Klub bez navijača - Bašakšehir: Još jedna potvrda Erdoganove moći

Uspon malog kluba iz Istanbula, novog šampiona Turske, direktno je povezan sa podrškom predsjednika države

5646 pregleda 3 komentar(a)
Igrači Bašakšehira u svakom momentu daju podršku Erdoganu, Foto: AP
Igrači Bašakšehira u svakom momentu daju podršku Erdoganu, Foto: AP

Decenijsku vlast velike trojke turskog fudbala - Galatasaraja, Fenerbahčea i Bešiktaša, prekinuo je „mali komšija” - Istanbul Bašakšehir.

Uspon Bašakšehira je direktno povezan sa podrškom predsjednika Turske Tajipa Redžepa Erdogana, nekada predsjednika kluba koga u svijetu fudbala nazivaju - najpolitizovanijim.

Nimalo slučajno, pošto klub sa najmanjom posjetom u Superligi Turske, gdje utakmice na novom stadionu „Fatih Terim” kapaciteta preko 17 hiljada gledalaca prati prosječno 2.892 navijača. To nije bilo prepreka klubu da angažuje brojne svjetske fudbalske asove, poput Robinja, Emanuela Adebajora, Martina Škrtela, Dembe Be, Gaela Klišija, Eldžera Elije... I na klupi Istanbula je velika zvijezda, bivši igrač Galatasaraja i Intera - Okan Buruk.

Ipak, najznačajniji igrač u ekipi je Bosanac Edin Višća. On je 2013. godine uveo Bašakšehir u Superligu, a ove je bio najbolji sa 12 golova i 16 asistencija. Toliko pogodaka postigao je i Demba Ba, ali uz pet asistencija. Višća je u šampionskoj sezoni odigrao 2.852 minuta, a više vremena na terenu proveo je brazilski defanzivac Žunior Kajseru (2.880).

No, u Turskoj, ali ni u svijetu niko ne sumnja da je najvažniji igrač Bašakšehira upravo - Erdogan. On je na otvaranju stadiona nastupio u bojama Bašakšehira i u dresu sa brojem 12 do poluvremena postigao je het-trik sjajnom reprezentativnom golmanu Volkanu Babadžanu.

Klub je povukao dres sa brojem 12, Erdogan je taj broj izabrao zato što je 12. predsjednik Turske.

Bašakšehir nije bio njegov prvi izbor, ali je nakon neuspjelog približavanja gigantu Fenerbahčeu i potom neprijateljskom skandiranju navijača Galatasaraja prema predsjedniku na otvaranju velikog stadiona „Kemal Ataturk” 2011. godine krenula osveta.

Njen žar produbio je dvije godine kasnije u Gezi parku zajednički prostest navijačkih grupa tri najveća kluba za koja navijia 90 odsto ljudi u Turskoj.

Prvi pokušaj osvete nije uspio jer je u meču za titulu 2017. Bešiktaš dobio Bašakšehir, ali ove godine je klub bez navijača i istorije slavio u konkurenciji Galatasaraja (22 titule, Fenerbahčea (19) i Bešiktaša (15). Osim njih, u preko šest decenija istorije Superlige, Trabzon može da se pohvali sa šest trofeja, te Bursa jednim.

Bašakšehirova titula je specifična jer je osvojena u „malim” utakmicama, a od šest derbija sa velikim gradskim rivalima je slavio samo jednom (protiv Bešiktaša).

Političke ciljeve preko Bašakšehira, Erdogan je promovisao i u Evropi, pošto je njegov klub u plej-ofu Lige Evrope u prvom meču dobio Kopenhagen 1:0. A da je i na tom polju uspio Erdoganu je bio jasan znak upozorenje Uefe, nakon što su u utakmici sa Volfsbergerom igrači Bašakšehira salutirali u znak podrške ratnim dejstvima Turske u Siriji.

Bonus video: