On je profesor fudbala - ličnost koja spaja Simeona, Inzagija, Manćinija, Mihajlovića, Almeidu...

Neki od najpriznatijih fudbalskih trenera današnjice imali su istog mentora u Laciju prije dvadesetak godina
2654 pregleda 2 komentar(a)
Sven Goran Erikson dok je bio selektor Engleske, Foto: FA
Sven Goran Erikson dok je bio selektor Engleske, Foto: FA
Ažurirano: 30.03.2020. 18:37h

Ikona Atletika Dijego Simeone je trener koji godišnje od fudbala zaradi preko 40 miliona eura, Simone Inzagi pravi rezultate iznad očekivanja u Laciju, Roberto Manćini vraća reprezentaciji Italije stari sjaj, a šta je svima njima zajedničko sa Sinišom Mihajlovićom, Matijasom Almeidom, Seržom Konseisaom...?

Pored velikih karijera spaja ih i to što su u igračkim danima u Laciju imali istog mentora - Svena Gorana Eriksona.

"Nisu to bili igrači koji bi jednostavno došli na trening, a onda odlazili kući, poput ostalih koje sam sreo za 30 godina bavljenja trenerskim poslom. Nikada nisam imao takvu grupu momaka i rođenih pobjednika. Oni su međusobno razmjenjivali ideje i pomagali drugima u ekipi. Imali su status primadona, koji su i zasluživali, ali su uvijek radili zajedno. I neprekidno sam doživljavao iznenađenja. Eto, glavni kreator napada, Manćini, tražio je od mene da ga premjestim u sredinu terena kada zbog povreda nismo imali igrače na toj poziciji. Decidno sam odbio uz obrazloženje da on ne zna da igra odbranu i izgubio sam utakmicu. Opet je došao i poslušao sam ga - zaigrao je u sredini i nismo izgubili 17 narednih mečeva. Imao je najviše presječenih lopti, iako nijednom nije ušao u direktan duel", prisjeća se Šveđanin.

Šampionska generacija Lacija iz 2000: Ekipa koja je dala mnogo velikih trenera
Šampionska generacija Lacija iz 2000: Ekipa koja je dala mnogo velikih trenera(Foto: SS Lazio)

Manćini je sa Eriksonom sarađivao u Sampdoriji, potom se sve nastavilo i u Rimu...

"Pregovarao sam sa Sampdorijom, a predsjednik kluba je samo napisao cifru ugovora. Bila je impozantna, ali je moj začuđeni pogled drugačije protumačio i napisao još veći iznos. Manćini se, s druge strane, pobrinuo za sve ostalo da ja kao njegov izbor ne budem promašaj. Oganizovao je rad cijelog kluba, čak na terenu ili na klupi je prije mene uočavao šta treba promijeniti. Nevjerovatan osjećaj. On je bio, u stvari, autoritet u svakom klubu, čak i za predsjednike. I bio je nevjerovatno galantan i dva puta mjesečno izvodio je na ručak cijelu ekipu. Nikada niko nije mogao da plati ceh pored njega".

Manćini i Erikson
Manćini i Erikson(Foto: SS Lazio)

Erikson je odlično poznavao i druge igrače...

"U ekipi prepunoj lidera, Mihajlović je bio poseban. Čak nije znao kako se piše poraz. Smatrao je da je najbolji igrač na svijetu, da ima najjači udarac, da ima najbolji pas i da je najbrži fudbaler. Daleko od toga da je najbrži, ali to je takva psihologija. Samo bi Manćiniju i Marselu Salasu govorio da budu iza leđa čuvaru i dobiće loptu gdje treba, i svaki put bi mu to uspjelo. Ipak, držim da je njegov najjači adut bila psihologija i nijednog trenutka nisam posumnjao da će pobijediti i leukemiju".

Mihajlović i Erikson
Mihajlović i Erikson

Erikson u svom tom sazvježđu fudbalskih zvijezda, u kojem su bili i nevjerovatni Pavel Nedved, Kristijan Vijeri, Huan Sebastijan Veron..., ne umanuje ni svoje zasluge u osvojenim trofejima.

"Pa pogledajte Verona?! On je fantastičan. Njegovo čitanje igre je kosmos, pasovi savršeni. Ma imao je sve, a u Mančester junajtedu i Čelsiju je igrao očajno. Uspio sam da skontam da fantastično igra samo ako se osjeća liderom. U tom skupu superzvijezda je meni to uspjelo. Uspjelo mi je i da Mihajlovića sa uspjehom premjestim na poziciju štopera, ali i da Nedvedu produžim karijeru. Niko ga prije nije mogao obuzdati da ne trenira non-stop. Za njega poraz nikada nije bio opcija, za njih bi krivio samo sebe. Na sreću, rijetko smo gubili. Sjećam se da su me iz klupske baze zvali poslije sedmicu, a dao sam mjesec odmora ekipi. Kažu: „Mister, ne znamo šta da radimo, Nedved je došao da trenira”. Nazvao sam ga i rekao da će tako moći da igra još godinu i da mora da odmara. Mislim da je radom zarazio cijelu ekipu, u kojoj su ga bez izuzetka obožavali. Siguran sam da nije bilo dana da ne uradi 1.000 sklekova.

Pavel Nedved u dresu Lacija
Pavel Nedved u dresu Lacija

Erikson ne krije koga je posebno želio u Laciju.

"Manćini, Mihajlović i Veron - to su moje želje koje sam rekao predsedniku Lacija Serđu Kranjotiju. Prve sezone dobio sam samo Manćinija, potom Mihajlovića, pa Verona. I sa njima trojicom odmah sam uzeo Skudeto. Rekao sam Kranjotiju da bismo imali tri titule da me poslušao, ali ga nije bilo briga. Za Lacio je Skudeto bio san koji se ostvario - zaključio je Eriksen.

11 uzastopnih pobjeda je kao selektor Italije upisao Roberto Manćini, što je apsolutni rekord „azura”. Popularni Manćo je sa Interom osvojio tri Skudeta, a bio je i prvak Engleske sa Mančester sitijem

7 trofeja je sa Lacijom osvojio Sven Goran Erikson. Pored Skudeta, ima i po dva pehara u Kupu i Superkupu Italije, te u Kup pobjednika kupova i Superkupu Evrope

Bonus video: