Nejmar, Grizman, Valverde, debakl od Bajerna i Suares kao posljednji udarac

Kap koja je prelila čašu bila je odluka Ronalda Kumana da se odrekne usluga jednog od Leovih najboljih prijatelja, Luisa Suaresa. Samo dan nakon toga, Mesi je zatresao fudbalsku planetu i faksom poslao poruku da želi da ide

10995 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Više od deceniju svjedoci smo dvije možda i najuzbudljivije trke u istoriji sporta za status najboljeg - Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića u tenisu, odnosno Lionela Mesija i Kristijana Ronalda u fudbalu.

Glad za uspjesima vuče svu petoricu, a sraman poraz od Bajerna (8:2) u četvrtfinalu Lige šampiona bio je jasan znak Mesiju da je vrijeme da ode, jer više nema s kim da osvaja najveće pehare.

Kap koja je prelila čašu bila je odluka Ronalda Kumana da se odrekne usluga jednog od Leovih najboljih prijatelja, Luisa Suaresa. Samo dan nakon toga, Mesi je zatresao fudbalsku planetu i faksom poslao poruku da želi da ide.

„Mundo deportivo” je naveo najvažnije razloge razlaza.

Nepotpisivanje Nejmara i zbogom Luisu Suareu

Iako je otišao 2017. godine, Nejmar je ubrzo uvidio da je pogriješio. U Parizu nije bio srećan, čeznuo je za Barsom i, iznad svega, svojim prijateljem Mesijem. Leo je posredovao kako bi Brazilac pokušao da se vrati, pogotovo prošlog ljeta, kada je bio u PSŽ-u i neprestano molio najbolje prijatelje u timu za pomoć da se vrati na „Kamp nou”.

Uprava Barse je uvjeravala Argentinca da je pokušala da ga vrati na sve načine, ali da su „sveci” prvo odbili pregovore, a onda tražili 300 miliona eura, što nije bilo dostižno za Katalonce.

- Iskreno, ne znam je li Barsa učinila sve što je bilo moguće za njegov povratak. Ali, istina je da nije lako pregovarati s Pari Sen Žermenom - rekao je Argentinac.

Mesi se nadao obnavljanju čuvenog trija MSN, a onda se Kuman odrekao Suaresa. Urugvajski napadač jedan je od Mesijevih najboljih prijatelja i volio da je blizu njega, jer smatra da još ima šta da ponudi Barsi.

Slučaj Grizman

Potpisivanje Antoana Grizmana je ostavilo Barselonu bez novca za Nejmara. Iako je predsjednik Đosep Marija Bartomeu uvjeravao da ništa nije gotovo, ispostavilo se da je dogovor sa Francuzom postignut mnogo prije nego što je predstavljem.

Otkaz Valverdeu

Bartomeu je u januaru otpustio Ernesta Valverdea, što je već želio da učini na kraju svoje druge sezone, nakon bolnog nokauta protiv Liverpula na „Enfildu” (4:0). Nakon savjetovanja s kapitenima i podrške treneru (neki, poput Mesija, to su uradili i javno, riječima da su krivci igrači), predsjednik se nije usudio da ga smijeni. U januaru je prelomio, a Mesi je bio zbog toga ljut.

Svađa sa Abidalom i loš odnos sa Setjenom

Kad je otpušten Valverde, Erik Abidal je u „Sportu” rekao da ima igrača koji su se žalili na trenera. Mesi je javno kritikovao tehničkog sekretara zbog toga što nije otkrio imena, već je stavio sve igrače u isti koš.

Abidal je tada ostao na funkciji, a doveo je i Kikea Setjena, trenera koji se nikad nije povezivao s Leom. Šta više, imali su nekoliko svađa, pogotovo zbog Setjenovog „brbljivog” pomoćnika, Edera Sarabije.

Kritike uprave

Kad je klub usred pandemije koronavirusa predložio zaposlenima sporazum o smanjenju plata, kako ne bi prešli na direktni ERTE (prinudni odmor) bez pregovora, neki ljudi iz uprave su kritikovali igrače u medijima. Kad je postignut dogovor s klubom, u saopštenju koje su igrači javno objavili je kritikovana uprava, uz napomenu da su oni od prvog dana pristali na smanjenje plate. Bartomeu je otpustio nekoliko članova Upravnog odbora, nakon što je saznao da su potajno kritikovrali igrače u medijima.

Bonus video: