Da li je konačno došlo vrijeme za Budućnost?

Barem po jednu senzaciju napravili su skoro svi crnogorski klubovi koji su minulih 13 godina izlazili u Evropu - Zeta, Petrovac, OFK Titograd, Sutjeska... Svi, osim Budućnost, ekipa koja je odigrala ubjedljivo najviše utakmica. "Plavi" večeras od 20 sati dočekuju Ludogorec

9694 pregleda 58 reakcija 22 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Budućnost je jedini crnogorski klub koji je bukvalno svake godine od sticanja nezavisnosti izborio vizu za evropsku scenu. “Plavi” nisu nastupili u Evropi samo 2013. jer nisu dobili licencu zbog finansijskih problema.

Ipak, i pored velikog broja mečeva u Evropi, za naše prilike - ukupno 36, čudno je da Budućnost još nije ostvarila neki iznenađujući prolaz u narednu rundu, neki velikih evropski uspjeh, kao što su to radili drugi crnogorski klubovi poput OFK Titograda (dva puta), Zete, Petrovca, ili Sutjeske prošle sezone.

Najveći internacionalni uspjeh Budućnosti je plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope 2010, ali su Podgoričani to uradili pošto su u prvom kolu bili slobodni, a u drugom službenim rezultatom 3:0 dobili Baku u gostima jer je za tim iz Azerbejdžana igrao fudbaler koji nije imao pravo.

Najbliža senzacionalnom uspjehu Budućnost je bila 2016. godine, kada je pobijedila Genk kod kuće sa 2:0 i nadoknadila istovjetan poraz u Belgiji, ali je ispala na penale.

Osam evropskih pobjeda ostvario je podgorički klub na terenu, na 36 utakmica - po dvije protiv timova iz San Marina i Letonije, dvije u Poljskoj protiv Polonije i Slaska koje nisu pomogle da se ekipa plasira dalje, baš kao ni protiv Genka, a samo je trijumf protiv Rabotničkog krunisan prolaskom u 2. kolo kvalifikacije za LE.

Navijači “plavih” nestrpljivo čekaju da njihov tim napravi uspjeh kakav je 2012. ostvarila Zeta, kada je u plej-ofu za Ligu Evrope igrala protiv PSV-a, kakav je 2013. napravio OFK Titograd (tadašnja Mladost), kada je igrao protiv Sevilje, ili Sutjeska prošle sezone, kada je eliminisala Slovan i igrala 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Ili Petrovac, koji je još 2009. šokirao Anortozis - tim Koji je samo godinu ranije igrao grupnu fazu Lige šampiona.

Dakle većina CG klubova je barem jednom uradila nešto značajnije u Evropi, Budućnost još nije.

Je li Ludogorec prilika da se konačno probije barijera? Tim iz Podgorice opet je imao težak zrijeb, najteži mogući i u klubu se ne libe da to priznaju. Ipak, specifična situacija, činjenica da se igra samo jedna utakmica daje nadu Budućnosti da je došao dan koji se dugo čekao. Iako je Ludogorec velik favorit, mnogo iskusniji i bolji tim.

Budućnost je prošle sezone konačno osvojila titulu na dominantan način - sa skoro 20 bodova više od Sutjeske. Prethodne tri u Crnoj Gori osvojila je uz veliku dramu i neizvjesnost, dva puta sa istim brojem bodova kao drugoplasirani.

Utusak je da se podgorički klub, za kojeg se nakon sticanja nezavisnosti pogrešno mislilo da će suvereno vladati crnogorskim fudbalom, konačno (finansijski) stabilizovao, a posljedica se vidjela na terenu.

I dalje je, međutim, sve to lokalni nivo. Za uspjeh u Evropi, još mnoge kockice moraju da se poklope, a utisak je da je Budućnost i pored prošlosezonske dominacije i finansijske stabilnosti malo haotično ušla u novu sezonu. I pored finanaijske stabilnosti, čini se da je ekipa u novu sezonu ušla malo haotično.

FSCG je uveo pravilo da u svakom momentu na terenu moraju da se nađu po dva igrača mlađa od 21 godinu, a u prvom kolu protiv Dečića u petak mladi krilni fudbaler (dešnjak) je u drugom poluvremenu igrao lijevog beka, samo da bi se ispoštovalo to pravilo. Budućnost je izgubila 2:0, što je znak da forma na startu sezone nije na priželjkivanom nivou.

Problem je i to što je nekoliko igrača na kraju prošle sezone bilo zaraženo koronavirusom i cijela ekipa je morala da ide u karantin. Karantinske su bile i pripreme - u Podgorici, a ekipa je tri sedmice boravila u hotelu. I trener je priznao da je to psihološki loše uticalo na fudbalere.

Najbolji igrač iz prošle sezone, ne samo tima već i cijele lige - Draško Božović, takođe, neće igrati protiv Ludogoreca jer je suspendovan.

Iako trener Mladen Milinković neće u Evropi biti ograničen pravilom da mora da stavi u tim dva mlada igrača, nije teško zaključiti da nema previše aduta koji bi naudili jakom Ludogorecu.

Ipak, “lopta je okrugla”, a posebno kada se igra jedna utakmica - Budućnost je, takođe, previše patila u Evropi, redovno su je pratili maleri i na terenu i prilikom žrijebanja.

Pobjeda nad Ludogorecom bila bi ogromno iznenađenje, senzacija, ali ne manje od onog koje su u nekoliko navrata pravili drugi crnogorski klubovi u Evropi.

Je li došlo vrijeme i za Budućnost?

Bonus video: