fudbalom u Danskoj. Zaista se može naučliti i napredovati, a stručni štab nam je u svakom trenutku na raspolaganju, čak i tokom našeg boravka i rada u klubovima. U selekciji mi je trener Nikola Marčelja i više sam nego oduševljen radom, a konstatno prati moje nastupe u klubu i baš često komuniciramo.

Đukić je rođen u Danskoj, a prije drugoligaša Vidorvea prošao je mlađe selekcije najboljeg danskog kluba - FC Kopenhagena.

- Otac Radomir me je sa četiri godine odveo na utakmicu FC Kopenhagena i od tada sam ne samo navijač tog kluba, nego se nisam odvajao od lopte. U početku sam igrao, a onda je u akademiji Avedore nedostajao golman, trener je odmah pošao i kupio mi rukavice, a da bi se na pravi način razvila talentovana generacija, došlo je do ujedinjenja i formirana je akademija Rozenhojm. Zasada iz nje je najveći uspjeh postigao moj najbolji drug, Jonas Vind, strijelac gola na “Marakani” protiv Zvezde u kvalifikacijama za LŠ. Sa njim sam trenirao punih 12 godina, jer smo potom nastavili u FC Kopenhagenu, gdje nam je kapiten generacije bio moj brat od tetke Luka Račić, štoper Brentforda. I on je od početka trenirao sa nama a tek se oporavio od povrede i očekujem da će napraviti sjajnu karijeru, jer podsjeća stilom na Nemanju Vidića - kaže Đukić.

Iako je rođen i fudbalski ponikao u Danskoj, Filip Đukić se opredijelio da nosi dres crnogorske reprezentacije.

- Stigao je poziv da učestvujem na kampu FSCG za igrače do 19 godina na Cetinju. Došao sam i malo je reći da sam bio oduševljen kada mi je rečeno da sam zadovoljio. Prepreka za poziv u selekciju bio je crnogorski pasoš, ali odmah sam pristupio dobijanju našeg državljanstva. I ponosan sam što sam dio crnogorske selekcije, jer je svako okupljanje za mene pravi praznik - kaže Đukić, ističući da u Vidorveu imam odlične uslove za napredak.

- To je jedna od najboljih golmanskih škola, koju je, uostalom, prošao jedan od najboljih golmana ikada, Peter Šmajhel. On je prije mog dolaska bio i u upravi kluba. Najmlađi sam prvi golman u obje najjače lige u Danskoj, a imam još pola godine ugovora. Upravno nam je počela 45-dnevna pauza u šampionatu, i ko zna da li ću ostati. Zadovoljan sam uslovima ugovora, jer u ovom uzrastu je mnogo bitnije da imam uslove da napredujem, a stava sam da kasnije treba misliti o novcu. Sada moram da nađem načina da obavijestim specijalizovani sajt Transfermarket, da se prezivam Đukić, a ne Dukić, kako je greškom ubačeno u zvanični protokol Uefe na utakmicama selekcije, pa nedostaju podaci o nastupima u reprezentaciji koji se posebno vrednuju - zaključio je Đukić.

Olmo je golmanska trauma

U sedam nastupa za mladu selekciju Filip Đukić je u četiri utakmice sačuvao mrežu.

- Naročito sam ponosan na odbranu zicera sjajnom prvotimcu Barselone Fatiju. Sjajan je igrač, ali je najbolji Dani Olmo. Tačnije, on je najbolji igrač protiv kojeg sam branio u karijeri, i svjetska je top klasa. Uostalom, poziv u A selekciju Španije sve govori, kao i nagrade i priznanja koja dobija. Fantastično osjeća praznine u kaznenom prostoru i gotovo da ne griješi - kaže Đukić.

Španci, koji su dva puta dobili Crnu Goru po 2:0, ispunjeni su klasom, ali ni naša selekcija nije bez talenta...

- I mi imamo kvalitet. Ponosan sam i kako sam branio u dvije posljednje utakmice, ali branim sjajno i u klubu i imam već 37 nastupa. Razlika je u tome što se u selekciji ne osjeća konkurencija, jer druženje je nevjerovatno i ne mogu zaboraviti ove lijepe dane provedene u Podgorici sa reprezentativnim golmanima Balšom Popovićem i Krstom Ljubanovićem. I svako dobije priliku, a ja sam debitovao u meču sa Gruzoijom koji je Lazar Carević sjajno branio 70 minuta, i uprkos tome ukazana mi je šansa. Ja sam prošao tu provjeru. Zbog svega toga, siguran sam da sam donio najbolju odluku i ponosan sam što branim za Crnu Goru - istakao je Đukić.

Bonus video: