Azar, De Liht, Jović - loše kupovine u lošem trenutku...

Fudbalska sezona se možda i privede kraju, ali već sada može da se podvuče crta kada su u pitanju transferi koji nisu opravdali očekivanja
1764 pregleda 0 komentar(a)
Eden Azar, Foto: Beta/AP
Eden Azar, Foto: Beta/AP

Iako je u evropskim fudbalskim ligama tek trebalo da se uđe u finiš sezone, polako kao da se spušta zavjesa na godinu koju će, šta god se dogodilo do kraja, obilježiti kriza zbog pandemije koronavirusa.

Sezona se možda na neki način i privede kraju, ali već sada može da se podvuče crta kada su u pitanju transferi koji nisu opravdali očekivanja ili koji su potpuno razočarali.

PEPOVA GREŠKA I DJEČIJE BOLESTI ITALIJANA

Kajl Voker je na poziciji desnog beka učestvovao u svim uspjesima Mančester sitija pod komandom Pepa Gvardiole, ali nikada nije bila tajna da menadžer "građana" voli tehnički superiornije igrače na spoljnjim pozicijama.

Zato je ljetos iz Juventusa doveo Žoaa Kansela, ispostavilo se i pogriješio u procjeni. Portugalac nije opravdao očekivanja, pa je Voker samo učvrstio poziciju u startnih 11. Siti je Kansela ljetos platio 30 miliona, u istoj operaciji je u Juve poslao i Danila.

Žoao Kanselo
Žoao Kanselo(Foto: Beta/AP)

A Mojze Ken u Juventusu nije imao prostor da se pokaže među gigantima u napadu. Ipak, izgleda da konkurencija nije toliki problem, već nedisciplina. Mladi napadač je pojačao Everton, vjerovalo se i otišao u sredinu gdje može da pokaže kakav je potencijal, ali je nestao u prvoj sezoni van Apenina.

Golgeterski učinak u 20 utakmica mu je - nula, a plaćen je skoro 30 miliona eura. Ako neko i može da Kena vrati na pravi put to je Karlo Anćeloti, koji je preuzeo "karamele" krajem 2019. umjesto Marka Silve.

POKETINOV IZBOR NE ODGOVARA MURINJU

Rekordan transfer Totenhema se pretvorio u očajnu kupovinu.

Tangi Ndombele, novajlija iz Liona plaćen 60 miliona eura, od početka se nije snašao u sjevernom Londonu, a kada je Maurisija Poketina naslijedio Žoze Murinjo postalo je još gore za Francuza.

"Da budem otvoren - on nam ne donosi ništa na terenu", rekao je jednom prilikom Murinjo.

AZAROV SAN SE PRETVORIO U KOŠMAR

Godinama je Eden Azar pričao o tome da želi u Real Madrid. San je ispunio prošlog ljeta, ali će prvu sezonu u Madridu Belgijanac pamtiti kao jednu od slabijih u karijeri.

Povrede su ga izbacile iz ritma, Zinedin Zidan je računao na njega u samo 13 utakmica, ali mu klub i dalje vjeruje.

U ovom trenutku djeluje kao loša kupovina Reala (100 miliona eura), ali klasa omalenog napadača nikada nije bila sporna... Možda je sezona 2020/21. baš njegova.

VELIKA SCENA "PROGUTALA" DE LIHTA I PEPEA?

Mjesecima unazad se u italijanskim fudbalskim emisijama vodila polemika da li je Matajs de Liht požurio da napusti holandsko tlo i stigne u defanzivno najzahtjevniju ligu u Evropi.

Matajs de Liht
Matajs de Liht(Foto: Beta/AP)

Činjenica je da se De Liht nije snašao u Juventusu, samo je donekle popravio utisak u 2020, ali prvi mjeseci su bili teški, obilježeni kiksevima, skrivljenim penalima, autogolovima...

Zato mu je jedno vrijeme i mjesto u timu bio uzeo Merih Demiral, prije nego je doživio tešku povredu koljena.

Da je Đorđo Kjelini bio zdrav, De Liht bi vjerovatno mnogo duže čekao pravu šansu u Torinu, a u narednoj sezoni klub očekuje više od momka koji je ljetos plaćen Ajaksu 85 miliona.

Ljeto 2019. pamtiće se i po tome što je pola Starog kontinenta jurilo momka iz Lila - Nikolu Pepea. Na kraju ga je kupio Arsenal, ali mnogo je onih koji tvrde da je napadač iz Obale Slonovače izabrao klub koji u tom trenutku nije mogao da mu ponudi mnogo.

Nikola Pepe
Nikola Pepe(Foto: Bleacher Report)

Pepe je "mastifima" plaćen 80 miliona eura, ali je samo na momente pokazivao da bi mogao da bude čovjek odluke...

KIKS GODINE: LUKA JOVIĆ

Madridska pozornica je nešto posebno u svijetu fudbala, Luka Jović je jedan od onih koji je to saznao na bolan način.

Nakon što je dao 36 golova prošle sezone u Ajntrahtu, mladić rođen u Bijeljini je imao mnogo ponuda na stolu. Odabrao je da bude epizodista u Realu, mada vjerovatno nije ni slutio da će biti toliko u sjenci Karima Benzeme, Vinisijusa Žuniora, Rodriga...

Odigrao je 17 utakmica za "kraljevski klub", bio je strijelac samo jednom. Tako se mnogo više pamte problemi koje je u martu u jeku pandemije imao sa srpskim vlastima pošto po dolasku iz Madrida u Beograd nije poštovao mjere samoizolacije.

Real ga je platio Njemcima 60 miliona, bio bi srećan kada bi na ljeto mogao da ga proda i za polovinu od tog novca...

Bonus video: