"Selesao" pod pritiskom, Nejmar pod upitnikom

Sa stopalom je sve u redu, kazao je Nejmar, ali selektor Brazila Tite još nije siguran da li će ga imati od početka, danas protiv Kostarike u Sankt Peterburgu (14 h)
65 pregleda 0 komentar(a)
Marselo, Foto: Reuters
Marselo, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 08:11h

Samba na obali Dona, u Rostovu, na premijeri protiv Švajcarske, djelovala je skroz raštimovano (1:1).

Brazilci danas, na obali rijeke Neve, u Sankt Peterburgu, traže iskupljenje protiv Kostarike i prvu mundijalsku pobjedu koja bi ih gurnula ka drugoj fazi i ponovo im vratila samopouzdanje i šampionska očekivanja, koja su značajno devalvirala nakon neplaniranog remija na premijeri.

Novinske stupce u danima između prva dva mundijalska meča “selesaa” punile su rubrike o Nejmaru, o njegovoj frizuri i povredi stopala.

Takvi detalji teško mogu da poprave ambijent oko neke selekcije - atmosfera se popravlja samo rezultatima, na terenu.

Nejmar je, u međuvremenu, skratio kosu, koja mu se (ofarbana u žutu boju) nije posrećila protiv Švajcarske, a da li će istrčati na teren protiv Kostarike - selektor Tite odlučiće nakon posljednjeg izvještaja medicionskog tima, neposredno pred utakmicu (14 sati).

- Dobro sam trenirao, osjećao sam se ugodno. Sa stopalom je sve u redu. Imamo velika očekivanja od drugog meča protiv Kostarike. Nadam se da ćemo da odigramo bolje nego protiv Švajcarske, te da ćemo konačno i da pobijedimo - rekao je Nejmar.

Sa ili bez njega, Brazilci traže pobjedu protiv tima sa kojim se treći put sastaju na mundijalima, kojeg su jedva slomili u Italiji 1990. (1:0, gol Milera), a sa kojim su puno lakše izašli na kraj u Koreji i Japanu 2002. godine (5:2).

- Moramo da napredujemo, to smo svi konstatovali odmah nakon prve utakmice. Svaki meč je kao finale, na Svjetskom prvenstvu posebno, moramo svi da preuzmemo odgovornost i koncentrišemo se na narednog protivnika. Tri boda protiv Kostarike su nam glavni i imperativni cilj - kazao je Kutinjo, strijelac jedinog gola za Brazilce u prvoj utakmici.

Firma koja se bavi fudbalskim statističkim analizima, “Grejsnout”, procijenila je šanse Brazila na 84 odsto da nakon početnog remija sa Švajcarskom prođu tešku grupu, u kojoj su još Srbija i Kostarika.

“Remi na startu protiv druge najbolje selekcije u grupi ne može se ocijeniti katastrofom, tako da Brazilci i dalje imaju visokih 84 odsto na prođu grupu. To ih čini šestom ekipom po šansama da se plasiraju u drugi krug u dosadašnjem toku Mundijala.

Brazilcima je potrebno da pobijede Kostariku i onda će šanse biti još veće”, ocijenio je analitičar Sajmon Glejv, prenosi BBC.

Statistika je jedno, učinak na terenu sasvim drugo...

- Pričali smo između sebe o mogućnostima prolaska u drugi krug i broja osvojenih bodova, ali prije svega toga, mi moramo da se pokažemo na terenu. Moramo da upišemo prvu pobjedu - dodao je Kutinjo.

Kostarikanci, koji su samo jednom pobijedili Brazil u deset susreta, i to na prijateljskom meču 1960. godine, poraženi su na startu Mundijala od Srbije, pa šanse de se približe uspjehu sa prošlog SP, kada su igrlai 1/4 finala, djeluju nerealno.

- Švajcarska se suprostavila Brazili snažnim blokom i presingom na sredini terena, što je dobar način, jer znamo da su Brazilci najjači u tranziciji iz veznog reda ka napadu. Moramo brzo da osvajamo lopte i izlazimo u kontre - kazao je kapiten “tikosa” Brajan Ruiz.

Bonus video: