Ispunio obećanje i misiju: Titula ukrašena suzama

"U trenutku vam se život može promijeniti. Od tog trenutka se moj život promijenio. Pokušavam osloboditi tu bol, transformisati je u pozitivnu energiju," kazao je Mohamed otkrivši kako nakon nesreće živi u stalnim epizodama depresije i razmišljanjima o povlačenju
2900 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Mohamed sa peharom, Foto: AP
Antonio Mohamed sa peharom, Foto: AP

Fudbaleri Montereja osvojili su naslov meksičkog prvaka nakon što su u dvije finalne utakmice bili bolji od Amerike, a za njihovog trenera Argentinca Rikarda Antonija Mohameda Matijeviča (49) bio je to poseban trenutak u životu.

Naime, trener libanskog, sirijskog i hrvatskog porijekla je davno svom sinu Faridu obećao kako će jednog dana osvojiti naslov prvaka na klupi Montereja, čiji je dječak bio veliki navijač.

Nažalost, tokom svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, tada devetogodišnji Farid je poginuo u saobraćajnoj nesreći, dok je Antonio Mohamed, ili "El Turco" (Turčin), kako ga zovu u Argentini, zamalo ostao bez noge.

Obećanje je ispunio 13 godina nakon nesreće osvojivši naslov prvaka nakon velike drame. Nakon što su obje finalne utakmice završile rezultatom 2:1, Monterej je osvojio titulu boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Mohamed, kojem je prezime Matijevič s majčine strane - porijeklom Hrvatice, nije mogao zaustaviti emocije nakon što je vratio trofej Montereju i tako ispunio obećanje svom pokojnom sinu. Dok su njegovi pomoćnici slavili i skakali, "Turčin" je briznuo u plač držeći u rukama krunicu kao uspomenu na sina.

"U trenutku vam se život može promijeniti. Od tog trenutka se moj život promijenio. Pokušavam osloboditi tu bol, transformisati je u pozitivnu energiju," kazao je Mohamed otkrivši kako nakon nesreće živi u stalnim epizodama depresije i razmišljanjima o povlačenju.

"Svi iza sebe imamo istoriju boli, ali moram uživati ​​u svojoj djeci, životu i gledati pozitivno naprijed."

Tokom igračke karijere dvije je godine igrao za Fiorentinu, te niz južnoameričkih klubova. Upisao je samo četiri nastupa za Argentinu, ali je u dresu "gaučosa" osvojio Kopa Amerika 1991. godine. Dvije godine je igrao za Monterej i tada je obećao sinu kako će se jednog dana vratiti na stadion "El Gigante de Acero".

Vratio se 2015. i tri godine je vodio klub, ali nije uspio da osvoji naslov prvaka mada je prije toga bio prvak na klupi Amerike i Tihuane. Prošle godine nakratko se okušao i u Evropi, šest mjeseci je vodio Seltu iz Viga, ali je dobio otkaz.

Nakon kratkog izleta u Seltu i Hurakanu ponovo je ove sezone sjeo na klupu Montererja. Na nedavnom klupskom svjetskom prvenstvu u polufinalu je dobro namučio Liverpul. Njegov tim je do nadoknade držao 1:1, a tada je Roberto Firmino pogodio za pobjedu "redsa".

Bonus video: