Prošla je decenija: Je li to bila najbolja partija nekog CG fudbalera u 21. vijeku?

Miris Skudeta osjećao se tog 18. aprila 2010. u Vječnom gradu, kada je Vučinić u nazaboravnom meču presudio gradskom rivalu
13991 pregleda 11 komentar(a)
Mirko Vučinić slavi gol protiv Lacija
Mirko Vučinić slavi gol protiv Lacija
Ažurirano: 18.04.2020. 14:04h

Osamnaestog aprila 2010. godine, dakle na današnji dan prije tačno deceniju, napadač Rome Mirko Vučinić srušio je Lacio i, činilo se tada, otvorio "vučici" put ka tituli.

Veliki rimski derbi Roma je dočekala na prvom mjestu, sa pet uzastopnih pobjeda i bodom prednsosti u odnosu na nikad jači, Murinjov Inter, koji je samo nekoliko sedmica kasnije osvojio Ligu šampiona.

Do kraja sezone ostalo je još pet kola i miris Skudeta osjećao se u Vječnom gradu.

Vučinić slavi gol protiv Lacija
Vučinić slavi gol protiv Lacija

Trebalo je, ipak, pobjediti gradskog rivala - Lacio je bio domaćin na "Olimpiku" i motivisan da sruši snove velikog rivala.

Za Romu je to, takođe, bila najteža prepreka do kraja sezone, barem na papiru - činilo se da je pobjeda u derbiju završavala 80 odsto posla.

Počelo je loše za "vučicu", koja je stegnuta, očigledno pod velikim pritiskom, odigrala loše prvo poluvrijeme - Lacio je vodio 1:0, golom Tomaza Rokija.

Trener Rome Klaudio Ranijeri na poluvremenu je povukao potez koji se obično ne povlači, i rizikovao do limita - u svlačionicu je ostavio dvije ikone kluba, Franćeska Totija i Danijelea de Rosija.

Navijači Rome bili su zapanjeni, fudbalska javnost je takođe bila u čudu...

Osjetio je, međutim, stari vuk, Ranijeri, da u napadu ima fudbalera koji može da preuzme odgovornost, koji je još ubojitiji kada mu se da sloboda...

Mirko Vučinić je te 2010. igrao u životnoj formi - bio najbolji igrač i strijelac Rome, iste godine je i nosio crnogorsku reprezentaciju, nezaboravnim golovima protiv Velsa i Švajcarske doveo je do prvog mjesta u grupi, što je kasnije naplaćeno plasmanom u baraž za EP.

Radu i Vučinić na rimskom derbiju 18. aprila 2010.
Radu i Vučinić na rimskom derbiju 18. aprila 2010.

I nastavak je užasno počeo za Romu - Kolarov, tadašnji bek Lacija, nakon solo-prodora je izborio penal, ali goloman Žulio Serđo odbranio šut Flokarija, i dao novi adrenalin svom timu.

U 53. minutu Roma je dobila penal - Vučinić je preuzeo odgovornost i pogodio za 1:1.

Deset minuta kasnije Roma je dobila slobodan udarac, sa 20-ak metara - Vučinić je ponovo preuzeo odgovornost i postigao jedan od najljepših golova u rimskim derbijima.

Raspalio je po lopti, svom silinom, kada svi očekivali da će pokušati da prebaci živi zid, a raketa "zemlja-vazduh" je zapanjenom urugvajskom golmanu Musleri proletjela iznad glave.

"Vidio sam da je preblizu da nešto izvodim - sve sam dao na jačinu", objašnjavao je Vučinić.

Roma je sačuvala 2:1, Vučinić je bio heroj Rima, Ranijeri takođe, a njihov tim je došao u predvorje osvajanja prvog Skudeta od 2001. godine.

Priča, međutim, nije imala srećan kraj - već u narednom kolu Roma je senzacionalno poražena kod kuće od Sampdorije sa 2:1, iako je vodila 1:0, a Murinjov Inter je bio prejak da ne bi iskoristio takav poklon.

"Narazuri" su preuzeli prvo mjesto sa dva boda prednosti i sačuvali su je do kraja, iako je i Roma dobila tri preostale utakmice.

Vučinić je te sezone postigao 14 golova, bio je šesti strijelac Serije A, odigrao je još jednu sezonu za Romu, a onda otišao u Juventus.

Tamo je sve naplatio - osvojio je tri uzastopna Skudeta.

Roma, s druge strane, još čeka na titulu, a prošle su skoro dvije decenije od posljednje. I pitanje je da li će uskoro imati takvu šansu, kao proljeća 2010...

Bez obzira na konačno slavlje Intera, pamti se vjerovatno najbolja partija nekog crnogorskog fudbalera u 21. vijeku.

Bonus video: