Nova ideja: Igraće se finalni turnir Lige šampiona?

Uefa razmatra da promijeni format evropskih takmičenja
3230 pregleda 0 komentar(a)
PSŽ, Atletiko, Atalanta i Lajpcig su već u četvrtfinalu Lige šampiona, Foto: Beta/AP
PSŽ, Atletiko, Atalanta i Lajpcig su već u četvrtfinalu Lige šampiona, Foto: Beta/AP

Evropska kuća fudbala je čvrsta u namjeri da se sezona u Ligi šampiona i Ligi Evrope završi na terenu, pa sada razmišlja i o alternativnim rješenjima.

Jedno od njih glasi - 11 utakmica do kraja, umjesto planiranih 17.

Madridski "As" navodi da Uefa razmatra mogućnost da se u četvrtfinalu Lige šampiona i Lige Evrope igra po jedan meč, kao i da umjesto finala organizuje finalni turnir na kojem bi učestvovali timovi koji se plasiraju u polufinale.

Sve je u ovom trenutku, naravno, samo ideja, put do realizacije je dugačak, pitanje je i da li će se složiti evropski velikani, čija se riječ uvijek poštuje u sjedištu Uefe. Kako god, predlog će se naći na dnevnom redu 17. juna, tada će vjerovatno i pasti odluka...

U Ligi šampiona su poznata četiri učesnika četvrtfinala - to su Atalanta (eliminisala Valensiju), Atletiko Madrid (Liverpul), Pari Sen Žermen (Borusija Dortmund) i Lajpcig (Totenhem), a preostala četiri će im se pridružiti nakon revanš duela Juventusa i Liona (prvi meč 0:1), Mančester sitija i Real Madrida (2:1), Bajerna i Čelsija (3:0), te Barselone i Napolija (1:1).

"Možemo da igramo u postojećem, nokaut sistemu do kraja, ali s obzirom na to da smo u vanrednoj situaciji, moramo i da budemo fleksibilni", najavio je nedavno predsjednik Uefe Aleksander Čeferin moguće promjene.

KO ĆE BITI DOMAĆIN ČETVRTFINALA?

"As" ističe i da bi četvrtfinalne utakmice mogle da se igraju na neutralnom terenu ili po ranijem planu. Podrazumijeva se - bez prisustva publike.

"Utakmice Lige šampiona i Lige Evrope bi mogle da se igraju istog dana kada i nacionalna prvenstva, čak i u isto vrijeme, jer vremena i termina gotovo da više i nema. Opcije su da se pobjednik LŠ i LE dobije igranjem fajnl-fora ili fajnl-ejta", istakao je ranije Čeferin.

Što se tiče Lige Evrope, odigrano je šest od osam prvih četvrtfinalnih utakmica. Na teren prije pandemije koronavirusa nisu ni stigli da izađu Inter i Hetafe, kao i Sevilja i Roma.

Mančester junajted i Bazel su jednom nogom u polufinalu nakon što su u gostima deklasirali LASK i Ajntraht (5:0 - 3:0), u odličnoj situaciji je i Bajer koji je u Glazgovu savladao Rendžers (3:1).

Šahtjor čeka Volfsburg poslije pobjede u Njemačkoj (2:1), Kopenhagen će ugostiti Bašahšehir (1:0), dok pobjednika nije bilo u Pireju gdje su se sastali Olimpijakos i Vulverhempton (1:1).

KADA ĆE SE IGRATI EVROPSKE UTAKMICE?

Plan Uefe je da se Liga Evrope nastavi u četvrtak 6. avgusta, a da se revanši četvrtfinala Lige šampiona odigraju dva dana kasnije.

Sve kako se ne bi "probio" termin finala - LE 26. avgusta u Gdanjsku i LŠ 29. u Istanbulu. Sve ovo, naravno, podrazumijeva odlaganje početka sezone 2020/21, jer će fudbaleri na odmor poći tek u septembru.

Nova sezona bi tako počela tek u oktobru, a još se čeka odluka Uefe kada je u pitanju Liga nacija. Novoformirano reprezentativno takmičenje je bilo planirano za septembar...

Uefa je sastanak Izvršnog odbora trebalo da održi 27. maja, ali ga je prije dva dana odložila za 17. jun zbog niza pitanja koje mora da riješi zajedno sa gradovima organizatorima Evropskog prvenstva naredne godine.

Bonus video: