El klasiko: Real u najtežem meču spasava sezonu

Real - Barselona, 21 sat
2894 pregleda 0 komentar(a)
Od maja 2018. čeka na gol u derbiju: Lionel Mesi, Foto: AP
Od maja 2018. čeka na gol u derbiju: Lionel Mesi, Foto: AP

Do prije sedmice Real Madrid je imao prednost od tri boda u odnosu na Barselonu, vidio je šansu da u večerašnjem direktnom duelu napravi možda i ključan korak ka tituli koju čeka d 2017. godine.

Ali, prvo remi protiv Selte, pa poraz od Levantea, uz pobjede Barse, učinili su da Madriđani nema sada pravo na grešku - ako izgube u „el klasiku” (21 sat) na svom terenu, vjerovatno mogu i da se oproste od trofeja prvaka Španije.

A nakon poraza od Sitija kod kuće u prvom meču osmine finala Lige šampiona, najveći derbi španskog fudbala za Real je dobio još veći značaj.

- Ovo je delikatan trenutak - rekao je trener Zinedin Zidan.

Real nije slavio na posljednja tri meča na domaćem terenu, i to u tri različita takmičenja - iz Kupa kralja ga je eliminisao Sosijedad, potom je remizirao sa Seltom u Primeri, a onda je u LŠ stigao poraz od Mančester sitija.

- Potreban nam je pozitivan duh, ne smijemo da pokleknemo pod pritiskom. Moramo da budemo na visokom nivou svih 90 minuta, ne smijemo da imamo pad kakav smo imali protiv Sitija - upozorio je Zidan, čiji tim ima dva boda manje od Barse:

- Potrebni su nam srce, mirna glava i zajedništvo. Bilo bi dobro da pobijedimo, ali šta god se dogodi - čeka nas borba do kraja. Mnogo je mečeva pred nama - jasan je Francuz.

Barselona je u seriji od četiri trijumfa u La Ligi, peti zaredom bi imao ogromnu važnost.

- Ovo bi mogao da bude važan meč, jer bismo pobjedom došli do prednosti koja ne bi bila beznačajna. Međutim, ne znam da li bi bila dovoljna... Više vjerujem u igru, nego u prognoze - kaže trener Barse Kike Setijen.

Real je, ipak, pod većim pritiskom.

- Real je ponosan i hrabar tim. Jedan ili dva slabija rezultata ne znače ništa. Siguran sam da će sa jakim stavom i samopouzdanjem ući u meč. Madrid ima sposobnost snažnog presinga, na to moramo da imamo odgovor - istakao je debitant u “el klasiku”.

- Do sada sam uživao gledajući derbi na TV-u ili na tribinama. Ponosan sam što sam dio ovog spektakla - poručio je Setijen.

Prvi duel Barse i Reala u sezoni, odigran sredinom decembra, završen je 0:0, a najbolji strijelac u istoriji „el klasika” je Leo Mesi sa 26 golova. Posljednji put je bio strijelac u maju 2018. kada je rezultat bio 2:2.

Bonus video: