Hendikep u brojkama: Šta PSŽ gubi neigranjem Nejmara

Nekadašnji fudbaler Barselone učestvovao je u 46 golova Pari Sen Žermena ove sezone, na 29 utakmica u svim takmičenjima.
81 pregleda 0 komentar(a)
Nejmar, Foto: Reuters
Nejmar, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2018. 17:59h

Povreda Nejmara, zbog koje - najvjerovatnije - neće igrati u revanšu osmine finala Lige šampiona protiv Reala, fudbalska je vijest dana.

Brazilski mediji objavili su jutros da je napadač Pari Sen Žermena slomio metatarzalnu kost desnog stopala, da će morati na operaciju i da ga čeka pauza od dva mjeseca.

Trener Parižana Unai Emeri demantovao je da će njegov najbolji igrač morati "pod nož", demantovao je i da je teže povrijeđen, ali nije demantovao da neće igrati protiv Reala.

Malo ko među navijačima PSŽ-a vjeruje da najjači francuski klub, bez Nejmara, može da nadoknadi poraz od 3:1 protiv Reala iz prve utakmice.

Šta Parižani konkretno gube naigranjem svog najboljeg igrača, ubjedljivo najveće zvijezde, najskupljeg igrača u istoriji fudbala?

Nekadašnji fudbaler Barselone učestvovao je u 46 golova Pari Sen Žermena ove sezone, na 29 utakmica u svim takmičenjima.

Od toga, 29 puta je pogodio mrežu i 17 puta direktno asistirao saigračima za gol.

U francuskom šampionu, Nejmar je učestvovao u 32 gola Pari Sen Žermena, a samo je njegov nekadašnji saigrač Leo Mesi (34) bolji od njega u tom segmentu, računajući pet najjačih evropskih liga.

Brazilac je četvrti igrač u Evropi po broju kreiranih šansi saigračima (69), iza Kevina de Brujnea (84), Dmitrija Pajea (76) i Mesuta Ozila (72).

Nejmar je prvi evropski igrač po broju pokušanih driblinga (232), prvi, naravno, i po broju uspješnih driblinga (142).

Iako težak svega 68 kilograma, Brazilac je drugi u Evropi po broju dobijenih duela. Više ih je dobio samo njegov zemlja Ričarlison, koji nosi dres engleskog Votforda.

Nejmar je i treći u Evropi po broju postitgnutih golova iz slobodnih udaraca, a samo su Mesi i Fekir iz Liona bolji od njega u tom segmentu.

Ko će zamijeniti Nejmara?

Francuski mediji se bave i tim pitanjem.

Argentinac Anhel di Marija i Njemac Julijan Draksler, koji ove sezone počinju sa klupe kada je PSŽ igra sa najjačim timom, glavne su opcije.

Bonus video: