Prošlo je 20 godina od Lacijevog Skudeta, Stanković: Ekipa fenomena, bilo je suđeno da postanemo šampioni

Na današnji dan Lacio je po drugi put postao šampion Italije
2333 pregleda 0 komentar(a)
Stanković u dresu Lacija, Foto: Twitter
Stanković u dresu Lacija, Foto: Twitter
Ažurirano: 14.05.2020. 12:07h

Ljubitelji italijanskog fudbala i danas pamte 14. maj 2000. godine, kada je Lacio u nevjerovatnoj završnici po drui put postao šampion Italije.

Uoči posljednjeg kola Lacio je bio drugi na tabeli sa 69 bodova, dva manje od lidera Juventusa. "Nebeskoplavi" su morali da pobijede Ređinu u Rimu i nadaju se kiksu Juventusa protiv Peruđe. Tim Svena Gorana Eriksona trijumfovao je 3:0 i čekao vijesti sa "Renato Kurija", gdje se odvijala prava drama.

Velika kiša padala je tog dana u Umbriji, natopila teren i otežala igru.Na pluvremenu je sudija Pjerluiđi Kolina izlazio na provjeri ima li uslova za nastavak i odlučio da se igra.

Poslije četiri minuta igre u drugom poluvremenu Kalori je postigao gol za Peruđu i šokirao "staru damu". Rezultat se do kraja nije mijenjao i Lacio je osvojio Skudeto.

Povezani članci

01. April 2020.

Kranjotijeva imperija

Povezani članci

01. April 2020.

Kranjotijeva imperija

Tim Lacija činili su vrhunski igrači - Negro, Mihajlović, Kouto, Sensini, Nesta, Konseisao, Stanković, Simeone, Manćini, Nedved, Salas, Bokšić, Ravaneli...

Mundo Deprotivo je nakon toga objavio naslovnu sa natpisom - "Bog je iz Lacija". Tog dana i emocija sa "Olimpika" prisjetio se i Dejan Stanković:

"Da, Bog. Tod dana neko "gore" je navijao za Lacio. Osjećam se ispunjeno zahvaljujući tom prvenstvu. Bog nam je pomogao jer je poslao potop u Peruđu. Nama je bilo suđeno da budemo šampioni. Nervoza, napetost, adrenalin. Na kraju meča 90.000 ljudi se zaustavilo na sat vremena. Bio sam u svlačionici, pored televizora. Bilo je toliko napeto da nijesam mogao da se tuširam. Stajao sam u uglu i znojio se. Izgubio sam tri kilograma", prisjeća se Stanković i u dahu nastavlja.

"U Rimu je bilo sunce, u Peruđi nezapamćena poplava, a onda je iznenada jedan dječak uletio u svlačionicu i vrisnuo od radosti. Ne sjećam se koga sam prvo zagrlio. Bili smo šampioni Italije. Bili smo ekipa fenomena, uvijek sam govorio da smo mogli sve da osvojimo."

Moćnu ekipu formirao je predsjednik Serđo Kranjoti.

"Gospodin. Čim je stigao pozvao me je u svoju kancelariju i rekao: dajte da razgovaram sa dječakom od 24 milijarde lira. I zagrlio me je. Kao dvije godine kasnije na trbinima Olimpika. Sjećam se otvorenog autobusa i navijača u Cirskus Maksimusu. Nijesmo željeli da idemo odatle, šokirala me je tolika strast", objašnjava Stanković.

Priliku da postane šampion, Lacio je imao i ove sezone, ali je pandemija koronaviurusa stopirala fudbal. Nastavak Serije A očekuje se 13. juna.

"Inzagi je sjajan trener, njegova ekipa igra dobro. Ima odlične igrače, mnogi bi čak mogli da igraju i u ekipi iz 2000. godine. Imobile, Milinković Savić, Luis Alberto, Aćerbi. Nadam se da mogu da osvoje Skudeto", poručio je Stanković.

Bonus video: