Crna Gora u konkurenciji za plej-of za Svjetsko prvenstvo

Nekoliko stvari, koje ne zavise od Crne Gore, treba da se poklope u kvalifikacijama da bi naša reprezentacija došla na dvije utakmice od Mundijala

21912 pregleda 678 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ubjedljivom pobjedom protiv Kipra (4:0) i osvajanjem prvog mjesta u grupi 1 Lige C reprezentaciji Crne Gora otvorila se mogućnost da se nađe u plej-ofu za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022 - dakle, na samo dvije utakmice od Mundijala.

Mnoge druge stvari, međutim, još treba da se poklope, a one ne zavise od Crne Gore.

Uefa je, naime, odlučila da nacionalnim selekcijama iz ovogodišnjeg izdanja Lige nacija da dvije karte za baraž za Mundijal.

Kvalifikacije za SP počinju u martu naredne godine, po ubrzanom sistemu trajaće do novembra, a 10 pobjednika grupa plasiraće se direktno na Svjetsko prvenstvo.

Kako Evropa daje 13 učesnika Mundijala, ostaju upražnjena još tri mjesta, a za njih će konkurisati 12 reprezentacija - 10 drugoplasiranih iz 10 kvalifikacionih grupa i dvije selekcije iz Lige nacija.

Za ta dva mjesta u plej-ofu konkurišu samo pobjednici grupa iz svakog ranga Lige nacija - Lige A, Lige B, eventualno i Lige C.

Crna Gora je trenutno druga najbolja selekcija u Ligi C, po broju osvojenih bodova (iza Grčke ili Slovenije) a ako sjutra u Tirani Bjelorusi ne naprave čudo i slave sa šest golova razlike, ostaće na toj pozicji.

Šta je dalje potrebno da se “poklopi” Crnoj Gori?

Da sve reprezentacije koje osvoje svoje grupe u Ligi A i Ligi B, a ukupno ih je osam (Francuska, Španija, Belgija ili Danska, Italija ili Holandija, odnosno Austrija ili Norveška, Škotska ili Češka, Rusija ili Mađarska, Vels ili Finska) u svojim grupama kvalifikacija zauzmu prvo ili drugo mjesto, i tako automatski obezbijede mjesto u završnici Svjetskog prvenstva, ili u baražu.

“Prava” iz Lige nacija tako bi se prebacila na reprezentacije iz C Lige nacija, a tu Crna Gora za sada čeka druga u redu.

Večeras, kada se kompletira Liga nacija, znaće se svih osam reprezentacija, pobjednika grupa Lige A i Lige B, za koje ćemo navijati u kvalifikacijama.

Pobjednici grupa Lige A, kao što su Francuska, Španija, Belgija, Italija ili Poljska, vjerovatno neće imati problem da budu prvi ili drugi u grupi, pa će šanse “sokola” da se dočepaju plej-ofa najvjerovatnije zavisiti od učinka reprezentacija kao što su Austrija, Škotska ili Češka, Mađarska ili Rusija (znaće se sve večeras). Samo da oni budu barem drugi u grupi kvalifikacija!

Crna Gora će, naravno, prvo imati svoju šansu kroz kvalifikacije, u kojima će biti žrijebana iz četvrtog šešira, ali one će biti pakleno teške.

Težak bi bio i plej-of za SP, gdje bi 12 reprezentacija bilo bi podijeljeno u tri grupe, u svakoj bi se igralo polufinale i finale (po jedan meč), ali barem bi se razbila monotonija, raspirila mašta, a nakon duže vremena igrala bi se barem jedna velika utakmica.

Bonus video: