Zbog njega su i Njemci mijenjali pravila: Gol-mašina puni 16 godina i čeka debi u Bundesligi

Jusufa Mukoko je sa 12 godina igrao i davao golove u kadetskoj ligi Njemačke (U 17), sa 14 je igrao za omladince (U 19), ove godine pozvan je za mladi tim "elfa", nakon što je na četiri meča omladinske lige dao 13 golova

16214 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Mukoko, Foto: Reuters
Mukoko, Foto: Reuters

Jusufa Mukoko sjutra puni 16 godina - dječak o kome fudbalski svijet dugo priča mogao bi u subotu da upiše prve minute u seniorskoj konkurenciji, kada njegova Borusija Dortmund gostuje Herti u meču Bundeslige.

"On je mnogo bolji od mene kada sam imao 16", rekao je Erling Haland, 20-godišnja golgeterska senzacija i velika zvijezda evropskog fudbala.

"Biće naredni superstar svjetskog fudbala", poručio je Samuel Eto.

Jusufa Mukoko je sa 12 godina igrao i davao golove u kadetskoj ligi Njemačke (U 17), sa 14 je igrao za omladince (U 19), ove godine pozvan je za mladi tim "elfa", nakon što je na četiri meča omladinske lige dao 13 golova!

Odavno se o njemu pričaju bajke, a da Borusija želi što prije da ga uvede u prvi tim vidjelo se u aprilu, kada je upravo na insistiranje kluba iz Dortmunda promijenjeno pravilo Bundeslige - od tada igrač sa navršenih 16 godina može da igra u prvenstvu. Do tada je donja granica bila 16 i po godina.

U Njemačkoj su novo pravilo nazvali "Mukokovo pravilo".

"Mi smo svjesni kakav je potencijal i želimo da što prije stekne iskustvo igranja u najjačoj konkurenciji. Ne želimo da obaramo rekorde, već da razvijamo igrača", kazao je Lars Riken, nekadašnji as, a sada glavni čovjek u Borusijinoj akademiji.

Mukoko je ljetos trenirao sa prvim timom Borusije i očito da je već spreman za debi.

"Veoma je dobar. Ne znam je li ljevak, ili dešnjak... Ubitačan je pred golom", kazao je trener Lusijen Favr.

Njemački mediji tvrde da Borusija namjerno nije dovodila napadača, kao "back up" za Halanda, kako bi Mukoko, kada stekne pravo, imao više prostora i dobijao značajniju minutažu.

"Nevjerovatno je da dječak koji igra sa mnogo starijim od sebe može da bude tako dominantan", naglasio je njemački selektor Joakim Lev.

Borusija je uvijek davala šansu mladim igračima, najmlađi debitant u istoriji Bundeslige bio je nekadašnji član "milionera" Nuri Šahin (16 godina i 11 mjeseci), kada je zaigrao 2005. godine.

Mukoko je još u fizičkom razvoju i zato se tom aspektu poklanja velika pažnja. Visok je 179 centimetara, očekuje se da izraste, ali personalni trener u klubu smatra da je njegovo tijelo sada potpuno spremno za napore, te da su procjene za naredne godine veoma povoljne.

"Vodimo računa o svakom detalju, konstantno pratimo njegove fizičke karakteristike... On je sada više na psihološkoj raskrsnici, jer kada uđe u profesionalni sistem pritisak je mnogo veći. Sa fizičkog aspekta sve je pod kontrolom", rekao je Jan-Benjamin Kugel.

Borusija je nedavno sa Mukokom potpisala ugovor do 2022. godine, do punoljetstva, po kome zarađuje 6.700 eura nedjeljno, odnosno 350.000 eura za godinu. Svjetski mediji tvrde, ali zvaničnih informacija nema, da ima potpisan predugovor sa kompanijom "Nike" vrijedan 10 miliona eura.

Mladom Jusufi se od sjutra, dakle, otvaraju mnoga vrata, pa i na najvećoj sceni, ne samo u Njemačkoj - mogao bi da postane i najmlađi debitant u Ligi šampiona (Selestin Babajaro je zaigrao sa 16 godina i 87 dana), ali i najmlađi strijelac u istoriji tog takmičenja.

Računajući i Kup šampiona, rekorder je Poljak Vlodžimirž Lubanski koji je sa 16 godina i 258 dana, kao igrač Gornjika pogodio gol Dukle iz Praga, 13. novembra 1963. godine...

"Znam da će u jednom trenutku doći vrijeme za debi i spremam se za to. Ne čitam što pričaju o meni, ne stvaram veći pritisak. Samo slijedim svoj put", rekao je Mukoko.

Bonus video: