Objavljeno koliko iznosi dug Barselone: Gigant na koljenima

Španski mediji su prije desetak dana objavili da Barsi prijeti bankrot i odlazak u stečak, a danas su objavili koliko iznosi dug kluba

5056 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Katalonski, španski i evropski fudbalski gigant Barselona dužan je čak 820 miliona eura.

Španski mediji su prije desetak dana objavili da Barsi prijeti bankrot i odlazak u stečak, a danas su objavili koliko iznosi dug kluba.

Zbog pandemije koronavirusa Barselona je ostala bez prihoda od ulaznica, nema ni turističkih posjeta Nou kampu.

Barseloni dodatni problem stvara to što je sada već bivši predsjednik Đosep Marija Bartomeu dogovorio s jednom američkom kompanijom pozajmicu od 800 miliona eura za rekonstrukciju stadiona.

Ukoliko dođe do aktiviranja tog posla, onda će dug Barselone porasti na 1,6 milijardi eura, od čega se klub teško može oporaviti.

Ekonomski stručnjak Mark Siria, koji je blisko sarađivao sa nekadašnjim predsjednikom Barselone, prije 20-ak dana je kazao da je situacija bezizlazna.

"Klub trenutno koristi 30-godišnji zajam za finansiranje projekta modernizacije infrastrukture. Uzimaju se krediti koji su neisplativi, a to što su se obratili 'Goldman Sachsu' zapravo govori da ne mogu da dobiju zajmove od domaćih banaka. To je potez očajnika, jer 'Goldman Sachs' ima kamatu tri do četiri posto, a kada ne možete da platite, pojavi se čovjek koji preuzima dionice ili imovinu", upozorava Siria.

"Dug se povećava na dnevnoj bazi kako ne bi igrači ostali bez primanja", ističe Siria.

Bonus video: