Holivudska priča iz srca Andaluzije

Granada je ispisala istoriju osvajanjem 7. mjesta u Primeri i plasmanom u Ligu Evrope. Ovo je priča o kineskim vlasnicima, treneru Dijegu Martinesu i njegovoj „porodici”

11359 pregleda 0 komentar(a)
Pred njima je tresao i šampion: igrači Granade slave gol protiv Reala, Foto: AP
Pred njima je tresao i šampion: igrači Granade slave gol protiv Reala, Foto: AP

Kineski megaprojekti u evropskom fudbalu nisu uspjeli - navijači Milana će Jonghong Lija pamtiti kao prevaranta, a ni gradski rival Inter nije procvjetao kako se očekivalo kada ga je kupila porodica Žang i njena Suning grupa.

Ali, zato na drugom velikom evropskom poluostrvu cvjetaju lotosi - Granada je u četvrtoj godini kineskog vlasništva ispisala istoriju kluba, a Lidžang Đang i njegov „Desports” pokazali kako i s malo novca može da se napravi bum.

Đang je u maju 2016. za svega 37 miliona eura kupio Granadu od italijanskog biznismena Đina Poca, koji je vlasnik i Udinezea i Votforda. Zanimljivo, s budžetom od tačno 37 miliona eura u sezoni 2019/2020. klub iz Andaluzije je, kao povratnik u Primeru, osvojio 7. mjesto i prvi put u istoriji izborio plasman u evropska takmičenja.

Koliko je zanimljiva priča kluba iz grada koji je bio centar Nasrida, posljednje muslimanske dinastije na Pirinejskom poluostrvu (to je i nadimak tima), najbolje govori tekst „Marke”. Sve što se dešavalo u Andaluziji djeluje kao scenario za holivudski blokbaster. Baš zbog toga je najbolji sportski dnevnik na svijetu podijelio priču na nekoliko poglavlja i svima dao imena čuvenih filmova.

VELIKA PORODICA

Ime španske komedije iz 1962. opisuje ono što se dešavalo u svlačionici od početka avanture. Porodica je riječ koja se najviše ponavljala u svakom javnom nastupu igrača, koji su se osjećali dijelom bratstva, što se odrazilo i na grupu na „WhatsApp”-u i bezbroj partija na igrici „Call of Duty” tokom pauze zbog koronavirusa.

BLISTAVI UM

Iako Dijego Martines pokušava da preusmjeri zasluge prema grupi, njegova figura prožima svako dostignuće Granade. Trener iz Galicije je bio arhitekta tima, a, iako je s 39 godina bio najmlađi stručnjak u Primeri, za dvije sezone je stvorio pobjednički tim. U 80 utakmica na čelu Andalužana u Primeri i Segundi, upisao je 38 pobjeda, po 21 remi i poraz, uz gol razliku 104:73.

BOJA NOVCA

Dostignuće Granade je još veće kada se zna s koliko moćnijim klubovima se sudarila. Ove sezone je imala budžet od 37 miliona eura, treći najniži u ligi (manji imali samo Valjadolid i Majorka), a mnogo manji od preostala dva tima koja su izborila Ligu Evrope - Viljareala sa 113 i Reala Sosijedada s 85 miliona.

VUK SA VOL STRITA

Leonardo Dikaprio kao broker Džordan Belfort je kršio zakon kako bi sakupio veliko bogatstvo, a Martines je podigao vrijednost Nasrida. Prema podacima Transfermarkta, tržišna vrijednost igrača Granade porasla je za 20,5 miliona eura od dolaska trenera iz Galicije na stadion „Los Karmenes”.

POTRAGA ZA SREĆOM

„Nikad ne dozvolite da vam neko kaže da nešto ne možete da učinite. Imate san, morate da ga zaštitite”, podsjetio je svog sina Vil Smit u ulozi Krisa Gardnera, čovjeka koji je od beskućnika postao milioner i motivacioni govornik. Prije 10-ak godina Granada je bila na pragu četvrte lige, a onda je prošla kroz vlasničke i mnoge druge transformacije do Evrope, što je donedavno bilo nezamislivo.

PREDOSJEĆAJ

Đang je, kada je pruzeo klub, rekao da je njegov san da Granadu dovede u Evropu u roku od tri godine. Već u prvoj njegovoj sezoni, klub je ispao iz Primere i Kinez je bio predmet podsmijeha. San mu se ostvario s godinom zakašnjenja. Znate ono, ko se posljednji smije...

JUŽNO OD GRANADE

Naziv filma bi mogao da bude i „Osam andaluzijskih prezimena”. Nakon fijaska s ispadanjem iz Primere u sezoni 2016/2017, s ekipom punom stranih igrača, Granada se potpuno okrenula andaluzijskim talentima, od kojih može da sastavi postavu: Hose Martines, Antonio Puertas, Kini, Fede Viko, Herman, Karlos Neva, Antonjin, Viktor Dijas, Alvaro Vadiljo, Aleks Martines i Karlos Fernandes. Sve su to fudbaleri s južnjačkim akcentom koji su svoja imena upisali na najsjajniju stranicu u istoriji Granade.

DOBRI MOMCI

Puertas, čovjek kojeg zovu Robin Hud Nasrida, postao je prvi igrač Granade koji je postizao golove u svim takmičenjima u Španiji. Još se sada čeka samo pogodak u Ligi Evrope.

DOBRO DA BOLJE NE MOŽE BITI

Naziv kultnog filma s Džekom Nikolsonom i Helen Hant definiše nezaboravnu sezonu koja će ostati utkana u srcima Granade - 56 bodova, 16 pobjeda, mučenje Reala kada je bio na pragu titule...

Istorijske brojke ne mogu da dočaraju šta je postigao tim koji je već ušao u vječnost, ali želi da nastavi da piše zlatnim slovima...

Bonus video: