"Gospodska grupa" - i svaka druga bila bi teška, ali Crna Gora će upoznati nešto novo

Naša reprezentacija još nije igrala takmičarske mečeve sa Holandijom, Turskom, Norveškom, Letonijom i Gibraltarom.

26532 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Za razliku od ranijih kvalifikacija za svjetska i evropska prvenstva, u kojima je Crna Gora često susretala sa Engleskom, Bugarskom (po tri puta), ali i Poljskom, Rumunijom, Moldavijom, pa i Češkom (po dva), naša selekcija će u predstojećem cilklusu vidjeti nešto novo, upoznati druge suparnike.

Niti jedna reprezentacija iz grupe G, naime, nije bila rival Crnoj Gori u zvaničnim mečevima do sada.

"Sokoli" će protiv Holandije i Gibraltara igrati po prvi put, a sa Turskom, Norveškom i Letonijom sastali smo se dva puta u prijateljskim mečevima.

Turska je u Antaliji 2015. pobijedila Crnu Goru 1:0, golom u posljednjim sekundama, pod Goricom je u martu 2018. bilo 2:2 - gosti su vodili 2:0, Ivanić i Mugoša donijeli su remi.

Sa Norveškom smo igrali "davno" - pobjeda Crne Gore u Podgorici 3:1 marta 2008, jedna od prvih, velikih pobjeda tada najmlađe evropske selekcije, iako se radilo o prijateljskom meču (golovi Burzanovića, Boškovića i Đalovića), te poraz u Oslu 2:1 maja 2010, uz sporan gol domaćina u posljednjem minutu.

Mirko Vučinić je prije toga fantastičnim pogotkom sa ivice šesnaesterca izjednačio rezultat.

Protiv Letonije, Crna Gora je igrala nedavno pod Goricom - 1:1, kada je Hadžibegić uglavnom dao šansu igračima iz domaće lige (debitantski gol Ivanovića), a 2012, takođe kod kuće, kada su "sokoli" slavili 2:0 golovima Jovetića i Kasalice.

Po prvi put će se, međutim, naša selekcija sastati sa ovim rivalima u borbi za bodove.

Utisak je da je Crna Gora gora zato dobila, atraktivnu, "gospodsku" grupu, naravno i tešku, ali svaka druga bi takođe bila teška.

Nakon duže vremena, naime, neće biti "visokorizičnih" mečeva sa selekcijama iz zemalja iz okruženja, u kojima se u pripremi utakmica ne govori samo o fudbalu, a takođe neće biti ni dugačkih, teških putovanja na istok, ili u Aziju.

Ako ništa drugo, Fudbalski savez ne bi trebalo da ima velikih problema oko organizacija utakmica - ovoga puta, izvjesno je, svi će biti skoncentrisani na fudbal.

Holandija je veleslila, ekipa koja se vraća na vrhuski nivo, iako još uvijek nije rang Francuske, Španije, Njemačke, Belgije, Portugala ili Engleske - "narandžasti" su, naime, propustili posljednja dva velika takmičenja (EP 2016. i SP 2018.) i uradiće sve da im se opet ne dogodi takav kiks.

Turska ima veći rejting od Crne Gore, ali u pitanju je selekcija sa kojom može da se igra, koja nema neke posebne rezultate u posljednje vrijeme - četiri puta zaredom nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo, na prošlom Euru u Francuskoj 2016. eliminisana je u grupi. Sada se sprema za Euro 2021.

Slično je i sa Norveškom, koja ima jednu superzvijezdu - Halanda, i koja očajnički traži plasman na veliko takmičenje nakon pune dvije decenije!

Norvežani su, naime, posljednji put igrali na nekom velikom takmičenju još na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji 2000, kada su bili u grupi sa SR Jugoslavijom - golom Sava Miloševića tadašnji "plavi" slavili su 1:0.

Norvežani nisu uspjeli ni da se plasiraju na predstojeće Evropsko prvenstvo, jer su u polufinalu plej-ofa izgubili u Oslu od Srbije.

Konačno, Crna Gora je zapala u grupu sa šest reprezentacija (mogla je i sa pet), imaće dvije dodatne utakmice u zgusnutom rasporedu od marta do novembra, ali se čini se dobro prošla kada je u pitanju najniži dom evropskog fudbala - "sokoli" su favoriti i protiv Letonije i protiv Gibraltara, iako nema zagarantovanih bodova, posebno sada kada su razlike sve manje, margine sve uže...

Bonus video: