Uefino korona-pravilo: Utakmica mora da se igra i ako je na raspolaganju 12 igrača i jedan golman

"U slučaju pozitivnog testa na COVID-19 više od jednog igrača ili zvaničnika, meč će se odigrati prema planu ukoliko nadležne institucije ne odluče da cio tim ide u karantin"

3122 pregleda 0 komentar(a)
UEFA, Foto: UEFA
UEFA, Foto: UEFA

Restrikcije u putovanjima samo je jedan od problema sa kojim se suočavaju fudbalski klubovi uoči nove sezone u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Sve je posljedica koronavirusa, od kojeg i zavisi odigravanje mečeva, u bilo kojoj zemlji i na bilo kom terenu.

Šta se događa u slučaju da u nekom timu bude pozitivnih slučajeva pred utakmicu.

U pravilima UEFA stoji:

"U slučaju pozitivnog testa na COVID-19 više od jednog igrača ili zvaničnika, meč će se odigrati prema planu ukoliko nadležne institucije ne odluče da cio tim ide u karantin".

U Crnoj Gori je na snazi takvo pravilo - jedan igrač, karantin za cijeli tim.

UEFA ostavlja i mogućnost da se utakmica i pomjeri "ako to ne ugrožava raspored ostalih narednih mečeva ili takmičenja", kako se navodi u Paragrafu I.3.1.

Tako bi, recimo, meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona umjesto 18. ili 19. avgusta moga da se odigra 21. avgusta, a prvo kolo Lige Evrope umjesto 27. avgusta - 12. septembra.

U Uefinim pravilima se dalje navodi:

"Ako postoji 13 registrovanih igrača sa A liste koji su na raspolaganju, uključujući bar jednog golmana, meč mora da se igra.

Ako ima manje od 13 igrača registrovanih na A listi, ili ako nema niti jednog golmana, UEFA može da dozvoli promjenu termina meča u skladu sa rokovima iz Paragrafa I.3.1, ukoliko lokalne vlasti mogu da obezbijedi testove kojima će se podvrgnuti dovoljan broj igrača.

Alternativno, klub može da iskoristi igrače koji nisu registrovani u UEFA prema prethodnim rokovima, ali su registrovani u nacionalnim asocijacijama u skladu sa FIFA standardima, a negativni su na COVID-19. Ako se utakmica ne može odložiti u skladu sa Paragrafom I.3.1 klub koji ne može da igra biće odgovoran za neodigravanje i izgubiće utakmicu rezultatom 3:0".

Bonus video: