Jovović u društvu velikih trenerskih imena: Uživanje u zemlji narednog Mundijala

Jovović je osvojio duplu krunu sa jordanskim Fejsalijem, u Iraku je bio prvak sa Al Šortom, dok je sa Sfaksijenom stigao do trofeja Kupa u Tunisu. Vodio je i i Al Hadžer iz Saudijske Arabije, a radio je i u egipatskom Zamaleku, najvećem afričkom klubu 20. vijeka

2332 pregleda 142 reakcija 2 komentar(a)
: Još barem godinu u Kataru: Nebojša Jovović, trener Al Ahlija, Foto: Reuters
: Još barem godinu u Kataru: Nebojša Jovović, trener Al Ahlija, Foto: Reuters

U fudbalskom trenerskom kremu koji predvodi najbolje ekipe Katara, među kojima su legendarni Španac Ćavi, bivši jugoslovenski reprezentativac Slaviša Jokanović, nekadašnji Murinjov pomoćnik Rui Faria i mnogi drugi, odlično "pliva" i crnogorski stručnjak - Nebojša Jovović.

Njegov Al Ahli se tokom pauze zbog pandemije koronavirusa sprema da po nastavku takmičenja napadne veliko iznenađenje - trofej Kupa, a uprava kluba je iskoristila prekid da sa njim produži ugovor na još godinu.

Veliko priznanje i satisfakcija...

- Arapski fudbalski svijet je specifičan, treneri se često mijenjaju, nekad ni osvojena titula nije garancija da ćete sačuvati posao. Zbog toga produžetak ugovora doživljavam kao veliko priznanje, ne samo za rad u Al Ahliju, već i u svim klubovima koje sam vodio prije - kaže za "Vijesti" Jovović, koji je osvojio duplu krunu sa jordanskim Fejsalijem, u Iraku je bio prvak sa Al Šortom, dok je sa Sfaksijenom stigao do trofeja Kupa u Tunisu.

Vodio je i i Al Hadžer iz Saudijske Arabije, a radio je i u egipatskom Zamaleku, najvećem afričkom klubu 20. vijeka.

Kakav je Al Ahli iz Dohe? Ekipa je dočekala prekid prvenstva zbog koronavirusa na osmom mjestu na tabeli, ali i u polufinalu Kupa.

- Novo, malo drugačije iskustvo. Al Ahli je klub koji 40 godina nije osvojio trofej. Sada su izbori na klupskom nivou i očekuju se promjene u upravi i dolazak ljudi koji će donijeti svježu krv i novu energiju. Nadam se da će biti pojačanja i u igračkom kadru kako bismo naredne sezone pokušali da napadnemo trofej - ističe Jovović.

Šansa, međutim, postoji i ove sezone - Al Ahli je u polufinalu Kupa, a rival je Ćavijev Al Sad.

- Ta utakmica će biti veliki izazov i jedva čekamo, pokušaćemo da se plasiramo u finale. Rival je težak, nekadašnji osvajač Lige šamiona Azije.

U Kataru, priča Jovović, nije kao u ostalim arapskim zemljama, barem ne fudbalski i trenerski...

- Vodi se računa da se sačuva kult trenera, što je valjda i normalno jer velika svjetska imena vode mnoge katarske klubove. Dovoljno je pomenuti samo Ćavija, a podatak da je na čelu posljednjeplasiranog tima na tabeli trener koji je nekada vodio Atletiko Madrid, govori dovoljno. Često se organizuju zajednička druženja trenera Prve lige i lijepo je biti dio tog društva. Privilegija je i biti protivnik takvih imena, velikih trenera i džentlmena, od koji može puno da se nauči. Zbog toga mislim da sam u Kataru trenerski naučio još nešto što nisam na prethodnim destinacijama, spoznao sam neki novi vid fudbalske percepcije - ističe Jovović, koji je u Crnoj Gori vodio Kom, Berane i Sutjesku, a bio je i sportski direktor Budućnosti.

Infasturkturno i organizaciono, fudbal u Kataru je takođe ispred većine ostalih arapskih zemalja.

- Fudbalska federacija Katara je, na primjer, organizovala pripreme za sve ekipe tokom pandemije koronavirusa, kako bi se na pravi način pripremile za završnicu ovog i za naredno prvenstvo. Svi smo 8. juna imali test na covid-19, dva dana kasnije počeli smo pripreme, sve ekipe su smještene u luksuznim hotelima, gdje smo maltene svi u karantinu - idemo na trening i vraćamo se nazad. Tako će biti do nastavka prvenstva.

A ono se nastavlja 25. jula - preostalo je da se odigra još pet kola, plus završnica Kupa.

- Broj infiriciranih je u padu, iako brojke opadaju sporo, ali svi se pridržavamo mjera. Dobro je što niko iz fudbalskih ekipa nije bio pozitivan na test. Vjerujemo da će do početka prvenstva biti još bolje - zaključuje Jovović.

Katar je veliko gradilište, Svjetsko prvenstvo biće jedinstveno

Katar se priprema za organizaciju narednog Svjetskog prvenstva. Dvije i po godine prije početka najvećeg fudbalskog takmičenja, Doha je veliko gradilište...

- Dosta toga je izgrađeno, a dosta toga se još gradi. Niču novi objekti, tako je i sa stadionima - priča iz Dohe Nebojša Jovović.

Biće to najneobičniji Mundijal do sada, ne samo zbog toga što će biti prvi koji će se igrati u zimskom terminu (novembar i decembar 2022. godine).

Maksimalna udaljenost između dva mundijalska stadiona biće, naime, svega 60 kilometara, pa će to biti Svjetsko prvenstvo koje će se igrati na najmanjoj površini ikada (oko 700 kvadratnih kilometara).

- Pročitao sam da je stadion koji se nalazi u Dohi izabran među top pet najljepših u svijetu, ali Katar već ima još nekoliko takvih stadiona. I imaće još nekoliko koji se grade. Mislim da će to biti jedinstveno Svjetsko prvenstvo, barem kada su u pitanju uslovi - ističe Jovović.

Bonus video: