Rasplet u Ligi šampiona: Još sedam mjesta, drama u grupi B

Evropsku sezonu u elitnom takmičenju sigurno nastavljaju Bajern Minhen, Mančester siti, Porto, Liverpul, Čelsi, Sevilja, Borusija Dortmund, Barselona i Juventus

4779 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Inter - Real, Foto: Reuters
Sa meča Inter - Real, Foto: Reuters

Uoči posljednjih 90 minuta takmičenja po grupama Lige šampiona devet klubova je osiguralo plasman u osminu finala, dok će preostalih sedam putnika biti poznato ove sedmice.

Evropsku sezonu u elitnom takmičenju sigurno nastavljaju Bajern Minhen, Mančester siti, Porto, Liverpul, Čelsi, Sevilja, Borusija Dortmund, Barselona i Juventus.

Za preostalih sedam mjesta bori se 13 klubova - Atletiko Madrid, Salcburg, Borusija Menhengladbah, Šahtjor, Real Madrid, Inter, Atalanta, Ajaks, Lacio, Briž, Mančester junajted, PSŽ i Lajpcig.

Poznato je i da za četiri kluba (Mitjiland, Ren, Zenit, Istanbul Bašakšehir) završava evropska priča jer su sigurno posljednji u svojim grupama.

GRUPA A: Bajern (13), Atletiko (6), Salcburg (4), Lokomotiva (3)

Evropski prvak Bajern je osigurao ne samo prolaz, već i prvo mjesto u grupi, dok je borba za broj dva još otvorena.

Ko će uz Bavarce dalje, u direktnom sudaru će odlučiti Salcburg i Atletiko, a austrijskom prvaku igra samo pobjeda.

Moskovska Lokomotiva još se nada čudu kako bi se barem preselila u Ligu Evrope. Za to Rusima treba pobjeda u Minhenu i barem bod Atletika u Salcburgu.

GRUPA B: Borusija Menhengladbah (8), Real Madrid (7), Šahtjor (7), Inter (5)

Ovo je jedina grupa u kojoj sve četiri ekipe mogu da prođu dalje, pa se očekuje spektakl u Madridu, gdje se sastaju Real i Borusija, i Milanu gdje će snage odmjeriti Inter i Šahtjor.

Kombinacija je mnogo, a u najtežoj poziciji je Inter koji ne zavisi sam o sebi. "Nerazuri" moraju da pobijede Šahtjor i nadaju se da utakmica Madridu neće završiti remijem.

GRUPA C: Mančester siti (13), Porto (10), Olimpijakos (3), Marsej (3)

Mančester siti je osigurao prvo mjesto u grupi bez obzira na ishod posljednjeg kola jer ima tri boda više od Porta i bolji međusobni skor. Porto je sigurno drugi, a jedina nepoznanica je ko će u Ligu Evrope. Olimpijakos i Marsej su bodovno izjednačeni, ali su Grci bolji u međusobnom skoru. U zadnjem kolu sastaju se Siti - Marsej, te Olimpijakos - Porto.

GRUPA D: Liverpul (12), Atalanta (8), Ajaks (7), Mitjiland (1)

Liverpul ide dalje kao pobjednik grupe, a Mitjiland je sigurno zadnji. Ko još ide u osminu finala, a ko seli u Ligu Evrope u međusobnom susretu u Amsterdamu odlučiće Ajaks i Atalanta.

Italijani su u prednosti jer imaju bod više, a prvi susret u Bergamu završio je 2:2. U drugom susretu Mitjiland će na oproštaju od Evrope ugostiti engleskog prvaka.

GRUPA E: Čelsi (13), Sevilja (10) , Krasnodar (4), Ren (1)

Grupa u kojoj je sve jasno. Čelsi je sigurno prvi, dalje ide i Sevilja, dok Krasnodar seli u Ligu Evrope. Za Ren je priča gotova.

GRUPA F: Borusija Dortmund (10), Lacio (9), Briž (7), Zenit (1)

Borusija je osigurala prolaz, ali ne i prvo mjesto, koje može da potvrdi pobjedom u Sankt Peterburgu protiv otpisanog Zenita.

Za drugo mjesto koje vodi u osminu finala u Rimu će igrati Lacio i Briž. Italijani imaju dva boda više i remi im je dovoljan. Lacio može i do prve pozicije i to pobjedom na Olimpiku, dok u drugom susretu Zenit mora da osvoji barem bod protiv Dortmunda.

GRUPA G: Barselona (15), Juventus (12), Ferencvaroš (1), Dinamo Kijev (1)

Barsa i Juve su prošli, a u međusobnom susretu na Nou kampu će igrati za prvo mjesto. Barsa je u velikoj prednosti, ima tri boda više, a u prvom susretu u Torinu je slavila sa 2:0.

Dinamo i Ferencvaroš će u Kijevu igrati za Ligu Evrope. Oba kluba imaju po jedan bod osvojen u međusobnom susretu u Budimpešti koji je završio 2:2.

GRUPA H: Mančester junajted (9), Lajpcig (9), PSŽ (9), Istanbul Bašakšehir (3)

U ovoj grupi još niko nije osigurao prolaz, a tri su kandidata za dva mjesta.

Mančester junajted, Lajpcig i PSŽ su bodovno izjednačeni, ali Parižani imaju najlakši posao, kod kuće će igrati protiv Istanbul Bašakšehira koji je sigurno zadnji. PSŽ pobjedom osvaja prvo mjesto u grupi, a može proći dalje i ako izgubi, ali u tom slučaju dvoboj Lajpciga i Mančester junajteda ne smije da se završi remijem.

"Đavolima" je za prolaz dovoljan i bod jer su u prvom susretu deklasirali njemački sastav sa 5:0.

Bonus video: