Finale Lige šampiona bez navijača?Ne želim to ni da zamislim

Predsjednik Uefe naglasio je da i ne razmišlja o opciji odigravanja finala Lige šampiona bez publike
3576 pregleda 0 komentar(a)
Čeferin, Foto: Gregorio Borgia
Čeferin, Foto: Gregorio Borgia
Ažurirano: 29.03.2020. 22:02h

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin rekao je da ne razmišlja o opciji finala Lige šampiona bez prisustva publike.

On se osvrnuo i na opcije završetka prekinutih nacionalnih liga pod okriljem evropske kuće fudbala.

"U kontaktu smo s ligama. Operativni tim Uefe radi danju i noću. Teško mi je zamisliti sve utakmice bez navijača, ali sada ne znamo hoćemo li nastaviti turnire, bilo sa ili bez publike. Mišljenja sam da treba završiti prvenstva."

"U ovom je dramatičnom trenutku pandemije COVID-19, najvažnije je zdravlje, izlazak iz te krize. Naravno, prekinuti fudbal jasan je znak da su se Evropa i svijet zaustavili. Prije pandemije, UEFA je raspodijelila 87 odsto svih prihoda. Nakon krize, jedini mogući način ujedinjavanja evropskog i svjetskog fudbala je kroz vođstvo Uefe".

"Žrtvovanje Evropskog prvenstva pokazalo je da je svaka krizna situacija naša i da smo odgovorni za svaki klub. Video konferencija sa federacijama bila je fantastična demonstracija jedinstva i solidarnosti. Ova strašna situacija pokazuje da je evropski fudbal ujedinjen".

"Niko ne zna kada će se završiti pandemija, pa imamo planove A, B i C. U kontaktu smo s ligama, s klubovima, imamo radnu grupu. Moramo čekati, kao i bilo koji drugi sektor društva. Gubitak zbog odlaganja Evropskog prvenstva 2020. godine, ostavio je bez najvećeg prihoda čak 50 od 55 federacija u Uefi. Ali, to se ne može uporediti sa žrtvom klupskog svjetskog prvenstva, koje još i ne postoji, tako da je odluka o odlaganju EURO 2020. opravdana.

"Nemam diplomatski odgovor kada će se lige nastaviti, kao što ne znam kada će se pandemija završiti. Zato ne možemo imati konačan plan. Trenutno imamo nekoliko datuma. Možda sredinom maja ili u junu, čak krajem jula. Ako ne uspijemo, sezona je moguće izgubljena. Postoji i predlog da se ova sezona završi početkom sljedeće, koja bi počela nešto kasnije. Pronaći ćemo najbolje rješenje za lige i klubove", zaključio je Čeferin.

Bonus video: