Talenti odlaze iz Budućnosti -zašto je Mijač smijenio Miloševića?

Cijela plejada talenata rođenih u novom milenijumu, koji su trebali da budu budućnost Budućnosti, najavila je odlazak iz kluba, ili je već otišla. Vukotić i Bojović nisu jedini. U tome se, najvjerovatnije, krije, na prvi pogled iznenadna smjena Zvezdana Miloševića sa mjesta sportskog direktora

15589 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Fudbalskog kluba Budućnost Veselin Mijač smijeno je juče sportskog direktora Zvezdana Miloševića, kojeg je prije nešto više od godinu i sam doveo u klub.

Šta je razlog smjene u momentu kada podgoričkom timu ide sjajno na terenu, kada gazi ka novoj tituli, ka prvoj duploj kruni u istoriji, kada ređa pobjede, i to tri mjeseca nakon nikad uspješnijeg nastupa na evropskoj sceni, nije baš najjasnije.

Milošević je samo nekoliko sedmica nakon što je novembra prošle godine postavljen za sportskog direktora, doveo trenera Mladena Milinkovića, kojem ide perfektno - nijedan trener Budućnosti, zapravo, nije imao takve procente uspješnosti.

Djeluje, zapravo, da je podgorički tim napokon ispunio misiju koja mu je nekon vrstom "dekreta" dodijeljena po ostamostaljenu - da bude dominantan, bez konkurencije u Crnoj Gori.

Barem spolja, izgleda sve idilično, ali ako se stvari malo više zagrebu iznutra, a akteulni rezultati ostave po strani - jasno je da ne funckioniše sve baš kako treba.

Naime, dok podgorički tim dominira na domaćoj sceni, istovremeno teče još jedan proces, i to vrlo bolan - proces odlazaka talentovanih fudbalera iz kluba.

Zapravo, cijela plejada darovitih igrača, rođenih u novom milenijumu (nakon 2000. godine) - ili je napustila "plave", ili se sprema za odlazak.

Mladi reprezentativac Milan Vukotić (18 godina), koji je prošle sedmice igrao na dvojnoj registaciju za Iskru, u oktobru se preselio u zagrebački Dinamo.

Otišao je tri mjeseca prije isteka stipendijskog ugovora, pa su Podgoričani za njega "zakačili" kakvo-takvo obeštećenje (50 hiljada eura).

To, međutim, neće biti slučaj sa Ivanom Bojovićem (19), takođe mladim reprezentativcem, koji je već odbio da potpiše profesionalni ugovor sa klubom i od januara je slobodan igrač. Bio je standardan na početku sezone, ali sada je van tima - klub na njega više ne računa.

Odlazak dva talentovana fudbalera koji su ponikli u klubu, a od kojih Budućnost neće zaraditi puno (gotovo ništa) je već dovoljan razlog za alarm, ali je problem što Vukotić i Bojović - nisu jedini.

Marko Mrvaljević (19), fudbaler Budućnosti, igra za OFK Titograd kao pozajmljen igrač i trenutno je među najboljima u komšijskom klubu - postigao je četiri gola, direktno je "romantičarima" doveo devet bodova.

Izgleda kao da u komšiluku stasava još jedan igrač od kojeg bi Budućnost mogla da profitira, ali zapravo nije tako - i njemu u januaru ističe stipendijski ugovor sa "plavima", a nije potpisao novi. I on će biti slobodan u izboru nove sredine.

Dalje, Vuk Striković (18), napadač Rudara, doskora fudbaler Budućnosti, ljetos je bio na pripremama s "plavima", ali nije zavrijedio pažnju da mu se ponudi ugovor - i on je eksplodirao u novoj sredini, već je postigao osam golova, među najbolji strijelcima je lige, iako njegov klub grca u problemima i bori se za opstanak.

Neizvjestan je status i Petra Vukčevića (19), veziste, koji se na početku sezone odlično snašao na poziciji desnog beka - već dva mjeseca je porvijeđen, njegovu poziciju zauzeo je Bogdan Milić, ali je veći problem za Budućnost što nije potpisao ugovor.

I njemu ističe u januaru.

Budućnost, na čelu sa doskorašnjim sportskim direktorom, pokušala je minulih dana da produži ugovore sa svim mladim igračima kojima ističe u januaru - ali je jasno da je klub to uradio prekasno.

Cijela plejada fudbalera koji imaju 18 ili 19 godina, ili je otišla, ili je pred odlaskom iz kluba.

A to je propust zbog kojeg je, sve su prilike, ceh platio doskorašnji sportski direktor Zvezdan Milošević, a koji Mijač nije mogao da mu oprosti.

Dva fudbalera mlađa od 21 godine, po propozicijama Fudbalskog saveza, obavezna su da se od ove sezone nađu u prvoligaškim timovima, a trener "plavih" Mladen Milinković je na posljednjih nekoliko mečeva potegao za 17-godišnjakom - Lazarom Mijovićem.

Jer, 18-godišnjaci i 19-godišnjaci se spremaju za odlazak, ili su već otišli...

Bonus video: