Obamejang je centar Arsenalovog projekta

Napadač iz Gabona u duelu sa Mančester sitijem u FA kupu pokazao koliko je bitan za „tobdžije” i Mikela Artetu

5441 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada je Mikel Arteta stigao u Arsenal bilo je jasno da je naslijedio tim gubitnika, ekipu koja ne vjeruje u sopstvene mogućnosti, koliko god one u ovom trenutku bile limitirane.

Mladi trener, učenik Pepa Gvardiole, prilagodio se onom što ima, Arsenal je postao tim čije je najjače oružje kontranapad. I sve to ima smisla kada u napadu postoji tako brz i spretan fudbaler kakav je Pjer Emerik Obamejang.

Gvardiola i njegov Siti to baš i nisu predvidjeli zamku koju im sprema protivnik, pa je napadač iz Gabona prilično lagano postigao dva gola koja su „tobdžije” lansirala u finale FA kupa.

Arteta sada ima ulogu da nagovori Obamejanga da ostane na „Emirejtsu”. Ugovor mu ističe narednog ljeta, transfer je vrlo moguć...

"Stekao sam utisak da Oba želi da ostane. A mi moramo da mu pokažemo da imamo projekat koji će mu olakšati odluku", rekao je Arteta.

As Totenhema Hari Kejn je samo još jednom potvrdio da mu je Lester omiljena žrtva, jer je mrežu „lisica” tresao 16 puta u 14 utakmica u karijeri, dok je Serhio Ramos postao najbolji strijelac među defanzivcima u La Ligi u 21. vijeku.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Silvestri (Verona) - nije Atalanta bila bezopasna u Veroni, ali je bila daleko od ritma na koji je navikla. I to malo šansi što su stvorili gosti maestralno je zaustavio Silvestri.

ODBRANA

Ramos (Real Madrid) - pečatirao je Realovu titulu sa 11 golova u La Ligi ove sezone. To je najbolji učinak nekog defanzivca u španskom fudbalu još od sezone 2005/06. i Marijana Pernije iz Hetafea (10).

Ridiger (Čelsi) - londonski tim je bio spreman na sve protiv Mančester junajteda. Bio je spreman i da iskoristi svaku grešku protivnika. Jednu od njih je u gol pretvorio i njemački reprezentativac.

Luiz (Arsenal) - to je karijera Brazilca - nakon žestokih kritika dođe vrijeme i za pohvale. Način na koji je čitao igru Mančester sitija u oba pravca je impresionirao čak i Gvardiolu.

SREDINA

Puig (Barselona) - ako je Kike Setijen i uradio nešto dobro u Barsi za ovih pola godine to je što je dao prostor omalenom vezisti. Puig je u goleadi protiv Alavesa učestvovao sa dvije asistencije.

Vilijan (Čelsi) - još jedna maestralna partija iskusnog Brazilca. Bio je prebrz i previše inteligentan za „crvene đavole” koji su bili potpuno van ritma na „Vembliju”.

Džalhanoglu (Milan) - uspon forme Milana svi povezuju sa prisustvom Zlatana Ibrahimovića, ali ogromnu ulogu ima i Turčin koji posljednjih mjeseci liči na onog igrača koji je za skoro 30 miliona eura stigao u Milanelo.

Rajs (Vest Hem) - postigao je treći pogodak u pobjedu Vest Hema nad Votfordom. Rajs je meta gotovo svih velikih engleskih klubova, teško je očekivati da će i naredne sezone biti „čekićar”.

NAPAD

Kejn (Totenhem) - čovjek kojeg posebno inspiriše Lester. Prošle sedmice je došao do 200. i 201. gola u klupskoj karijeri, a sada je protiv „lisica” nastavio da rešeta. I da vodi Sparse ka plasmanu u Ligu Evrope.

Obamejang (Arsenal) - da li će ostati u sjevernom Londonu? To je najveće pitanje nakon partije u kojoj je s dva gola srušio Siti i odveo svoj tim u finale FA kupa. Sve što radi Obamejang od kada je Arteta menadžer je - kapitenski.

Soldado (Granada) - završio je sezonu u Primeri sa sedam golova, što je za njegove kvalitete skroman učinak. Ali, koga je briga kada je Granada prvi put u istoriji izborila kvalifikacije za Ligu Evrope.

Bonus video: