Slavili i krali: Policija privela 36 navijača PSŽ-a

Hiljade navijača PSŽ-a, većinom mladih i uglavnom bez maski usprkos francuskim protokolima o zdravlju i sigurnosti u borbi protiv koronavirusa, bučno su uz baklje i pjesmu slavili prvi plasman u finale

2321 pregleda 0 komentar(a)
Navijači PSŽ-a na ulicama Pariza, Foto: REUTERS
Navijači PSŽ-a na ulicama Pariza, Foto: REUTERS

Francuska policija privela je 36 osoba u Parizu nakon pobjede PSŽ-a u polufinalu Lige šampiona.

Policija je bila raspoređena u velikom broju na Jelisejskim poljima, kultnoj pariškoj aveniji koja vodi i ka Parku prinčeva, domu pariškog kluba.

Hiljade navijača PSŽ-a, većinom mladih i uglavnom bez maski usprkos francuskim protokolima o zdravlju i sigurnosti u borbi protiv koronavirusa, bučno su uz baklje i pjesmu slavili prvi plasman u finale.

Navijači PSŽ-a dan ranije su najavili kako neće biti okupljanja, ali očito nisu izdržali da ne izađu na ulice.

Dio proslave se pretvorio u sukobe s policijom i niz krađa u trgovinama. Ultrasi su na nekoliko mjesta postravili i barikade kako bi blokirali policiju.

Ukupno je privedeno 36 osoba, pri čemu je 14 optuženo za "nasilje" nad policijom, a ostali zbog krađa.

U slučaju pobjede PSŽ-a u finalu koje je na rasporedu u nedjelju, očekuje se nova, sasvim sigurno još veća proslava.

Francuska ministarka sporta Roksana Marasineanu pozvala je i navijače Liona, čiju ekipu u srijedu očekuje polufinale protiv Bajerna, da se ne sastaju u barovima kako bi pratili susret i da izbjegavaju masovna okupljanja.

"Moramo izbjegavati okupljanja na ulici što je više moguće. Apelujem na odgovornost navijača. Neka proslave pobjedu naših timova ostajući kod kuće, sa svojim bliskim prijateljima, za koje su sigurni da neće kontaminirati," kazala je ona.

Bonus video: