FK Budućnost prva u Crnoj Gori, ali tek 25. u regiji, Zeta 28, Sutjeska 30...

U obzir su uzeti svi rezultati klubova u ex-Yu u evropskim takmičenjima

12158 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

FK Budućnost najveći je klub u Crnoj Gori, ali tek 25. na prostorima bivše Jugoslavije po rezultatima na evropskoj sceni od 1955. godine - rezultat je sveuobuhvatnog istraživanja beogradskog "Mozzartsporta".

Beogradske kolege u obzir su uzele sve moguće rezultate i uspjehe na međunarodnoj sceni - prije i nakon raspada nekadašnje zajedničke države.

U tom smislu, mjesto koje zauzima prvi crnogorski klub na listi (Budućnost, koja je tek 25.) na prvi pogled djeluje nepravedno nisko, s obzirom da je podgorički klub bio važan faktor u nekadašnjoj, jakoj jugoslovenskoj ligi.

Ipak, kada se u obzir uzmu rezultati, možda je i zaista tako - iako je iznjedrila velike, čudesne fudbalere, od kojih su dvojica u kasnijim karijerama golovima odlučivali i prvaka Evrope (Savićević i Mijatović, naravno) Budućnost nikada u ex-Yu nije osvojila neki trofej. Dva puta je igrala finale Kupa.

Ni na evropskoj sceni Budućnost ne može da se pohvali rezultatima, a najveći uspjeh napravila je tek nedavno, kada se plasirala u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Podgoričani ni u samostalnoj Crnoj Gori nisu ostvarili dominaciju kakva se očekivala, jer su 27 mogućih trofeja, osvojili samo šest - četiri titule i dva Kupa.

Treba, međutim, napomenuti da su crnogorski klubovi, kada su u pitanju domaći trofeji i njihovo računanje, značajno "hendikepirani" u odnosu na hrvatske, makedonske, bosanske, i slovenačke - lige ovih zemalja, naime, traju od 1992. godine, otkada je, na primjer, Dinamo imao šansu da osvoji mnogo veći broj domaćih trofeja nego Budućnost ili Sutjeska, koji su pravu šansu dobili tek 2006. godine.

Eto nekih razloga zašto su ispred crnogorskih klubova na ovoj listi ne samo ex-Ju velikani, kao što su Crvena zvezda, Hajduk, Partizan ili Dinamo, već i klubovi poput Varaždina, Zagreba, Gorice, Širokog brijega ili Škendije.

foto: Mozzartsport

Drugi najuspješnjiji crnogorski klub u bivšoj Jugoslaviji kada su u pitanju uspjesi u Evropi, po istraživanju Mozzartsporta je Zeta, koja je 28, tri pozicije ispod Budućnosti, ali i tri mjesta ispred Sutjeske.

Zeta se probila na SCG scenu početkom 21. vijeka, bila je i treća u zajedničnoj ligi Srbije i Crne Gore, igrala Evropu, osvojila je prvu titulu prvaka Crne Gore i jedini je naš klub koji je dogurao do plej-of faze kvalifikacija za evropsko takmičenje.

I Sutjeska je preko SCG lige uspjela da se domogne Evrope (2003. godina), a prošlog ljeta je napravila najveći evropski uspjeh dogurala do 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona i 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Odmah ispod Sutjeske, na 32. mjestu je pljevaljski Rudar, osvajač četiri Kupa samostalne Crne Gore, kao i dvije titule, dok je OFK Titograd na 37. poziciji.

Na ovoj listi najveći klub bivše Jugoslavije je nekadašni evropski prvak, Crvena zvezda, slijede Partizan, Dinamo, Hajduk, Vojvodina, Maribor, Sarajevo, OFK Beograd, Željezničar, Rijeka...

Bonus video: