Tijeri Anri za pamćenje, Ali Dia prevarom do elite

Najbolji i najgori transferi u istoriji Premijer lige - koliko se Anri isplatio Arsenalu, kako se anonimni Senegalac probio na najveću scenu
2099 pregleda 0 komentar(a)
Legenda Arsenala: Tijeri Anri, Foto: Beta/AP
Legenda Arsenala: Tijeri Anri, Foto: Beta/AP

Transfer Tijerija Anrija iz Juventusa u Arsenal 1999. godine, vrijedan 14,5 miliona funti, najbolji je u istoriji Premijer lige.

Prema metodologiji eksperta za Premijer ligu iz prestižne ESPN televizije, Bilija Barnvela, Anri je od krilnog igrača pod palicom Arsena Vengera postao najraznovrsniji napadač i jedini igrač u istoriji lige koji je sezonu završio sa preko 20 golova i asistencija. Sjajnom Francuzu je to uspjelo u sezoni 2002/2003, kada je imao učinak od 24 gola i 20 asistencija.

No, nije samo to donijelo Anriju prvo mjesto, jer je metodologija kompleksna i obuvata novac za transfer, očekivanja od njega, “bočne” informacije koje su uticale na angažman, ali i karijeru nakon odlaka iz kluba. Pošto je Anri i nakon Arsenala nizao trofeje, uspio je da pretekne ikonu Čelsija Frenkija Lamparda, koji je dvije godine kasnije plaćen Vest Hemu 100 hiljada funti manje od Francuza.

U top 10 su još Patrik Vieira (Milan - Asenal, 4,6 miliona funti, 1996), Serhio Aguero (Atletiko - Mančester siti, 36, 2011), Eden Azar (Lil - Čelsi, 31,5, 2012), Erik Kantona (Lids - Mančester junajted, 1,6, 1992), Vejn Runi (Everton - Mančester junajted, 33,3, 2004), Kristijano Ronaldo (Sporting - Mančeter junajted, 17,7, 2003), Roj Kin (Notingem Forest - Mančester junajted, 7,7; 1993) kao i sjajni napadač iz Obale Slonovače, Didije Drogba, koji je iz Marseja 2004. godine pojačao Čelsi za 34,7 miliona.

Koliko je teško upasti u vrh najboljih transfera najbogatije lige pokazuje podatak da je transfer Rija Ferdinanda na 11. poziciji, a njegovog kolege u paru, možda i najboljih štopera ikada na Ostrvu, Nemanje Vidića, iz Spartaka u Mančester junajted tek na 21. poziciji.

Barnvel je napravio listu 100 najboljih, ali i 50 najgorih transfera u Premijer ligi, uz objašnjenje da ovu sezonu zbog pandemije nije računao, pa su prema tome bili pošteđeni transferi Ndombelea iz Liona u Totenhem, Moize Kena iz Juventusa u Everton i još neki...

Dia
Ni sam ne zna kako se obreo u Premijer ligi: Dia(Foto: Sun)

Za razliku od najbojih, na prvom mjestu najgorih transfera je anonimni Senegalac Ali Dia, kojeg je u Sautempton doveo menadžer Grem Sunes. Dia, 31-godišnji napadač anonimnih niželigaša na veliku scenu se obreo putem prevare, jer je Sunes dobio poziv od čovjeka koji se predstavio kao Žorž Vea, tvrdeći da Dii treba dati šansu jer je igrao sa njim u PSŽ-u, te da je za Senegal postigao dva gola. Sunes nije provjerio informaciju, angažovao je Diu kao slobodnog igrača, probao ga od 32. minuta utakmice sa Lidsom a 53 minuta kasnije izveo i nikada više Dia nije dobio priliku, osim u engleskim niželigašima.

Tako je transfer Danija Drinkvotera iz Lestera u Čelsi tek drugi najgori, a u top 10 su još: Riki Alvares (Inter - Sanderlend), Boško Balaban (Dinamo Zagreb - Aston Vila), Adrijan Mutu (Parma - Čelsi), Dani Osvaldo (Roma - Sautempton), Andrej Ševčenko (Milan - Čelsi), Tomas Brolin (Parma - Lids), Vinston Bogarde (Barselona - Čelsi) i Mario Baloteli (Milan - Liverpul).

I lista loših transfera imala je jaku konkurenciju, tako je Aleksis Sančes nakon briljantnih igara u Arsenala bio jedan od najvećih promašaja Mančester junajteda i na 11. je mjestu, tik ispred Bebea, koji se takođe nije snašao u dresu “đavola”.

Bonus video: