Majk Edvards, čovjek iz sjenke: Kad djela govore više od riječi

Sportski direktor Liverpula Majkl Edvards je jedan od omiljenih likova kod navijača. Cijene po kojima je dovodio, ali i prodavao igrače, način poslovanja i vođenje pregovora zaista su impresivni
3909 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa Liverpula je tačno godinu bez poraza u Premijer ligi, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Ekipa Liverpula je tačno godinu bez poraza u Premijer ligi, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2020. 08:00h

Prvo pojačanje Liverpula u zimskom prelaznom roku je Takumi Minamino. Stigao je iz Salcburga, a dolazak na “Enfild“ većinu je iznenadio. Dok su čelnici mnogih ekipa stajali u red i pokušali da dovedu Minaminovog saigrača, Erlinga Halanda, evropski šampion je mimo očiju javnosti završio posao oko vihornog Japanca.

Izenađenje predstavlja i količina novca, izdvojena za transfer. U današnje vrijeme platiti oko 8,5 eura za nekog igrača - čista je premija. Upravo to je pošlo za rukom čelnicima Liverpula, a najveće zasluge nosi sportski direktor Majkl Edvards.

Edvards je jedan od omiljenih likova kod navijača Liverpula. Cijene po kojima je dovodio, ali i prodavao igrače, način poslovanja i vođenje pregovora zaista su impresivni.

Prije Liverpula, radio je u Totenhemu i Porsmutu. Na “Enfild“ je stigao 2011, a funkciju sportskog direktora obavlja od 2016. godine. Prethodno je bio tehnički direktor i koordinator omladinske sekcije. Ispunjava sve Klopove želje, pa i njemu pripadaju zasluge za ostvarene rezultate.

Prije imenovanje Edvardsa za sportskog direktora i dolaska Klopa, zadnju riječ o dovođenju novih igrača imao je Odbor za transfere, u čije je govorio sportski direktor, koji je odluke donosio zajedno sa menadžerom. Ipak, Klopov prethodnik Brendan Rodžers odbijao je postojanje pozicije sportskog dirketora. A onda je došao Jirgen i sve se promijenilo...

Dolaskom Klopa i krunisanjem novog sportskog direktora počinje slaganje šampionskog tima. Edvards dovodi Sadija Manea iz Sautemptona i Mohameda Salaha iz Rome za po 42 miliona eura. Gledajući iz današnje perspekitve Liverpul je prošao sjajno. Sadio i Mo sada vrijede pojedinačno preko 100 miliona eura, ali ono što su zajedno sa Bobijem Firminom napravili u napadu svih ovih godina djeluje veličanstveno i ostaće upisano u sve istorijske knjige. Da stvar po navijače bude bolja, ovaj triling je produžio saradnju sa klubom.

Edvards
Edvards ima samo 39 godina i predstavlja mlađu, inovativniju generaciju sportskih direktora(Foto: The Times)

Saradnju sa šampionom Evrope, produžio je i Endi Robertson. Vihorni Škot je za oko devet miliona eura došao iz Hala 2017. godine, a danas je jedan od najboljih lijevih bekova na svijetu.

Osim Robertsona, Edvards je zadnju liniju tima pojačao Žoelom Matipom, za kojeg Šalkeu nije plaćen ni cent! Bez obeštećenja je ovog ljeta došao i golman Adrijan, koji je na početku sezone mijenjao povrijeđenog Alisona.

Upravo je za Alisona, kao i za štopera Virdžila van Dajka izdvojena najveća suma. Za Brazilca je Romi plaćeno 75, a za Holanđanina Sautemptonu rekordnih 80 miliona eura. Pozicije golmana i štopera godinama su bile bolna tačka, a dovođenjem ovog dvojca stvoren je bedem, koji je teško probiti.

Vezni red u Edvardsovom mandatu ojačan je Vajnaldumom (27,5 miliona), Keitom (60), Okslejd-Čembrlejnom (38), Šaćirijem (13) i Fabinjom (45 miliona eura).

Na “Enfildu” misle i o budućnosti, pa su prošlog ljeta doveli Harvija Eliota i Sepa van den Berga.

Ipak, da bi neki igrači došli neophodno je da se rastereti postojeći igrački kadar, a sportski sektor je u tome odradio maestralan posao. Da je Edvards majstor u pregovorima govori podatak da je Rajana Kenta, koji nije odigrao nijedan meč za Liverpul prodao Rendžersu za 7,2 miliona eura. Dominik Solanke u dresu “redsa“ nastupao je samo 27 puta, ali to nije bio problem da se od Bornmuta dobije čak 21 milion eura za ovog igrača. “Trešnjice” su Liverpulu platile još 3,35 miliona za Breda Smita i 18 miliona za Džordana Ajba.

Deni Ings, koji je imao par teških povreda, otišao je u Sautempton za 22,3, Deni Vord u Lester i Džo Alen u Stouk za po 14, Minjole u Klub Briž za sedam, dok je 6,5 miliona eura inaksirano od pozajmice Origija Volfsburgu. Da Edvards ima čarobni štapić, kojim olako rešava sve poslove, ukazuje činjenica da je Kristal Palas za Kristijana Bentekea platio 36, a Mamadoua Sakoa 29 miliona eura. Zaista impresine cifre, ako se uzme u obzir njihov učinak u crvenom dresu.

Tu su i transferi Luisa Alberta, Lukasa Leive, Martina Škrtela, Tijaga Lorija, Kevina Stjuarta, za koje je dobijen solidan novac.

Najviše para u Edvardsovoj eri Liverpul je zaradio od prodaje Kutinja Barseloni (158 miliona). U tom ugovoru sportski direktor ubacio je klauzulu po kojoj bi Barsa morala da plati Liverpulu dodatnih 100 miliona eura, ukoliko bi do prvog januara 2020. dovela još nekog igrača “redsa”. Do toga, ipak, nije došlo.

Majkl Edvards posao obavlja daleko od očiju javnosti. Ali njega to ne zanima. Sve dok ekipa ostvaruje vrhunske rezultate. Liverpul je aktuelni evropski i svjetski šampion, dok u Premijer ligi još ne znaju za poraz i već sada se može reći da će titula nakon 30 godina stići na “Enfild”.

Bonus video: