Bomba: Mančester siti izbačen iz Lige šampiona naredne dvije sezone!

Uefa je prihvatila izvještaj istražitelja da Siti kazni sa dvije godine neigranja u elitnom takmičenju uz 30 miliona kazne
25762 pregleda 3 komentar(a)
Mančester siti, Foto: Rui Vieira
Mančester siti, Foto: Rui Vieira
Ažurirano: 14.02.2020. 20:36h

Mančester siti neće igrati u Ligi šampiona u naredne dvije sezone!

Prvak Engleske i jedan od najbogatijih klubova je kažnjen zbog kršenja pravila o licenciranju i finansijskog fer-pleja da ne igra evropsko elitno takmičenje u sezoni 2020/21. i 2021/22, a uz to će morati da plati kaznu od 30 miliona eura!

Uefa je prihvatila kao konačnu odluku nezavisnog Sudskog vijeća klupskog organa za finansijsku kontrolu (CFCB), usvojenu danas.

„Nakon ročišta održanog 22. januara 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA- tijelu za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim je predsjedavao Hose da Kunja Rodriges, danas je obavijeestilo Mančester siti o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB -u proslijedio glavni istražitelj.

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je Siti ozbiljno povrijede pravila UEFA licenciranja i finansijskog fer-pleja precjenjujući svoje sponzorske prihode na računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA između 2012. godine i 2016. godine.

Na odluku Savjetodavnog vijeća Siti ima pravo žalbe Sportskom arbitražnom sudu (CAS). Ako "građani" iskoriste to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego što CAS objavi konačnu presudu."

U napomeni Sudskog vijeća, klub ima pravo žalbe na ovu odluku prema CAS-u. Zato ni UEFA u ovoj fazi neće dalje komentarisati odluke nezavisnog organa CFCB.

Bonus video: