Derbiji Njemačke i sjevernog Londona

Bajern igra derbi za prvo mjesto sa Lajpcigom, Totenhem protiv Arsenala želi da zadrži čelo Premijer lige

2902 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Borba za prvo mjesto u Bundesligi, te derbi sjevernog Londona u Premijer ligi - obećavaju najveća uzbuđenja u predstojećem fudbalskom vikendu u najjačim evropskim šampionatima.

U Seriji A nema velikih okršaja u najavi, ali će zato u La Ligi aktuelni prvak Rel Madrid biti na velikim iskušenjima u Sevilji.

Derbiji u Premijer ligi rezervisani su za dva nedjeljna okršaja. U prvom od 17.30 sati u derbiju sjevernog Londona lider Totenhem dočekuje Arsenal. U večernjim satima (20.15) snagu povredama oslabljenog aktuelnog prvaka Liverpula, testiraće neugodni Vulverhempton.

Već danas, međutim, na teren će Mančester siti, koji će na “Etihadu” ugostiti Fulam. Pažnju privlači i utakmica Čelsija na svom “Stemford bridžu” protiv Lidsa. “Građani” su u kompletnom satavu i jedino je napadač Aguero pod znakom pitanja pa su i veliki favoriti, ali pobjeda Fulama u Lesteru u prošlom kolu ipak poziva na oprez.

Sa druge strane, Čelsi je u sjajnoj formi, koju je demonstrirao u Sevilji u Ligi šampiona (4:0), a “plavci” su neporaženi još od 20. septembra. Ekipa Marsela Bjelse je nepredvidiva, pa je u prošlom koplu slavila na “Gudisonu” protiv Evertona, a odigrala je i bez golova sa Arsenalom.

Upravo će Arsenal biti na velikom ispitu, pošto je Totenhem u fantastičnoj formi i nakon pobjede nad Mančester sitijem tim Žoze Murinja nije poklekao ni na “Stemfordu bridžu” protiv Čelsika (0:0) i već ga neki vide kao kandidata za titulu. “Tobdžije” su u nizu od tri utakmice bez pobjede u ligi i poraženi su na “Emirejtsu” u prošlom kolu od Vulverhemptona 2:1.

Iako je na stadionima Premijer lige počela da pristiže publika, sinoć se nije igrala utakmicu Aston Vile i Njukasla, pošto je odložena zbog problema “svraka” sa koronavirusom.

U Seriji A, za razliku od Ostrva, neće biti velikih derbija u 10. kolu. Neporaženi lider Milan gostuje u nedjelju Sampdoriji sa čak 23 boda, a neporažen je i Juventus koji danas igra gradski derbi sa Torinom, ali “stara dama” ima tek 17 bodova.

Inter će večeras ugostiti Bolonju, dok će Napoli sačekati da odigra prvu utakmicu na starom stadionu novog imena. Napolitanci u nedjelju gostuju Krotoneu, a ime svog stadiona “San Paola”, čelnici kluba su preimenovali u čast najboljeg igrača u istoriji kluba, nedavno preminulog Dijega Maradone.

Derbi, i to za prvo mjesto, igra se u Bundesligi - lider Bajern sa 22 boda dočekuje Lajpcig, koji ima dva boda manje (danas, 18,30). Bavarci su odmarali sastav za derbi i u Madridu su u remiju protiv Atletika nastupili bez najvažnijih igrača, dok je Lajpcig nade u nokaut fazu oživio pobjedom u posljednjem minutu utakmice u Istanbulu sa Basakšehirom (4:3). Zato će trener gostiju Julijan Nagelsman danas biti u nezavidnom položaju.

U La ligi, porazima ranjeni Real (u utorak izgubio u Donjecku 2:0) i Sevilja će snage danas odmjeriti na “Pishuanu”, a tenera aktuelnog prvaka Zinedina Zidana raduje povratak u tim kapitena Serhia Ramosa.

Lider Sosijedad gostuje Alavesu, dok jedina neporažena ekipa, Atletiko dočekuje Valjadolid. “Kolćonerosi” imaju dvije utakmice i bod manje od lidera.

Bonus video: