Super liga je realnost, da li UEFA može da spriječi gigante da se "otcijepe"

Liga će imati 16 ili 18 klubova, igraće se po sistemu svako sa svakim kući i u gostima - dakle 30, ili 34 runde.

7830 pregleda 20 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon što je odlazeći predsjednik Barselone Đosep Marija Bartomeu sinoć potvrdio da je Barsa prihvatila poziv da učestvuje u elitnoj evropskoj Super ligi, svjetski mediji danas pišu da je samo pitanje dana kada će se ozvaničiti formiranje takmičenja, koje će iz korijena promijeniti fudbal.

Britanski "Skaj sports" je prošle sedmice objavio da je posao praktično završen, da su obezbijeđena i finansijska sredstva od šest milijardi dolara, da su finansijsku konstrukciju zatvorile eminentne banke i investicioni fondovi.

Španski "As" danas piše da izvori iz Reala govore i da je "kraljevski klub" odlučio da bude dio glamuroznog takmičenja, dok je "Skaj" najavio da je pet engleskih klubova uključeno u projekat - Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Totenhem i Arsenal.

U tom društvu su sigurno Bajern, PSŽ, Juventus, Inter i Milan, kao i Atletiko Madrid.

Liga će imati 16 ili 18 klubova, igraće se po sistemu svako sa svakim kući i u gostima - dakle 30, ili 34 runde.

Ono što je novo, a donosi "As", igranje u Super ligi ne znači odustajanje klubova od nacionalnih takmičenja, ali znači - odlazak iz Lige šampiona i raskid veza sa Uefom.

Evropska kuća fudbala je i danas saopštila da neće dozvoliti rušenje sistema.

"Super liga od 10, 12 ili 24 kluba postaće dosadna jednog dana. Otvoreni sistem ulaska i ispadanja je srž evropskog fudbala i o tome nema pregovora", navela je Uefa.

Prije nekoliko dana predsjednik Fife Đani Infantino je demantovao da svjetska kuća fudbala podržava formiranje novog takmičenja, naglasivši da njega ne interesuje da gleda "Bajern protiv Liverpula, već Bajern protiv Boke juniors".

Ipak, pitanje je da li Uefa, Fifa i bilo ko može da spriječi gigante da rade ono šta hoće, tako da priča oko formiranja Super lige 2022. godine zvuči realno...

Bonus video: