Fudbal je čudna igra: Atletiko preživio kanonadu, gubio 2:0 i eliminisao Liverpul

Liverpul u produžecima poveo 2:0 i do kraja primio tri gola
7385 pregleda 4 komentar(a)
Markos Ljorente slavi gol na Enfildu, Foto: AP
Markos Ljorente slavi gol na Enfildu, Foto: AP

Fudbal je čudna igra, Atletiko čudan tim, a fudbalska javnost u čudu - Liverpul je eliminisan u osmini finala Lige šampiona, izgubio je od Atletika na svom terenu 3:2, iako je u produžetku revanša na Enfildu imao rezultat za prolaz (2:0), nakon apsolutne dominacije (36 udaraca na gol) i velike razlike u kvalitetu igre...

"Kolćonerosi" su, međutim, na teško objašnjiv način uspjeli da naprave preokret i plasiraju se među osam najboljih.

Heroj Atletika bio je mladi vezista Markos Ljorente, strijelac oba gola, a koga je Ćolo Simeone uveo u igru u 56. minutu, umjesto napadača Dijega Koste.

Goste je, pored Ljorentea, iz nokdauna digao i golman Liverpula Adrijan, koji je velikom greškom - lošim ispucavanjem i reakcijom kod udarca Ljorentea - poklonio prvi gol rivalu i vratio ga u život...

Meč na Enfildu odigran je po očekivanom scenariju - Liverpul je napadao i pritiskao, Atletiko se branio, često sa svim igračima.

Frustracije zbog nemoći da probiju bedem ispred Oblaka razbio je Vajnaldum u 43. minutu, efektnim udarcem glavom na centaršut Okslejd-Čembrlena.

Nakon što su izjednačili u dvomeču, "redsi" su nastavili da traže put do četvrtfinala, ali nisu imali rješenje za odličnog Oblaka, koji je branio sve i uveo meč u produžetke. Kod najbolje šanse domaćih, i Slovenac je bio nemoćan, ali je Robertson iz peterca glavom pogodio prečku...

Kada je Firmino u 94. minutu naplatio sve promašaje i pogodio za 2:0, izgledalo je da je sve gotovo, jer zaista - ništa nije slutilo da Atletiko može da ugrozi gol šampiona.

Međutim, tri minuta kasnije Adrijan je poklonio loptu Žoao Feliksu, a zatim bio nespreman da interveniše nakon šuta Ljorentea - 2:1 i odjednom se sve promijenilo.

I tada je, ipak, izgledalo da Liverpul može do trećeg gola, prije nego Atletiko do drugog.

Sve prognoze i nepisana fudbalska pravila definitivno je srušio Ljorente u prvom minutu nadoknade prvog produžetka, preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca.

Simeone je u egzaltaciji trčao kraj terena kultnog stadiona, kada se smirio, pojačao je odbranu uvođenjem Himenesa, koji se u posljednjoj liniji pridružio Saviću i Felipeu...

Gol je bio zaključan, a u posljednjim trenucima meča Alvaro Morata je kompletirao čudo na Enfildu i donio čak i pobjedu Atletiku.

Bonus video: