"SVI ZNAMO O VIRUSU MNOGO VIŠE NEGO RANIJE"

Čeferin: Dobri stari fudbal s navijačima će se vratiti veoma brzo

"Ne sviđa mi se apokaliptični pogled da moramo pričekati drugi, treći ili peti talas pandemije", kaže prvi čovjek Uefe
323 pregleda 0 komentar(a)
Optimistične poruke iz Uefe, Foto: Beta/AP
Optimistične poruke iz Uefe, Foto: Beta/AP

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin vjeruje da će se u fudbalu stvari brzo vratiti u normalu i da neće mnogo proći prije nego se publika vrati na stadione.

Novinar "Gardijana" je pitao Čeferina da li bi se kladio u milion dolara da će se Evropsko prvenstvo zaista održati sljedeće godine.

"Ne vidim zašto ne bih. Ne mislim da će virus trajati zauvijek. Mislim da će se situacija promijeniti brže nego što mnogi misle", rekao je Čeferin u intervju "Gardijanu" i dodao:

"Situacija je ozbiljna, ali se smiruje i svi smo puno oprezniji. Znamo više o virusu nego prije, a ja sam po prirodi optimista. Ne sviđa mi se apokaliptični pogled da moramo pričekati drugi, treći ili peti talas pandemije. Svi će jednog dana umrijeti, ali moramo li o tome da brinemo danas? Mislim da ne. Mi smo spremni i slijedićemo preporuke vlasti, ali sam apsolutno siguran da će se dobri stari fudbal s navijačima vratiti veoma brzo".

Nakon pandemije se očekuje i da cijene igrača budu manje, ali Čeferin ima zanimljiv komentar:

"Tržište određuje cijene i ako vam neko ponudi 20 miliona po sezoni, sumnjam da ćemo reći da ne želimo biti pohlepni i radije tražiti 200 hiljada eura. Ali, vidjećemo kako će tržište da odgovori na krizu i hoće li cijene da padnu. Bez obzira na sve, nije pošteno reći da su igrači pohlepni ili preplaćeni, jer i oni donose velike prihode, a fudbal je industrija koja plaća vrlo visoke poreze, pa tako i igrači. Zato ne mislim ni da su igrači pohlepni, niti da klubovi moraju da budu mudriji, jer tržište odlučuje kako će se cijene kretati", zaključio je Čeferin.