Ovo su najbogatiji klubovi na svijetu: Siti bez premca, Barsa ni među 10

U istraživanju se vodilo računo o svemu - platama igrača i njhovoj vrijednosti na tržištu, imovini koju posjeduju klubovi, novcu u banci, investicijama vlasnika, kao i dugovima
0 komentar(a)
Mančester siti, Foto: Reuters
Mančester siti, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2018. 14:55h

Mančester siti je najbogatIji fudbalski klub na svijetu, navodi „Sokereks”, londonska firma koja se bavi istraživanjem i biznisom u fudbalu.

„Sokereks” je objavio listu od 100 najbogatijih, a u prvih 10 su još četiri kluba iz Premijer lige - drugo mjesto drži Arsenal, peti je Totenhem, sedmi Mančester junajted, a deveti Čelsi.

U istraživanju se vodilo računo o svemu - platama igrača i njhovoj vrijednosti na tržištu, imovini koju posjeduju klubovi, novcu u banci, investicijama vlasnika, kao i dugovima...

U top 10 su još Pari Sen Žermen (treća pozicija), kineski Gvangžu Evergrande (4), šestoplasirani Real Madrid, Juventus (8) i Bajern (10).

Lista oslikava gdje je italijanski fudbal u ovom trenutku kada su u pitanju finansije.

U kategoriji bogatih je samo Juve, koji jedini na Apeninima ima velike prihode od sopstvenog stadiona. Ostali veliki klubovi su daleko, Napoli je 26, Inter 30, Milan 34, Roma 51. i Lacio 62.

Lista ne favorizuje ni Barselonu, koja je 13, a ispred nje su čak ruski Zenit i Lajpcig čiji su vlasnici Gasprom odnosno Red Bul.

LISTA OD 10 NAJBOGATIJIH I RAZLOZI ZAŠTO SU TU GDJE JESU

MANČESTER SITI - Klub čiji su vlasnici Arapi mora da bude u vrhu. Ogromne investicije, koje nisu samo vezane za fudbal, čine da „građani” djeluju poput „aždaje” na tržištu. Koliko je Siti u ovom trenutku zdrav klub govori i to da je 2016. godinu završio u plusu. Niko ne sumnja ni da će za 2017. brojke biti impresivne.

ARSENAL - Arsenal je poznat kao klub koji ima veliki novac, ali ne želi da ga troši na vrhunska pojačanja. Politika „tobdžija” je više od 20 godina takva da kupuju jeftino, prodaju skupo i to ih je dovelo u poziciju da budu jedan od svjetskih fudbalskih brendova. Sve to, ali i izgradnja novog stadiona i prelazak sa „Hajberija” na skoro dva puta veći „Emirejts”.

PARI SEN ŽERMEN - I PSŽ se, kao i Siti, probio na tržište zahvaljujući novcu iz Katara. Parižani, čini se, nemaju granice, pronalaze lijek i za Uefin finansijski fer-plej i sve što im u ovom trenutku nedostaje je titula prvaka Evrope. Da im je Liga šampiona postala opsesija pokazali su dovođenjem Nejmara, ali i mladog Kilijana Mbapea prošlog ljeta.

GVANGŽU - Kineski klub je u vlasništvu prebogatih preduzeća Evergrandea i Alibabe, što mu je dovoljno da bude ovako visoko kotiran. Kineski fudbal je u ekspanziji godinama,a Gvangžu je možda i najzaslužniji zbog toga.

TOTENHEM - Shvatanje čelnika Totenhema se ne razlikuje mnogo od onog koje imaju u Arsenalu. Sparsi grade novi stadion koji će bitno uticati na zaradu, imaju makar dva igrača koji vrijede preko 100 miliona eura (Hari Kejn i Dele Ali), a zvanični podaci govore i da godinama unazad posluju u plusu.

REAL MADRID - Real je često znao da godinu završi i u minusu, ali takav klub ne može da bude u krizi. Poznato je da je Real u vlasništvu „sosiosa”, čime su investicije ograničene, što svakako utiče na Realovu poziciju u ovom istraživanju. Ali, kada je u pitanju vrijednost igrača i brenda, teško da Realu iko može da parira.

MANČESTER JUNAJTED - Junajtedov minus ovih sezona nije mali, pogotovo što ga nije bilo u Ligi šampiona. Ali, „crveni đavoli” ne gube pozicije koje imaju na tržištu. Da im nije problem da potroše ogroman novac pokazali su posljednja dva ljeta dovođenjem Pola Pogbe i Romelua Lukakua.

JUVENTUS - Juventus ima sve u finansijskom smislu, ostatak Italije ponešto - takva je situacija u Seriji A. Porodica Anjeli važi za veoma bogatu, prihodi od stadiona su preko 100 miliona po sezoni... Sve to je dovoljno da se čuva primat u prvenstvu, ali i da se juri trofej u Ligi šampiona.

ČELSI - Niko ne sumnja u to da je Čelsi jedan od najbogatijih klubova na svijetu, samim tim što mu je vlasnik Roman Abramovič. Specifičan je, međutim, način upravljanja klubom Abramoviča, koji uglavnom novac donosi tako što uzima kredit od banaka. Formalno, to se u knjigama predstavlja kao dug, pa su „plavci” uvijek u minusu...

BAJERN - Bavarcima fali bogati sponzor koji ne štedi, ali i bez njega Bajernovo poslovanje je gotovo perfektno. Bajern ima ogromnu vrijednost, uz to i svoj stadion i na tržištu veoma skupe fudbalera.

Bonus video: