Klasa Jovetića nije za Ligu C: Crna Gore ide u viši rang!

U velikom stilu, kao da su sami htjeli da odagnaju sumnje pripadaju li drugom ili trećem razredu evropskog fudbala, izabranici Faruka Hadžibegića "razbili" su Kipar, plasirali se u B Ligu nacija i jednom sjajnom predstavom izbrisali sva blijeda izdanja do sada

24755 pregleda 1362 reakcija 43 komentar(a)
Jovetić postiže gol za 1:0, Foto: Savo Prelević
Jovetić postiže gol za 1:0, Foto: Savo Prelević

Lijepo je biti prvi, u bilo čemu, a Crna Gora je nakon 13 godina dočekala da osvoji prvo mjesto u grupi.

U velikom stilu, ubjedljivom pobjedom protiv Kipra (4:0), četa Faruka Hadžibegića izborila je plasman u viši rang takmičenja, sjajnom i raznovrsnom napadačkom predstavom izbrisala sva blijeda izdanja u dosadašnjem izdanju Lige nacija, ali i - pa barem to bilo i privremeno, ili prividno - razbila sivilo i razgrnula tmurne oblake koji su se već neko vrijeme nadvili nad crnogorskim fudbalom.

Kao da su željeli da sami odagnaju sve sumnje i dileme jesu li za Ligu C ili Ligu B, pripadaju li društvu Luksemburga, Kipra i Azerbejdžana sa jedne, ili Norveške, Turske, Švedske, Češke, Irske i sličnih reprezentacija sa druge strane, crnogorski fudbaleri su "razbili" protivnika i okrenuli leđa trećem razredu evropskog fudbala, makar na dvije godine.

Je li Hadžibegićeva Crna Gora za B ili C Ligu nacija, je li dobro da protiv jačih ili slabijih timova - može da se analizira i diskutuje, ali barem zbog jednog fudbalera Crna Gora treba da ide u viši rang.

Klasa Stevana Jovetica, naime, zaslužuje jače utakmice, atraktivnije protivnike, veći auditorijum - to je jasno odavno i tu nema polemike.

Nakon druge teške povrede u karijeri, crnogorski fudbalski maestro definitivno se vratio fudbalu na pravi način, minutažu koja mu je bila neophodna više je sakupljao u reprezentaciji nego u svom klubu, Monaku, a večeras je konačno dočekao momenat da zablista. Kada je bilo najvažnije, u posljednjoj i odlučujućoj utakmici.

Povezani članci

17. Novembar 2020.

Poker "sokola" protiv Kipra za plasman u Ligu B

17. Novembar 2020.

Pogledajte golove Jovetića i Boljevića

Sva četiri gola koja je Crna Gora postigla protiv Kipra imala su Jovetićev "pečat".

Prvi je postigao, glavom, 28. put u reprezentaciji (kako respektabilna brojka!), kod drugog je petom otvorio kiparsku odbranu, asistencija kod trećeg gola možda je i najljepši potez na utakmici, a slično je bilo i kod četvrtog.

Crna Gora sa raspoloženim Jovetićem i bez njega - dva su svijeta različita, napadački naravno, uz poštovanje za sve ostale fudbalere, ali kada igra Jovetić - igraju i ostali.

Aleksandar Boljević je ponovo dobio šansu iz početka i iskoristio je da postigne dva gola - njegova prva u reprezentaciji. Marko Vukčević je fantastičnim centeršutem omogućio Jovetiću da postigne prvi gol i načne Kiprane, opravdavši povjerenje, Sead Hakšabanovićem je odličnom asistencijom za 2:0 pokazao da zna i da osjeća igru, a Stefan Mugoša da jednogodišnje odsustvo iz reprezentacije nije otupilo njegov "njuh" za golove.

Slijedi četvoromjesečna reprezentativna pauza, pa kvalifikacija za Mundijal (mart-novembar naredne godine), možda i plej-of za Svjetsko prvenstvo (mart 2022), a onda B Liga nacija (jesen 2022).

Hadžibegić će vjerovatno dobiti novi jednogodišnji ugovor, teško je da će samo jedna ubjedljiva pobjeda učiniti da se zaborave baš svi probleme koje su bili evidentni i koji su se sakupljali odavno, ali kako god - iz Lige B pogled je ljepši nego iz Lige C.

Bonus video: