Posljednji selektor Srbije i Crne Gore: Da vidimo kako izgleda i taj "sladoled"

"Svi moramo da budemo u istoj službi, da pokušamo da djelujemo edukativno, uključujući i gledaoce, da sve protekne u najboljem mogućem redu, u fer i sportskoj borbi", kaže Ilija Petković
199 pregleda 4 komentar(a)
Ilija Petković, Foto: Blic/G.Srdanov
Ilija Petković, Foto: Blic/G.Srdanov
Ažurirano: 26.01.2018. 12:51h

Ilija Petković bio je posljednji selektor Srbije i Crne Gore - jedini koji je nekadašnju državu, sastavljenu od dvije članice, nazvanu pod tim imenom, predvodio na Svjetskom prvenstu.

A neposredno uoči Mundijala u Njemačkoj 2006. godine, Crna Gora se odvojila od Srbije. Petko je na Svjetskom prvenstvu sa klupe komandovao reprezentacijom države koja ne postoji.

"Bio je to čudan osjećaj - država se raspala, svako je vukao na svoju stranu, nestala je i disciplina, ona koja nas je krasila u kvalifikacijama. Kada iza jedne reprezentacije ne stoji država, a u ovom slučaju je nije ni bilo, onda je teško napraviti dobar rezultat, zadržati onu hemiju koja je postojala. To je i glavni razlog zašto smo u Njemačkoj igrali slabo, nakon fenomenalnih kvalifikacija", kaže 72-godišnji Ilija Petković u razgovoru za “Vijesti”.

Dvanaest godina kasnije, Crna Gora i Srbija - jedna protiv druge.

Žrijeb za Ligu nacija bio je nemilosrdan, barem za Petkovića.

"Možda sam nostalgičan, možda sam stereotipan, ali nisam mogao ni da zamislim da ćemo doći u situaciju da igramo jedni protiv drugih - ističe legendarno desno krilo OFK Beograda i reprezentacije SFR Jugoslavije.

"Žao mi je što ćemo morati da se borimo za bodove, što će biti motiva i nagona da se stvara neki rivalitet. Ali, to je sport, to je fudbal. I zato uoči tih utakmica svi moramo da budemo u istoj službi, da pokušamo da djelujemo edukativno, uključujući i gledaoce, da sve protekne u najboljem mogućem redu, u fer i sportskoj borbi. Moramo to da pokažemo svijetu, jer ovo je 21. vijek", rekao je Petković.

Srbija i Crna Gora igrali su jedna protiv druge maltene u svom sportovima - osim u fudbalu.

"Nemojte da me vraćate u drugi razred, jer fudbal je nešto posebno, fudbal je 'specifikum'. Pa posvađaju se i ljudi na treningu u želji za pobjedom, ali moramo svi da insistiramo da sve to prođe bez naboja".

Ovakve, “istorijske utakmice”, za Srbiju nisu strane...

"Igrali smo protiv Hrvatske, protiv Bosne i Hercegovine, protiv Slovenije, protiv Makedonije. Nismo igrali jedino protiv Crne Gore. 'Ajde da vidimo kako izgleda i taj 'sladoled'.

Ilija Petković, koji tokom kvalifikacija za Mundijal 2006. pozivao i crnogorske fudbalere, tada mlade vedete Simona Vukčevića i Mirka Vučinića, o našoj reprezentaciji govori u superlativima.

"Da li pratim? Pa naravno da pratim. Da nije bilo onog poraza u Jermeniji, onakvog poraza, možda bi Crna Gora sada bila na Svjetskom prvenstvu. Možda bi i tu igrala sa Srbijom! U suštini, najvažnije je da Crna Gora nije inferiorna. Ovo kako ste prilazili, kako ste vodili sve to, izgleda odlično. Dijelimo iste probleme, lige su nam slabe, većina reprezentativaca, ili gotovi svi, igraju u inostranstvu. Uzimajući sve to u obzir, Fudbalski savez i selektor Tumbaković vode to na veoma dobar način", kaže Petković.

Za razliku od Crne Gore, koja već misli na jesen i Ligu nacija, Srbiji je u fokusu - Svjetsko prvenstvo, i grupa sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.

"Ovo je sada najljepši mogući 'hod' - od perioda kada se kvalifikujete, do početka priprema za Mundijal. E, kada dođe maj, treba staviti prst na čelo - pokušati da se dobro pripremite, da napravite dobru atmosferu. Neki kažu da smo dobili lošu grupu, a ja mislim da je grupa dobra i da može da se prođe".

Na kraju - oktobar i novembar 2018, Crna Gora protiv Srbije, u Podgorici i u Beograd. Kakva je Petkovićeva prognoza?

"Ja ću, naravno, navijati za Srbiju, ali fudbal je interesantan zbog toga što je u njemu sve moguće. Puno toga zavisi od toga kakav vam je dan, kakav vam je bioritam, kakva vam je inspiracija. Pa mi smo nekada pobjeđivali Englesku i Njemačku kada su bili prvaci svijeta. Sve je otvoreno", zaključuje Petković, uz šeretsku poruku:

"Ljeta provodim u Herceg Novom, žena mi je Crnogorka, iz Danilovgrada. Zato sam bio malo mekši prema vama".

Neshvatljivo mi je da više nema prijateljskih utakmica

Koncept Lige nacija, novoformiranog evropskog takmičenje, u kojem se umjesto prijeteljskih, igraju utakmice za bodove između reprezentacija sličnog ranga, ne dopada se Iliji Petkoviću.

"Neshvatljivo je da su nas svrstali u drugi ili treći razred evropskih reprezentacija i da više nemamo šansu da se sastanemo sa najjačim reprezentacijama, čak ni u prijateljskoj utakmici. Pa, nekada smo mogli, zahvaljujući nekom autoritetu, vezama, da zakažemo utakmice sa najjačim evropskim reprezentacijama, a to je bio magnet za publiku. Sada su nas 'sklonili' u niži razred, a protiv najjačih možemo samo na velikim takmičenjima. Po meni, to nije dobro", poručuje Petoković.

Bonus video: