Ovo su uslovi pod kojima će CG klubovi moći da igraju evropske utakmice: Zaražen igrač - povrijeđen igrač...

Brzo će i početak naše lige, 15. avgust je termin za novi početak. Fudbalski savez Crne Gore sprema novi protokol, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, detaljniji i striktniji od onoga koji je donijet krajem maja kada je nastavljena prošla sezona

15860 pregleda 0 komentar(a)
Utakmice će se igrati pred praznim tribinama, Foto: Savo Prelević
Utakmice će se igrati pred praznim tribinama, Foto: Savo Prelević

Koronavirus je promijenio živote i navike, promijenio je svaki dio društva.

Promijenio je i sport. Brojna takmičenja su otkazana, a ona koja se igraju, i koja bi trebalo da se igraju, organizuju se na poseban način, uz oprez, neizvjesnost, pa i strah...

Fudbal je na najvećoj sceni pokazao da može koliko-toliko da se odupre, ali izazovi tek slijede.

Narednog mjeseca prvo će se nastaviti tekuća, a zatim početi nova sezona na evropskoj sceni.

Pod posebnim uslovima, zdravstvenim i bezbjednosnim, a koje je Uefa objedinila u Protokol nazvan - Povratak igre.

“To je protokol, koji obuhvata apsolutno sve aspekte organizacije utakmica u ovakvim uslovima – predviđa sve higijenske, epidemiološke i organizacione mjere, koje do sada nikada nisu bile primjenjivane”, kazao je za TV Vijesti Branko Latinović, portparol FSCG.

Četiri naša kluba u avgustu imaju evropske mečeve – Budućnost u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Sutjeska, Iskra i Zeta u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Rivale će saznati 9. avgusta, kada će se znati i da li će biti domaćini ili gosti u jednom kvalifikacionom meču.

Protokol Uefe predviđa obavezna testiranja svih učesnika, a pod posebnom pažnjom biće, naravno, rezultati testova igrača i članova stručnih štabova.

“Igrači će biti testirani najkasnije tri dana pred odigravanje utakmica. Naši klubovi, koji 17, 18. i 19. narednog mjeseca imaju prve utakmica, testiranja će, dakle, obaviti oko 15. avgusta. Testovi mogu da se rade i na dan utakmice, ali da rezultati budu gotovi najkasnije šest sati pred početak. Na osnovu rezultata testova odlučiće ko može da nastupi na utakmici pod organizacijom Uefe”, rekao je Latinović.

Igrači i treneri su u prvoj grupi po važnosti za testiranje, u drugoj su službena lica, a u trećoj osobe koji su potrebne u organizaciji, ali koji nisu u direktnom kontaktu sa osobama iz prve dvije grupe.

Za testiranja i brzinu objavljivanja rezultata angažovana je njemačka kompanija Sin Lab, koja ima ugovor sa Uefom.

“Testove obezbjeđuje UEFA, takve informacije imam. Tačnije, obezbjeđuje ih Sin Lab. Takođe, Sin Lab i UEFA su u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore. Dogovor između njih je takav da će procedura testiranja biti zajednička, tako što će IJZ učestvovati u proceduri prikupljanja uzoraka, a Sin Lab će raditi analizu”.

Dakle, procedura je jasna, ali pitanja je mnogo – prvo je, šta ako igrač ili igrači budu pozitivni na koronavirus, kakav je njihov tretman.

“Zaraženi igrač se stavlja u izolaciju i tretira se kao povrijeđeni igrač. Dakle, nema prekida takmičenja, ne sprječava se putovanje tima na gostovanje… Taj igrač se izuzima sa liste, ostaje kod kuće, ako ekipa putuje, ako igra na domaćem terenu, izoluje se od ostatka ekipe”.

I otvara se nova dilema – crnogorsko prvenstvo je prekinuto zbog pozitivnog slučaja u Budućnosti i nakon što je cijeli tim morao u izolaciju, jer su takva pravila u Crnoj Gori.

Jasno je da je državna regulativa važnija i jača od Uefine, tako da razgovori na ovu temu tek predstoje, uz učešće više aktera – fudbalskih saveza, Vlada, zdravstvenih instutcija i Uefe.

“UEFA je u komunikaciji sa vladama svih zemalja, makar posredstvom zdravstvenih ustanova. UEFA je obaviještena kakva je situacija u svakoj zemlji, o svim mjerama, i na osnovu toga sklapa sliku o tome šta je moguće primijeniti u svakoj državi posebno i u svim državama”.

Restrikcije u putovanjima su, takođe, ozbiljna prepreke, posebno u zemljama koje nisu članice EU.

“Za klupska takmičenja UEFA ostavlja mogućnostI igranja utakmice na neutralnom terenu. I to je opcija, koja može da se primijeni ako meč ne može da se odigra ni u jednoj ni u drugoj zemlji”.

Brzo će i početak naše lige, 15. avgust je termin za novi početak. Fudbalski savez Crne Gore sprema novi protokol, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, detaljniji i striktniji od onoga koji je donijet krajem maja kada je nastavljena prošla sezona.

“Klubovima će biti sugerisano šta bi trebalo da rade, a prije svega – da mjere temperaturu igračima svakodnevno, prilikom dolaska na treninge, kako ne bi cijela ekipa bila u karantinu, zbog jednog slučaja. Pred nama je i detaljnija komunikacija sa IJZ i sa klubovima, kako bismo stvorili situaciju sa se fudbalska takmičenja mogu odvijati nesmetano”, zaključio je Latinović.

Pred cijelim fudbalskim svijetom, a posebno pred manje razvijenim fudbalskim zemljama je zahtjevan period.

Fudbal neće stati, praktično i ne smije da stane, ali u ovakvim uslovima – svaka utakmica biće veliki izazov, a svaki dan nova neizvjesnost.

Bonus video: