Nije igrao za Englesku samo zbog boje kože: Pokrenuta inicijativa za spomenik Džeku Lesliju

Leslijev otac je bio s Jamajke, dok mu je majka bila Engleskinja, a tokom svoje karijere, od 1921. do 1935. godine, je bio jedini tamnoputi profesionalni fudbaler u Engleskoj

1857 pregleda 0 komentar(a)
Džek Lesli, Foto: printscreen
Džek Lesli, Foto: printscreen

U Engleskoj je pokrenuta fondacija kojoj je cilj da prikupe sredstva za podizacije spomenika Džeku Lesliju, koji je 1925. godine mogao da postane prvi tamnoputi fudbalski reprezentativac te zemlje, ali nije izabran jer je bio melez.

"Ne samo da želimo da podignemo spomenik Džeku Lesliju, već želimo da iskoristimo njegovu priču kako bismo slavili raznolikost i borili se protiv rasizma", stoji na internetskoj stranici "Jack Leslie Campaign" u kojoj se nadaju kako će prikupiti 100.000 funti.

Leslijev otac je bio s Jamajke, dok mu je majka bila Engleskinja, a tokom svoje karijere, od 1921. do 1935. godine, je bio jedini tamnoputi profesionalni fudbaler u Engleskoj. Čitavu svoju karijeru proveo je u Plimutu, od 1921. do 1930. taj se klub takmičio u trećoj, a od 1930. do 1935. godine u drugoj ligi.

Igrao je na poziciji lijevogh veznog, a u 384 utakmice postigao je 133 pogotka.

"Njegov trener je poslao dopis savezu u kojem je napisao: 'Imam odličnog igrača koji bi trebalo da igra za Englesku'. Neko je došao da pogledati kako igra, ali umjesto toga gledao je boju njegove kože. Zato nikada nije dobio priliku da igra za svoju zemlju", izjavila je njegova unuka Lesli Hiskot za BBC.

Prvi tamnoputi fudbaler koji je zaigrao za Englesku tako je postao Viv Anderson i to tek 1978. godine.

"Sve do prije dvije sedmice nikada nisam čuo za Džeka Leslija, a to je sramota, jer sve ono s čime je on bio suočen i što je ostvario mora da bude u mislima svih tamnoputih ljudi", izjavio je Anderson koji je tokom karijere nastupao za Notingem Forest, Arsenal i Mančester junajted.

Inače, Lesli je oslikan na muralu ispred stadiona u Plimutu, a i prostorija za sastanke uprave kluba nazvana je po njemu.

Bonus video: