Čekaju se Crna Gora i Kosovo: Makedonci se upisali, Hrvatska velesila, Srbija razočaranje

BiH igrala na Mundijalu 2014, Slovenija na dva svjetska i jednom evropskom prvenstvu

24462 pregleda 122 reakcija 29 komentar(a)
Fudbaleri Hrvatske, Foto: Reuters
Fudbaleri Hrvatske, Foto: Reuters

Od sedam fudbalskih reprezentacija koje su nastale raspadom SFR Jugoslavije, nakon plasmana Sjeverne Makedonije na EURO, prolaz na veliko takmičenje čekaju Crna Gora i Kosovo.

Makedonska reprezentacija nikada do sada nije bila ni blizu najveće scene, ali je promjenom sistema takmičenja dobila šansu koju je objeručke zgrabila.

Iz D Lige nacija došla je do EURA, možda spletom okolnosti, ali ne i slučajno.

Makedonci su u fudbalskom usponu, većina igrača igra u inostranstvu, selektor Angelovski je pet godina na tom mjestu, a mlada selekcija je prije tri godine došla do Evropskog prvenstva, osvajanjem prvog mjesta u kvalifikacionoj grupi ispred Francuske.

Na Evropskom prvenstvu igraće i Hrvatska, eks-Ju velesila i važan faktor na evropskoj i svjetskoj sceni, od osamostaljenja.

Od osamostaljenja vatreni nisu igrali samo na dva velika takmičenja – Evropskom šampionatu 2000. i Mundijalu 2010.

Bili su treći (1998) i drugi (2018) na svijetu.

Srbija je najveće razočaranje eks-Ju fudbalske scene. Od 2006. godine učestvovala je (nezapaženo) na dva Svjetska prvenstva – 2010. i 2018. Na Evropsko nije uspjela da se plasira ni iz četvrtog pokušaja, iako je sada imala “zicer”, jedan meč sa Škotskom na svom terenu.

Bosna i Hercegovina je, takođe, podbacila, jer je u polufinalu baraža za naredni EURO ispala u Zenici od Sjeverne Irske, nakon penala.

Bosanci imaju sastav pun fudbalera koji igraju u jakim ligama i sa iskustvom.

Njihov najveći uspjeh bio je Mundijal u Brazilu 2014. godine.

Slovenija je igrala na čak dva Svjetska prvenstva – 2002. i 2010, kao i na Evropskom 2000. godine.

Nema je, dakle, deceniju na najvećoj sceni, ali ima razloga za optimizam u budućnosti, jer je od dolaska Matjaža Keka doživjela samo jedan poraz na 11 mečeva, uz šest pobjeda i četiri remija.

Crna Gora je od 2008. godine učesnik kvalifikacija – najveći uspjeh naša selekcija je ostvarila plasmanom u baraž za EURO 2012, u kome je izgubila od Češke.

Iza “sokola” je sedam kvalifikacionih ciklusa.

Kosovo je na međunarodnu scenu izašlo u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine, brzo je dobilo šansu da dođe do velikog takmičenja, ali je u polufinalu baraža za EURO iz D Lige nacija izgubilo od Sjeverne Makedonije u Skoplju.

Bonus video: