Koronavirus ne bira: Legendarni Manolo prodaje bubanj da bi preživio

"Ukoliko uskoro ne dobijem neku pomoć, uradiću ono što sam rekao da nikada ne bih", požalio se Manuel Kaseres Artesero, poznatiji kao Manolo, putem ferekvencije “CV Radija”
2397 pregleda 2 komentar(a)
Bubanj je Manolov zaštitni znak
Bubanj je Manolov zaštitni znak
Ažurirano: 20.05.2020. 19:01h

Manuel Kaseres Artesero, ime je koje u svijetu fudbala nikome ne znači ništa.

Ali, ako kažete Manolo, onda je svakom pravom zaljubljeniku u najvažniju sporednu stvar pred očima lik i bubanj najpoznatijeg navijača na svijetu. I ne samo njima, jer je tokom prethodnog Mundijala i predsjednik Rusije Vladimir Putin dokazao da cijeni nesvakidašnju sportsku strast ikone reprezentacije Španije i svoje Valensije.

Prepoznat po ogromnom bubnju, Manolo je nerijetko bio tema interesovanja vodećih svjetskih medija, a njegov navijački rekvizit simbol je svih velikih turnira. Postoji, međutim, rizik da se tradicija okonča - Manolo je na putu da se rastane sa najprepoznatijim instrumentom.

"Ukoliko uskoro ne dobijem neku pomoć, uradiću ono što sam rekao da nikada ne bih! Prodaću bubanj da bih imao šta da jedem. Ranije sam odbijao basnoslovne ponude da prodam moj bubanj....Sada ne znam šta da radim", požalio se Manolo.

Posljedice pandemije i fudbalske blokade uzdrmale su Manola, kojem je prihod donosio mali kafić Manolo del Bombo u okolini stadiona “Mestalja” u Valensiji.

Pošto je Španija u karantinu, a tek nedavno je dozvoljeno korišćenje tek 20 odsto kapaciteta ljetnjih bašti, Manolo je redovno trpio gubitke od 15. marta. Podatak da će u slučaju pozitivnog razvoja situacije sa pandemijom biti za mjesec omogućeno korišćenje 50 odsto kapaciteta, Manolu neće puno pomoći.

"Izgubio sam mnogo novca zbog nemogućnosti da poslujem i otvorim bar - požalio se 71-godišnji Manolo javnosti putem ferekvencije “CV Radija”.

On ima penziju od 800 eura, ali od toga za hipoteku izdvaja 420 eura. Od gostovanja Kipru 1979. godine na prste jedne ruke se mogu izbrojati utakmice “furije” koje je Manolo propustio.

Život je posvetio navijanju, a revoltirana takvom opsesijom supruga ga je ostavila 1987. godine, sa sve četvoro djece. Njegov bar nije samo to, već svojevrstan fudbalski muzej, i to ne samo Španije ili Valensije, već muzej istorije svjetskog fudbala.

Manolo je i jedan od promotera u kandidaturi Španije za Mundijal 2026. godine, i on neprestano poziva sve da podrže njegovu zemlju kako bi se oprostio na 12. velikom takmičenju u svojoj zemlji sa 77 godina.

Bonus video: