BIJES U LEGANESU

FIFA zabrinuta zbog transfera Brajtvajta

U svim zemljama svijeta je zabranjena kupovina igrača van prelaznog roka, osim u Španiji. FIFA je pokušala da ukine to pravilo, ali je Kraljevski fudbalski savez Španije (RFEF) odlučio da ga zadrži
1959 pregleda 0 komentar(a)
Martin Brajtvajt na medicinskim pregledima, Foto: FC Barcelona
Martin Brajtvajt na medicinskim pregledima, Foto: FC Barcelona

Barselona je isplatila 18 miliona eura i dovela Martina Brajtvajta.

Time je izazvala bijes u Leganesu, jer će klub iz predgrađa Madrida morati da juri opstanak bez prvog strijelca, ali i zabrinutost Fife.

Naime, u svim zemljama svijeta je zabranjena kupovina igrača van prelaznog roka, osim u Španiji. FIFA je pokušala da ukine to pravilo, da svugdje bude jednako, ali je Kraljevski fudbalski savez Španije (RFEF) odlučio da ga zadrži.

U RFEF se pozivaju baš na pravilnik Fife iz 2001. godine, po kojem je klubovima dozvoljeno da dovedu zamjenu ako neki igrač zbog povrede neke moći da igra minimum šest mjeseci.

Ali, to pravilo je u međuvremenu ukinuto, zbog čega Viljarealu nije dozvoljeno da angažuje pojačanje 2010. godine, jer je htio da ga dovede iz inostranstva.

Španci su, međutim, zadržali mogućnost da njihovi klubovi dovode igrače iz te zemlje, ali je odlazak Brajtvajta iz Leganesa izazvao buru.

Katalonci su platili 18 miliona eura, koliko je bila izlazna klauzula, i odveli Danca na „Kamp nou”. Leganes je bio protiv toga, ali su ruke uprave bile vezane, jer svi igrači u Španiji moraju da imaju izlazne klauzule u ugovoru i klubovi se ništa ne pitaju kada se one uplate.

- Važeći propisi su u suprotnosti sa integritetom takmičenja i protiv prava svih klubova da se takmiče na jednakim osnovama. Ovo je skoro nepopravljiva šteta - bijesan je bio direktor Leganesa Marin Ortega na konferenciji za novinare zakazanoj samo zbog odlaska Brajtvajta.

Na „Butarkeu” ništa ne zamjeraju Dancu.

- Martin se ponašao kao džentlmen. Čak i juče, iako je znao šta će da se desi, trenirao je normalno sa saigračima, znajući da može i da se povrijedi. Njemu želimo svu sreću. Svjesni smo i mi, kad Barselona zove Leganesovog igrača, nema tu mnogo priče - istakao je Ortega.

Naravno, u Leganesu su ljuti na bahatost čelnika „blaugrane”.

- Barselona je znala šta radi. Šteta je ogromna. Njima je povrijeđen igrač, a problem je prebačen u naše dvorište. Nije joj bio potreban naš pristanak, samo je aktivirala izlaznu klauzulu - naglasio je Ortega.