Simeone protiv Nagelsmana - sudar dva shvatanja fudbala

Nakon eliminacije Liverpula, Atletiko samouvjeren pred četvrtfinale Lige šampiona sa Lajpcigom u Lisabonu, dok Njemci šansu vide iz iskustva stečenog u utakmicama sa Totenhemom Žozea Murinja

5152 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: AP
Stefan Savić, Foto: AP

Borbu za prvi polufinalni meč Lige šampiona u Lisabonu, nakon Pari Sen Žermena i Atalante, večeras od 21 sat nastavljaju Atletiko Madrid i Lajpcig. Dva tima koji su sezone u svojim ligama, Primeri i Bundesligi, završili na 3. mjestu, pa će i naredne sezone svakako igrati u evropskom elitnom takmičenju.

Obje ekipe su u Lisabon došle sa velikim nadama i očekivanjima, naročito Atletiko, koji je sa Dijegom Simeoneom već izgubio dva finala Lige šampiona. Prvi put, doduše, velikom sudijskom greškom u finalu protiv najljućeg gradskog rivala Reala. Kapiten Atletika, Koke, ne krije da je trofej cilj „kolćonerosa”, u čijoj odbrani bi od 1. minuta trebalo da bude Stefan Savić.

- Eliminisali smo aktuelnog šampiona, Liverpul, to nam je značajno podiglo moral. Ipak, znamo i da je pred nama težak zadatak, jer niko se neće predati i odustati od snova - naglasio je Koke.

Baš u posljednjoj utakmici pred prekid sezone zbog pandemije, Atletiko je uspio da sačuva gol prednosti na „Enfildu” i u produžecima preokrenuo i slavio 3:2, nakon što je na „Vanda Metropolitanu” slavio 1:0.

- Ta utakmica na „Enfildu” je bila velika prekretnica za svakog igrača u timu. Potom smo sa lakoćom preuzimali odgovornost i shvatili smo da smo, kada smo zajedno i raspoloženi, sposobni i za najveće pobjede. Izuzetno smo svjesni da nije lako pobijediti prvaka Evrope, sada Engleske u dvije utakmice - zaključio je Koke.

I zaista, nakon obnove sezone na krilima velike pobjede nad Liverpulom Atletiko je sa šestog mjesta dospio na treće, ne izgubivši nijednu od 11 utakmica Primere, čak ni na „Kamp nouu” (2:2).

foto: Graphicnews

Šime Vrsaljko i Anhel Korea neće igrati zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Šta tek reći za Lajpcig, koji je ostao bez najboljeg strijelca Tima Vernera - pojačao je Čelsi.

- Postići 34 gola u sezoni i 13 puta asistirati je jako puno. Mi, međutim, njegovim odlaskom ne smatramo da ćemo imati igrača manje, već samo priliku da drugi iskažu potencijal. Imamo veliki napadački kvalitet i nadam se da će se neko izdići iz Timove sjenke. Najboljim rezultatom u 11 godina istorije kluba smo ispunili ciljeve i sada moram psihološki rasteretiti igrače, pošto nam odmah nakon Lige šampiona slijedi priprema za Bundesligu i već 11. septembra Kup Njemačke. Svjesni smo da nam ovaj format sa jednom utakmicom daje veće šanse nego da igramo dvije sa tako kvalitetnim rivalom. Ima u Bundesligi ekipa koje igraju dobru odbranu, ali me nijedna ne oduševljava takvom dubinom i agresivnošću kako to radi Atletiko. Njihovi igrači su vam stalno ispred nosa - objasnio je trener Lajpciga Julijan Nagelsman.

Njemački tim je sa obje pobjede (1:0, 3:0) u prethodnoj rundi elimnisao Totenhem.

- Te utakmice sa ekipom Žozea Murinja su veliko iskustvo za nas, pošto i Atletiku nije cilj da te pobijedi sa 4:0, već igra na to da je dovoljno 1:0. Protiv Totenhema smo odigrali fantastično, nadamo se da ćemo ponoviti takvu igru protiv Atletika - zaključio je Nagelsman.

Bonus video: