Naša vjera u podvig bila je iskrena i čista, možemo sa Sarajevom

Budućnost za 90 minuta protiv Astane naplatila sve evropske patnje i razočarenja u minulih 14 godina, gdje je bilo velikih pobjeda, ali ne i senzacionalnih prolazaka u narednu rundu

6122 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Dragojević, golman Budućnosti, Foto: S. Prelević
Miloš Dragojević, golman Budućnosti, Foto: S. Prelević

Pjesma u svlačionici nakon meča, povremeno slavlje i tokom dugačkog, sedmočasovnog leta iz Kazahstana, navijački doček i bakljada na aerodromu, koji su im priređeni u cik zore - fudbaleri Budućnosti konačno su se uvjerili šta znači velika pobjeda i prolazak dalje na internacionalnoj sceni.

Čvrsto, hrabro, zrelo je odigrala Budućnost protiv Astane, kao da je u tih 90 minuta željela da naplati sve patnje i razočarenja iz evropskih mečeva u prethodnih 14 godina.

"Imali smo veliki motiv, umnogome i zbog rezultata koji su nas pratili u prošlosti - godinama unazad nametao nam se imperativ, pritisak da treba da uradimo nešto veliko u Evropi, a mnogo puta nismo imali sreće na žrijebu, izvlačili smo ozbiljne protivnike", priča golman Miloš Dragojević.

"Tako je bilo i ovog ljeta, Ludogorec, pa Astana u gostima - najteže moguće. Ipak, nakon ubjedljivo osvojene titule, dominacije na domaćoj sceni, svi u klubu su zaista vjerovali da je došao red da se uradi nešto i u Evropi. Ispali smo od Ludogoreca, ali nam je taj meč ulio dodatno samopouzdanje - osim u prvih 15 minuta, odigrali smo hrabro i muški, natjerali smo takvog rivala da strahuje za prolaz i nakon vođstva od 2:0. Onda je došla Astana - takođe pakleno težak žrijeb, ali mi smo stvarno vjerovali, i to kada je vjerovao malo ko drugi. I uspjeli smo da preskočimo barijeru", opisuje golman Dragojević odakle je podgorički tim “crpio” motiv i snagu za tako zrelih 90 minuta u Almatiju.

Tek drugi put u istoriji Budućnost je stigla do 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, ali prvi put je to uradila pravom pobjedom na terenu (2010. se “potpomogla” službenim trijumfom protiv Bakuka).

"Svi u klubu, od uprave, preko trenera i stručnog štaba, do nas igrača na terenu - svi smo vjerovali u ovaj uspjeh, naše optimističe najave prije meča nisu bile prazno slovo na papiru", naglašava Luka Mirković, vezista “plavih”.

Podgoričani su se i na terenu Centralnog stadiona u Almatiju ponašali onako kako su i najavljivali.

"Kada daš sve od sebe, kada pružiš maksimum, onda stigne i nagrada. Imali smo solidnih partija u Evropi, ali se to uglavnom završavalo ispadanjem. Ovoga puta smo napravili korak dalje. Stvarno velika pobjeda, apsolutno zaslužena", kazao je Mirković.

I golman Dragojević, koji je uz strijelca Vasilija Terzića, asistenta Petra Grbića, bio jedan od ključnih igrača na terenu, ističe vjeru u uspjeh koja je bila čista, iskrena...

"Svi možemo i moramo da budemo ponosni, jer znamo da je ova pobjeda došla isključivo iz dobrog rada i vjere cijelog tima, stručnog štaba i svih u klubu. Pridržavali smo taktičkih zamisli, djelovali smo vrlo stabilno, većinu meča proveli u srednjoj zoni, vrlo često i vršili presing na njihovu posljednju liniju - rezultat je pobjeda", naglašava Dragojević.

Kada je u 25. minutu postigla gol, Budućnost se nije uplašila pobjede i iznenađenja - utisak je da je djelovala još sigurnije.

"U meč smo ušli sa samopouzdanjem, gol nam je dodatno podigao samopouzdanje - nismo se povukli, uplašili, nastavili smo da igramo. Bili smo čvrsti bili u svim linijama, odlučni, jaki, hrabri".

Da bi se eliminisao tim koji je prije samo nekoliko mjeseci kod kuće u Ligi Evrope pobijedio Mančester junajted, potrebno je i malo sreće, te odbrane golmana - Budućnost je imala Miloša Dragojevića da osujeti nekoliko opasnih pokušaja domaćina, jednu veliku šansu, da umiri njegove napade.

"Nećemo se zadovoljiti ovim, imamo narednog protivnika sa kojim možemo da se nadmećemo", ističe Dragojević.

Budućnost će u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, u četvrtak 24. septembra, gostovati Sarajevu u Zenici.

"Ovo je bio težak put, sada ćemo da se odmorimo dva dana, da sačekamo da se utisci slegnu, a potom krećemo u pripremu meča sa Sarajevom. Naravno, uradićemo sve da pobijedimo", istakao je Luka Mirković. Dragojević: Puni smo samopouzdanja, možemo sa Sarajevom

Miloš Dragojević bio je na golu Budućnosti na prijateljskom meču protiv Sarajeva prije dvije godine u Antaliji - bordo tim je slavio sa 2:0.

"Gro igrača iz te ekipe više nije tu. Napadač Ahmetović je fenomenalan, znam i nekoliko drugih igrača, ali ne toliko detaljno da bih mogao da pričam o njima. Maksimalno ćemo ih skautirati narednih dana, oni su dobra ekipa tu nema dileme, ali sam siguran da možemo da odigramo otvoren i ravnopravan meč. Posebno sada kada smo puni samopouzdanja", kaže Dragojević, ističući da Budućnost treba da odigra odvažno i bez pritiska.

"Ne treba da razmišljamo u stilu da smo mi favoriti, da treba da ih prođemo po svaku cijenu. Ali, motivisano, hrabro i rasterećeno - to je recept".

Bonus video: